Nederland voldoet niet aan Europese begrotingsregels op middellange termijn
De huidige Nederlandse begrotingsplannen voldoen op de lange termijn niet aan de Europese afspraken, oordeelt de Europese Commissie. Voor de komende paar jaar voldoet Nederland nog aan de begrotingsafspraken maar op de lange termijn niet. Volgens de
De huidige Nederlandse begrotingsplannen voldoen op de lange termijn niet aan de Europese afspraken, oordeelt de Europese Commissie. Voor de komende paar jaar voldoet Nederland nog aan de begrotingsafspraken maar op de lange termijn niet.
Volgens de Europese begrotingsafspraken mag een land een maximaal begrotingstekort van 3 procent van het bruto binnenlands product hebben. Ook mag de totale overheidsschuld niet groter zijn dan 60 procent van het bruto binnenlands product.
Als Nederland niks wijzigt aan zijn plannen, dan koerst volgens de Commissie de Nederlandse staatsschuld in 2038 af op 70,7 procent. Het begrotingstekort loopt in datzelfde jaar op tot 4 procent. Dat zou allebei ver boven de Europese afspraken zijn. Eerder al concludeerde ook het Centraal Planbureau op Prinsjesdag dat Nederland op lange termijn te veel schulden zal maken.
Geen directe gevolgen
Dat de Commissie Nederland nu aanspreekt op het begrotingsbeleid heeft niet direct gevolgen. Op dit moment valt het tekort binnen de afgesproken normen. De Europese Commissie kan daarom geen straf opleggen aan Nederland.
De Europese Commissie stelt aan de Europese Raad van ministers van Financiën voor om Nederland een alternatief begrotingsplan aan te bevelen. Het is vervolgens aan hen om te besluiten of ze dat ook daadwerkelijk willen doen. De ministers besluiten dat op 21 januari.