logo

Easy Branches Worldwide Network biedt de mogelijkheid en stelt u in staat om uw gastpost bij te dragen op verschillende websites en talen, gericht op elke stad of land

Easy Branches

34/17 Moo 3 Chao fah west Road, Phuket, Thailand, Phuket

Call: 076 367 766

info@easybranches.com
Politiek

Yesilgöz en Halsema botsen over pro-Palestijnse sit-ins stations op 7/10

VVD-leider Yesilgöz onderstreept de beschuldiging van partijgenoten dat de NS antisemitisme faciliteert door op 7 oktober pro-Palestijnse demonstraties toe te staan op treinstations. In het tv-programma WNL op Zondag noemde Yesilgöz het "smakeloos" e

door: nos.nl

  • Oct 06 2024
  • 34
  • 4489 Views
Yesilgöz en Halsema botsen over pro-Palestijnse sit-ins stations op 7/10

VVD-leider Yesilgöz onderstreept de beschuldiging van partijgenoten dat de NS antisemitisme faciliteert door op 7 oktober pro-Palestijnse demonstraties toe te staan op treinstations. In het tv-programma WNL op Zondag noemde Yesilgöz het "smakeloos" en "verschrikkelijk" dat er juist morgen op zestien stations sit-ins worden gehouden door pro-Palestijnse organisaties.

Vijf lokale VVD-fracties schreven eerder deze week in een brief aan de NS dat de NS antisemitisme faciliteert door de demonstraties toe te staan. Yesilgöz zei daarover: "Ik snap die oproep heel goed. Het is wel wat het is, laten we eerlijk zijn."

De VVD-leider vindt het moment van de demonstraties ongepast. Morgen is het een jaar geleden dat Hamas de terreuraanval op Israël lanceerde. Daarbij werden ongeveer 1200 Israëliërs gedood en werden 251 mensen ontvoerd naar de Gazastrook. Van hen zitten er nog altijd 101 vast.

Geen begrip voor timing

Yesilgöz benadrukt het belang van het demonstratierecht in Nederland, maar heeft er geen begrip voor dat de pro-Palestijnse organisaties morgen hebben uitgekozen voor de sit-ins. "Ik snap niet dat je zelf niet het fatsoen hebt om nou net morgen even met rust te laten. Dit is bewust mensen pijn willen doen en ik snap oprecht niet waarom je nou net die dag zou kiezen." Volgens haar legitimeren de demonstranten hiermee "bedoeld of onbedoeld" terreurgroep Hamas.

Burgemeester Halsema van Amsterdam reageerde in het tv-programma Buitenhof op de uitspraken van Yesilgöz. Zij zegt dat de VVD-fractievoorzitter pro-Palestijnse demonstranten "criminaliseert" en daarmee "het conflict voor maandagavond al klaarzet". "Het zijn demonstraties tegen de Israëlische regering en het gedrag van de Israëlische regering in Gaza en op andere plekken. Dat is een legitiem en binnen de wet vallend demonstratierecht."

Bij de aanvallen op de Gazastrook die Israël in het afgelopen jaar heeft uitgevoerd zijn meer dan 40.000 Palestijnen om het leven gekomen. Onder hen zijn militanten van Hamas en andere terreurgroepen maar ook veel vrouwen en kinderen.

'Rug tegen de muur'

Halsema vindt dat zij en haar collega-burgemeesters hulp nodig hebben vanuit Den Haag "en geen tegenstand". "Wij moeten er garant voor kunnen staan dat als mensen willen demonstreren en uiting willen geven aan hun solidariteit met bijvoorbeeld Palestina, ze dat ook morgen in vrijheid kunnen doen. Zonder dat ze veroordeeld kunnen worden en zonder dat wij als bestuurders met onze rug tegen de muur worden gezet."

Een woordvoerder van burgemeester Van Zanen (VVD) van Den Haag zegt dat de wetgever "expliciet heeft bepaald" dat de burgemeester geen oordeel mag hebben over de inhoud van een demonstratie. "Deze heeft dus de verantwoordelijkheid om demonstraties, ongeacht de inhoud, op een veilige manier mogelijk te maken."

Verwant


Deel deze pagina

Gastberichten door Easy Branches

all our websites

image