Agema: apothekers mogen toch tijdelijk schaarse medicijnen uit buitenland halen
Apothekers mogen tijdelijk bij een tekort toch medicijnen uit het buitenland laten komen. Dit kon niet meer na een uitspraak van de Raad van State eerder deze week, maar zorgminister Agema wil de bestaande praktijk toch door de vingers zien. Apotheke
Apothekers mogen tijdelijk bij een tekort toch medicijnen uit het buitenland laten komen. Dit kon niet meer na een uitspraak van de Raad van State eerder deze week, maar zorgminister Agema wil de bestaande praktijk toch door de vingers zien. Apothekers hoeven dan niet te vrezen voor een boete of problemen.
Ondertussen werkt ze aan een wetsvoorstel om een structurele oplossing te vinden nu het zogenaamde 'tekortenbesluit' niet meer mag.
Onder die regeling geeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) apothekers de mogelijkheid om in andere landen vergelijkbare medicijnen te kopen en te importeren. Dit mag overigens alleen als officieel is vastgesteld dat er in Nederland echt een tekort is aan een bepaald medicijn. Dit betekent dat in Nederland niet geregistreerde medicijnen toch gebruikt worden.
Sneller en handiger
Voordeel van die regeling is dat artsen niet allemaal individueel toestemming hoeven te vragen aan hun patiënt om een schaars medicijn uit het buitenland te laten komen. Het persoonlijk toestemming geven kost Nederlandse artsen veel administratief werk.
De route via de IGJ is sneller en handiger. Veel artsen, patiënten en apothekers hadden er geen problemen mee. Het gaat, is de schatting, om honderdduizenden patiënten die medicijnen gebruiken die niet altijd voorradig zijn.
Verbod
De Raad van State keurde de regeling echter af afgelopen week, omdat die vindt dat het niet van de wet mag. Onder elk tekortenbesluit moet een aanvraag van een arts liggen, die duidelijk maakt dat er echt in Nederland geen medicijn te krijgen is.
De uitspraak van de Raad van State veroorzaakte grote bezorgdheid, ook bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De angst bestaat dat tienduizenden patiënten binnen enkele weken zonder essentiële medicijnen komen te zitten, zoals salbutamol tegen astma.
"Het is soms levensbedreigend, bijvoorbeeld voor kinderen met astma", zegt minister Agema van Volksgezondheid. "We moeten alles op alles zetten om te zorgen dat patiënten toch hun medicijnen krijgen."
Oplossing
Minister Agema heeft vandaag spoedoverleg gehad over de uitspraak van de Raad van State en besloten tegen de IGJ een aanwijzing te geven om tijdelijk "niet handhavend op te treden tegen een overtreding van de inzet van vergelijkbare geneesmiddelen uit het buitenland".
Ze hoopt dat deze aanwijzing op "zo'n kort mogelijke termijn" in werking gaat. Verder gaat ze kijken of de de Geneesmiddelenwet kan veranderen voor een langdurige oplossing.
Agema schrijft in haar brief aan de Tweede Kamer dat ze hoopt de "onrust" weg te nemen bij patiënten en "enige verlichting" te bieden aan het veld.