Vogelgriep op bedrijf in Putten, eerste uitbraak in bijna een jaar
Op een biologische kippenboerderij in Putten (Gelderland) is vogelgriep vastgesteld. Het is de eerste uitbraak in Nederland in bijna een jaar, meldt het ministerie van Landbouw. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de 23.000 kippen op he
Op een biologische kippenboerderij in Putten (Gelderland) is vogelgriep vastgesteld. Het is de eerste uitbraak in Nederland in bijna een jaar, meldt het ministerie van Landbouw.
Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de 23.000 kippen op het bedrijf afgemaakt. Dat gebeurt door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.
De dertien pluimveebedrijven die binnen drie kilometer van het besmette bedrijf liggen worden extra goed in de gaten gehouden. Verder geldt er voor de wijde omgeving een vervoersverbod en een ophokplicht.
"Dat dit vroeg of laat zou gebeuren, wisten we, maar het blijft ingrijpend", aldus landbouwminister Wiersma. Ze spreekt van een zware klap voor de pluimveehouder.
Geen landelijke ophokplicht
De laatste besmetting op een pluimveebedrijf was op 1 december vorig jaar, eveneens in Putten. Destijds werden er 110.000 dieren afgemaakt. Afgelopen zomer werd het virus nog vastgesteld in Bad Bentheim, net over de grens in Duitsland.
Er is op dit moment geen reden voor een landelijke ophokplicht, zegt het ministerie. Een jaar geleden gebeurde dat wel, nadat de ziekte was opgedoken op een zorgboerderij. De maatregel werd in april in heel het land ingetrokken.
7 miljoen dieren
De huidige variant van de vogelgriep ontstond in de jaren 90 op een pluimveebedrijf in China en kwam via wilde vogels naar Europa. Vanaf 2021 was er in het Europese continent een flinke toename van het aantal uitbraken. Daardoor moesten alleen al in Nederland zo'n 7 miljoen dieren worden gedood.
De afgelopen jaren is het virus ook opgedoken bij andere boerderijdieren, zoals koeien. Daarnaast zijn er besmettingen vastgesteld bij onder meer vossen, pinguïns en tijgers. Vorige maand was er het nieuws dat in dierentuinen in Vietnam bijna vijftig tijgers en drie leeuwen een besmetting niet hadden overleefd.
Het virus verspreidt zich door direct contact, door de lucht of via bijvoorbeeld vogelpoep. Roofvogels en -dieren kunnen besmet raken als ze vogels eten die ziek zijn of dood zijn gegaan aan vogelgriep. Een besmetting bij mensen komt maar weinig voor en verloopt meestal mild, meldt het RIVM.
In Finland begon deze zomer een kleinschalige vaccinatiecampagne tegen de vogelgriep. Het land had voor 10.000 mensen vaccins ingekocht. Het middel werd aangeboden aan mensen die veel in aanraking komen met dieren.
We maakten twee jaar geleden deze uitlegvideo over vogelgriep: