SP en CU komen met initiatiefwetsvoorstel om online gokken aan banden te leggen
SP en ChristenUnie vinden dat het kabinet niet snel genoeg ingrijpt op de online gokmarkt en komen daarom zelf met een initiatiefwetsvoorstel. De partijen stellen een pakket aan maatregelen voor, zoals het verbieden van reclames. Uit recent gepublice
SP en ChristenUnie vinden dat het kabinet niet snel genoeg ingrijpt op de online gokmarkt en komen daarom zelf met een initiatiefwetsvoorstel. De partijen stellen een pakket aan maatregelen voor, zoals het verbieden van reclames.
Uit recent gepubliceerd onderzoek blijkt dat vooral meer jongeren verslaafd raken aan online gokken sinds de markt in 2021 is opengesteld. "Die evaluatie geeft schokkende bevindingen, de gezondheid van jongeren staat op het spel. Men is naïef geweest en heeft niet beseft dat je die gokkast, met je telefoontje, altijd op zak hebt", zegt Tweede Kamerlid Bikker van de ChristenUnie.
De partijen willen vooral dat er nu snel wat gebeurt. "Wij hadden opgeroepen om de evaluatie niet af te wachten", zegt SP-Kamerlid Van Nispen. "Nu ligt die er en worden zaken nog vooruit geschoven." Ook bij de ChristenUnie klinkt dat ongeduld. "Het duurt me te lang, daarom slaan wij de handen nu ineen", zegt Bikker.
Verslavingspreventie
En dus stellen de twee partijen voor onder meer voor om reclames voor online gokken te verbieden, betalen met een creditcard onmogelijk te maken en bedrijven te verplichten meer geld af te dragen voor verslavingspreventie.
Het liefst zouden SP en ChristenUnie het online gokken weer helemaal verbieden, zoals CDA en SGP eerder hebben voorgesteld. Maar de initiatiefnemers verwachten dat daar geen meerderheid voor is.
SP en ChristenUnie hopen dat hun dit voorstel wél kan rekenen op voldoende steun in de Tweede Kamer. "Ik hoop dat meer partijen inzien dat heel veel strengere regels nu nodig zijn", zegt Van Nispen van de SP.
Moties om het online gokken verder aan banden te leggen konden in de Kamer eerder rekenen op een meerderheid. Of dat ook voor dit initiatiefwetsvoorstel geldt, wordt later pas duidelijk als de Kamer het voorstel behandelt.