logo

Easy Branches Worldwide Network biedt de mogelijkheid en stelt u in staat om uw gastpost bij te dragen op verschillende websites en talen, gericht op elke stad of land

Easy Branches

34/17 Moo 3 Chao fah west Road, Phuket, Thailand, Phuket

Call: 076 367 766

info@easybranches.com
Politiek

Staatssecretaris Nobel: ik wilde niet hele groepen voor het hoofd stoten

Staatssecretaris Nobel (VVD) wilde niet hele groepen voor het hoofd te stoten toen hij reageerde op het geweld in Amsterdam op 7 november na de wedstrijd Ajax-Maccabi Tel Aviv. Dat zei hij in een wetgevingsoverleg in de Tweede Kamer over integratie.

door: nos.nl

  • Nov 25 2024
  • 30
  • 3352 Views
Staatssecretaris Nobel: ik wilde niet hele groepen voor het hoofd stoten

Staatssecretaris Nobel (VVD) wilde niet hele groepen voor het hoofd te stoten toen hij reageerde op het geweld in Amsterdam op 7 november na de wedstrijd Ajax-Maccabi Tel Aviv. Dat zei hij in een wetgevingsoverleg in de Tweede Kamer over integratie.

De bewindsman zei een paar dagen na het geweld tegen Israëliërs in Amsterdam dat er sprake was van een "integratieprobleem" omdat volgens hem "een groot deel van de islamitische jongeren" de Nederlandse normen en waarden niet onderschrijft.

Nobel zei vandaag dat hij zich in zijn eerste reactie na de rellen streng heeft uitgesproken, maar dat zijn woorden tegelijkertijd ook mensen hebben geraakt voor wie die niet bedoeld waren. "Ik wil niet hele groepen over één kam scheren. Heel veel moslims werken hard aan de samenleving mee" zei Nobel.

Op de vraag van D66-Kamerlid Bamenga of Nobel al zijn woorden terugneemt, zei Nobel dat hij een "nuance" wil aanbrengen. "Op het moment dat je iets benoemt ligt het risico op de loer dat een hele groep zich aangesproken voelt." Dat was niet mijn bedoeling, zei Nobel. Tegelijkertijd sprak hij naar eigen zeggen ook mensen met een migratieachtergrond die blij waren met zijn uitspraken.

Hij herhaalde dat hij zich altijd zal uitspreken als vrijheden van groepen ("welke dan ook") onder druk komen te staan. "Ik zal dat altijd benoemen en er niet voor weglopen."

D66-Kamerlid Bamenga noemde het teleurstellend dat Nobel niet wilde zeggen dat hij zijn woorden terugneemt. Denk-Kamerlid Ergin vond de uitleg van Nobel ook teleurstellend: excuses waren volgens hem op zijn plaats geweest. Hij kondigde een motie van wantrouwen aan.

Ook andere bewindslieden en fractievoorzitters spraken net als Nobel na de gebeurtenissen in Amsterdam van een "integratieprobleem". Meerdere oppositiepartijen betoogden dat ze daarmee "olie op het vuur" gooiden. Moskeeverbond K7 deed aangifte tegen staatssecretaris Nobel vanwege zijn uitspraken.

Discussie over integratie

Partijen debatteerden lang over de gebeurtenissen in Amsterdam en de aanpak van problemen. Sommige partijen vinden dat er een integratieprobleem is (onder meer PVV en VVD), en andere juist niet. (onder meer GroenLinks-PvdA en Denk). Meerdere Kamerleden zeiden vandaag dat ze niet hele groepen over één kam willen scheren, maar wel problemen willen blijven benoemen. Daarbij liepen de discussies soms hoog op.

Dat benoemen is het probleem niet, zei GroenLinks-PvdA Kamerlid Tseggai, maar de manier waarop dat gebeurt is dat wél. Tseggai benadrukte dat "tegenover de paar relschoppers honderden, duizenden Nederlanders met een migratieachtergrond staan die iedere dag een onmisbaar bijdragen aan de Nederlandse samenleving". Ze vindt dat wel onderzocht moet worden waar wantrouwen tegen de samenleving en crimineel gedrag vandaan komen, maar zonder dat aan afkomst te koppelen.

Olie op het vuur

Ook Denk-Kamerlid Ergin hekelde de polariserende reacties na de gewelddadige gebeurtenissen in Amsterdam waarbij "politici olie op het vuur gooiden en verbinding ver te zoeken was". Ook vindt hij dat er met twee maten gemeten wordt en politici en samenleving vaak stil zijn als er moslims gediscrimineerd worden.

PVV-Kamerlid Boon betoogde dat er wel degelijk een integratieprobleem is waarvan "niet weggekeken moet worden". VVD-Kamerlid Bekker zei dat het niet de bedoeling was alle islamitische jongeren aan te spreken, maar ziet wel problemen met sommige moskeeën waar jihad en Hamas volgens haar verheerlijkt worden. Ook wees ze op honderden vrouwen die achter de voordeur moeten blijven en niet naar buiten kunnen, en ze stelde verder dat 40.000 vrouwen in Nederland genitaal verminkt zijn.

VVD'er Bekker zei elk geloof te respecteren, maar niet als dat ertoe leidt dat de vrijheid van mensen wordt bedreigd om te zijn wie ze zijn: homo's, vrouwen, biseksuelen of transgenders. Daarop ontspon zich een fel debat met SGP-Kamerlid Flach, dat onder meer over de vrijheid van meningsuiting ging. De VVD vindt scholen die ouders verklaringen laten tekenen dat ze tegen homoseksualiteit zijn weerzinwekkend.

Ze pleit voor het aanpassing en modernisering van artikel 23. Dat is de bepaling in de Grondwet over openbaar en bijzonder onderwijs. SGP-Kamerlid Flach zei te vrezen dat de VVD een verbod wil op het hebben van een mening. Bekker sprak dat tegen.

'Elkaar vinden'

Staatssecretaris Coenradie (PVV) van Justitie en Veiligheid zei "iedereen in het debat goed beluisterd te hebben" en vroeg zich af waar de partijen elkaar kunnen vinden. Volgens haar moet het gesprek daarover ook na dit debat verder gaan.

Coenradie sprak over de lopende integratiemaatregelen, en zei onder de indruk te zijn van de samenwerking tussen gemeenten. Speerpunt is het aanscherpen van het inburgeren, zei ze. Daarbij moet er veel aandacht zijn voor gedeelde normen en waarden. Coenradie wil er ondanks een tekort aan docenten "hard aan werken om er voor te zorgen dat alle inburgeraars hun taallessen kunnen blijven volgen".

Verwant


Deel deze pagina

Gastberichten door Easy Branches

all our websites

image