Lijkt het alsof je aan een dood paard trekt als je je smartphone gebruikt? Mogelijk heeft dat met de leeftijd en de specificaties te maken, maar er z

7 tips om je smartphone sneller te maken

7 tips om je smartphone sneller te maken

7 tips om je smartphone sneller te maken

7 tips om je smartphone sneller te maken

7 tips om je smartphone sneller te maken
7 tips om je smartphone sneller te maken
  • 2019-01-12 09:45:02 5 maanden geleden
  • keer bekeken 3,453
31
gedeelde

Lang wachten totdat een applicatie is opgestart. Of die ene webpagina is geladen. Of misschien dat een foto is opgeslagen. Als wij ons ergens mateloos aan irriteren, zijn het slome smartphones. Nodeloos lang in de rij staan is toch een verschrikkelijke tijdsverspilling? Een telefoon die niet op volle toeren draait wordt ook niet optimaal benut, en dat is vanzelfsprekend ook een doodzonde.

In het onderstaande achtergrondartikel staan we uitgebreid bij de vraag hoe het komt dat smartphones na verloop van tijd langzamer worden. Daarvoor zijn drie belangrijke oorzaken aan te wijzen: (1) updates introduceren veelal nieuwe features die meer rekenkracht van de processor vergen, (2) als je weinig geheugen hebt is het besturingssysteem meer tijd kwijt om data te lezen en te schrijven, en (3) een verouderde batterij zorgt ervoor dat de CPU niet langer op volle toeren kan draaien. Sla het artikel hieronder er nog maar eens na als je de rand van de hoed wil weten.

Waarom is mijn smartphone zo traag?

Waarom is mijn smartphone zo traag?

9 jan 2019 - ‘Ligt het aan mij of is mijn telefoon niet meer zo rap als toen ik hem kocht?’ Misschien heb je het jezelf wel eens afgevraagd of het daadwerkelijk zo is, of dat je het je maar verbeeldt. We kunnen nu al verklappen: het is echt zo. De oorzaken waarom je smartphone na verloop van tijd trager wordt, bespreken we in dit artikel.

Gelukkig hoef je niet in zak en as te zitten als je smartphone trager wordt en je geen geld hebt om een nieuwe te kopen. Er zijn allerlei dingen die je kunt doen zodat hij weer als een geoliede machine loopt. Wij geven 7 tips en trucs zodat je toestel weer in een hogere versnelling draait.

#1 Maak geheugen vrij

We stipten het net al even aan: hoe minder opslagcapaciteit je tot je beschikking hebt, des te meer inspanning de processor moet leveren om vrije schijfruimte te vinden om data weg te schrijven. Het vrijmaken van opslagruimte brengt bovendien nog een ander voordeel met zich mee: als er updates beschikbaar komen, dan heb je in ieder geval de ruimte om ze te downloaden en installeren. Tot slot ziet een opgeruimde telefoon er een stuk prettiger uit.

Er zijn allerlei manieren om geheugen vrij te maken. De meest voor de hand liggende methode is door applicaties die je niet of nauwelijks aankijkt te verwijderen. Speelde je een aantal maanden geleden nog PUBG, maar ben je inmiddels overgeschakeld naar Fortnite of andere shooter? Gooi de eerste game dan van je telefoon. Ben je verknocht aan Asphalt 9: Legends? Verwijder dan zijn voorganger. En zo kunnen we nog -tig voorbeelden bedenken van apps die eigenlijk niet langer thuishoren op je smartphone.

Android-telefoons hebben een handige manier om te kijken welke apps je voor het laatst hebt gebruikt. Daarvoor ga je naar Instellingen > Opslag en druk je op de knop Ruimte vrijmaken. Het besturingssysteem maakt een back-up van je foto’s en video’s naar Google Foto's, die je vervolgens van je lokale schijf kunt verwijderen. Tevens verschijnt de downloadfolder in beeld en krijg je een overzicht van de apps die je in lange tijd niet hebt gebruikt. Als je al deze bestanden verwijdert, krijg je daar vaak vele gigabytes voor terug.

Opslagruimte

Een ander foefje om snel extra geheugen te creëren, is door het cachegeheugen te legen. Dit is een map waar het besturingssysteem gegevens tijdelijk opslaat. Hierdoor starten apps sneller op en worden webpagina’s sneller geladen. Als je deze map echter nooit leegmaakt, raakt hij alsmaar voller en voller. Veel telefoons hebben standaard een app waarmee je deze map met in een handomdraai leegt. Zo niet, zoek dan de cachefolder via het instellingenmenu. Kun je hem niet vinden? Gebruik dan de Files Go app van Google. Deze is uitgerust met een schoonmaaktool die overtallige bestanden verwijdert, waaronder het cachegeheugen.

Smartphones worden met tal van vooraf geïnstalleerde apps geleverd. Waarschijnlijk gebruik je een groot deel daarvan helemaal nooit. Knikker deze direct van je smartphone. Soms gaat dat niet, omdat de fabrikant deze optie heeft geblokkeerd. Een alternatieve oplossing is dat je deze apps handmatig uitschakelt, maar dat vergt wel een kleine inspanning.

In de onderstaande artikelen hebben we nog veel meer tips en trucs op een rij gezet hoe je geheugen vrijmaakt. Het eerste artikel gaat over Android-telefoons, het tweede over iPhones. Doe er je voordeel mee.

8 tips om geheugen vrij te maken op je Android-telefoon

8 tips om geheugen vrij te maken op je Android-telefoon

4 feb 2017 - Niets is zo vervelend als een smartphone waarvan het geheugen tjokvol zit en er bijna niets meer bij kan. Wat kun je hier aan doen? Wij geven je 8 tips waardoor je in een paar stappen weer voldoende geheugen hebt om nieuwe apps te installeren en foto’s te schieten.

Tips: Hoe maak ik geheugen vrij op mijn iPhone?

Tips: Hoe maak ik geheugen vrij op mijn iPhone?

17 sep 2018 - Zit het geheugen van je iPhone propvol? Er is niets zo vervelend als een smartphone die geen ruimte heeft voor nieuwe apps, foto’s, video’s, muziek en andere bestanden. Een geheugenkaartje is in het geval van een iPhone geen oplossing. In dit artikel geven wij een aantal tips waarmee je snel en eenvoudig extra opslagcapaciteit vrijmaakt.

#2 Installeer Lite-apps

Van spotgoedkoop tot peperduur: smartphones zijn er in alle denkbare prijsklassen. Vlaggenschepen zijn uitgerust met de beste componenten, daarvan mag je uitgaan dat ze lange tijd op de hoogste snelheid hun werk blijven doen. Bij budgettelefoons is het een ander geval. Om de prijs laag te houden besparen fabrikanten vaak op zaken als design en rekenkracht. Om ervoor te zorgen dat het toestel toch enigszins soepel draait, installeren ze soms de Android Go. Deze is speciaal ontwikkeld en geoptimaliseerd voor telefoons met low-end specificaties. Vaak hebben ze niet meer dan 1GB werkgeheugen en slechts 8GB aan opslag.

Daarnaast zijn budgettelefoons met Android Go voorzien van zogeheten Lite-apps. Dat zijn geoptimaliseerde versies van populaire applicaties voor low-end telefoons. Google heeft haar eigen Google Search-app van de grond af opnieuw gebouwd zodat je nog sneller en met groter gemak zoekopdrachten uitvoert. Google Search is niet de enige app die op deze manier onder handen is genomen. Andere lichtgewicht apps van Google herken je aan de toevoeging Go, zoals YouTube Go, Maps Go, Gmail Go en Gboard Go. Ook ontwikkelaars als Facebook, Twitter, Skype en Shazam hebben een Lite-variant van hun apps.

De Go- en Lite-varianten van de bovenstaande apps hebben diverse voordelen ten opzichte van de reguliere versies. De installatiebestanden zijn aanzienlijk kleiner, ze laden sneller, het dataverbruik ligt lager en de apps werken op alle netwerken, inclusief 2G. En dat zonder dat je heel veel features van de oorspronkelijke app hoeft op te offeren. Als je één of meerdere van deze apps slechts sporadisch gebruikt, ben je beter af met de Go- of Lite-versie.

Android Go apps van Google

Zoals gezegd zijn de Lite-apps eigenlijk bedoeld voor goedkope budgettelefoons met low-end specificaties. Je kunt ze daarentegen ook op middenklassers en high-end smartphones installeren. De meeste van deze Lite-apps zijn in de Google Play Store te vinden. In sommige gevallen moet je het installatiebestand -ook wel APK-file genoemd- buiten de Play Store om downloaden. Via websites als APKmirror.com vind je ze zonder problemen.

#3 Vermijd live wallpapers en widgets

Een bewegende of interactieve achtergrond in 8-bit retrostijl. Een achtergrond die met bewegende beelden laat zien wat voor weer het ergens is. Of een Pacman die langzaam de tijd opeet. In de Google Play Store zijn tientallen van dergelijke live wallpapers en widgets te vinden. Ze zien er misschien hartstikke gaaf uit, maar slokken stiekem heel wat resources op. Het is zonde dat je deze rekenkracht aan dergelijke trivialiteiten toekent. Je kunt deze beter gebruiken om sneller op internet te surfen of apps op te starten, toch?

Het is dan ook verstandig om terughoudend om te springen met live wallpapers en widgets. Het beste is om ze geheel te vermijden. Mocht je toch de drang voelen om je smartphone op te fleuren, wees dan op andere manieren creatief. Schiet een leuke actiefoto of vereeuwig een kunstwerk en stel deze in als achtergrondfoto. Bij widgets moet je je afvragen of ze daadwerkelijk een meerwaarde voor je bieden, of dat ze gewoon geinig zijn. Is het tweede het geval, dan is het beter om ze niet te gebruiken. Zolang je telefoon nog soepeltjes loopt kun je zonder problemen widgets gebruiken. Mocht je op termijn merken dat hij zichtbaar trager is geworden, schakel ze dan uit.

Smartphone algemeen

#4 Verhoog de animatiesnelheid

Of je nou van het ene naar het andere venster gaat, een applicatie opent of van boven naar beneden veegt over je scherm. Voor iedere actie op je smartphone bestaat een animatie. De vormgeving van deze animaties verschilt per fabrikant. Bij de een stuitert het scherm aan de onderkant als je het einde van het app drawer hebt bereikt, bij de ander verschijnt een gekleurd lijntje in beeld. Sommige smartphonemakers hebben een vierkantvormige animatie geïmplementeerd als je tussen de applicatietabbladen bladert, een ander geeft het besturingssysteem de instructie om de apps ‘weg te duwen’ als je tussen de tabbladen veegt.

Dergelijke animaties zijn fraai om naar te kijken en bepalen in belangrijke mate de gebruikservaring van een toestel. Wist je echter dat het mogelijk is om de snelheid van deze animaties aan te passen? Dat kan op twee manieren: via de ontwikkelaarsopties of met een launcher.

De ontwikkelaarsopties zijn nooit standaard ingeschakeld, dat moet je handmatig doen. Daarvoor ga je naar Instellingen > Systeem > Over de telefoon en zoek je het buildnummer. Vervolgens tik je zeven keer achter elkaar op dit nummer. Nu verschijnt de melding ‘Je bent nu ontwikkelaar’ in beeld. Als je teruggaat naar het tabblad Systeem, vind je daar de ontwikkelaarsopties. Scrol nu net zolang naar beneden totdat je de kop ‘Tekening’ tegenkomt. Daar vind je de vensteranimatieschaal, overgangsanimatieschaal en duur van animatieschaal. Als je al deze opties instelt op 0,5x, zie je direct het verschil. Als je iemand wil plagen moet je deze maar eens instellen op 10x. Gegarandeerd dat hij of zij begint te tieren en vloeken.

Screenshot ontwikkelaarsopties

De kracht van Android zit hem in de hoge mate van customization. Als je niet tevreden bent over de vormgeving van de schil, dan is deze kinderlijk eenvoudig aan te passen. Hiervoor heb je een zogeheten Android launcher nodig. Dit is een alternatieve skin die je over het besturingssysteem giet om de interface aan te passen. Je bepaalt onder meer het aantal apps dat op het scherm past, maar ook hoe de zoekbalk van Google eruit ziet, waar je deze plaatst, hoe je Google Assistant activeert (of deze liever uitschakelt), de vormgeving van applicaties, of je met of zonder app drawer wilt werken, de vormgeving van de mappen op het hoofdscherm, en ga zo maar door. Kortom, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Met Android launchers is het tevens mogelijk om de animatiesnelheid aan te passen. Waar je deze optie vindt verschilt per launcher. Bij Nova Launcher, een van de populairste launchers die de Google Play Store kent, ga je naar het tabblad ‘Uiterlijk en gedrag’ en tik je op Animatiesnelheid. Daar vind je diverse opties om de snelheid naar je eigen smaak aan te passen.

Dit zijn onze favoriete Android launchers

Dit zijn onze favoriete Android launchers

16 aug 2017 - Ben je niet happy met de interface van je Android-smartphone? Dan kun je daar iets aan doen met een launcher. In dit artikel leggen wij je uit wat een launcher is en wat je er zoal mee kunt aanpassen. Tevens vertellen we wat onze favoriete Android launchers zijn.

#5 Vervang de batterij

Een simpel gegeven waar we onmogelijk aan kunnen ontsnappen, is dat batterijen langzaam maar zeker een deel van hun opslagcapaciteit kwijtraken. Gelukkig is dat een kwestie van jaren. Maar toch, het overkomt iedereen. Dat komt omdat batterijen, naarmate dat ze ouder worden, een deel van de stroomdoorvoer tegenhouden. Hierdoor worden ze alsmaar warmer. De interne temperatuur van de telefoon kan niet blijven toenemen, omdat dit gevaarlijk is. In het gunstigste geval is je telefoon te heet om aan te raken, maar je riskeert tevens kortsluiting. Of erger nog: dat de batterij ontploft, met alle gevaren van dien. Dat is precies wat er in 2016 misging bij de Samsung Galaxy Note 7. De problemen waren zo ernstig dat Samsung besloot om de stekker te trekken uit de productie en verkoop van het vlaggenschip, wat het bedrijf vele miljarden aan omzet kostte.

Net als voor de accu is warmte niet goed voor de CPU. Thermal throttling komt hier om de hoek kijken. De interne temperatuur van de telefoon is dan zo hoog dat de processor onherroepelijk doorbrandt en het begeeft als hij op volle kracht blijft draaien. En zonder processor is er geen brein om alles aan te sturen. Hij doet dan dus een stapje terug. Het is alsof je met hoge koorts op bed ligt: dan doe je het ook rustig aan. Een CPU doet precies hetzelfde.

Teruglopende prestaties als gevolg van een oude batterij is eenvoudig te verhelpen. Het enige dat je hoeft te doen is de batterij te (laten) vervangen. In sommige gevallen kun je dat eenvoudig zelf doen. Bij de meeste moderne telefoons kost het echter wat meer moeite, omdat de achterkant is vastgelijmd aan de behuizing. Een heteluchtpistool, een plectrum, een schermesje: Zack Nelson van het populaire YouTube-kanaal JerryRigEverything doet het overkomen alsof het kinderlijk eenvoudig is zelf de accu te vervangen. Vergeet niet dat hij de ingewanden van tientallen, zo niet honderden smartphones heeft bekeken en dus zeer ervaren is. Niet voor niets gaat het hem zo gemakkelijk af. De gemiddelde consument is beter af om de accu door een professional te laten vervangen. Dan gaat de garantie ook niet verloren en ben je verzekerd dat je hem heelhuids terugkrijgt.

Smartphone batterij

In 2017 haalde Apple de woede van haar klanten op de hals. Het bedrijf rolde een op het eerste gezicht onschuldig ogende software-update uit. ‘Geen vuiltje aan de lucht’, zo dachten velen en installeerden nietsvermoedend deze update. Wat Apple er niet bij zei is dat de processor van de iPhone 6 (Plus) en iPhone 6s (Plus) niet langer zijn volle capaciteit benutte als de batterij niet in optimale gezondheid verkeerde. Anders gezegd, de iPhones werden minder snel. En dat was uiteraard tegen het zere been van haar gebruikers. Het voorval liep met een sisser af: Tim Cook bood openlijk excuus aan en gaf gedupeerden aanzienlijke korting als ze door Apple de batterij lieten vervangen.

#6 Installeer een custom ROM

Voor de die hard smartphoneliefhebber die niet bang is met zijn toestel te rotzooien, is er een rigoureuze manier om zijn telefoon nieuw leven in te blazen: een custom ROM installeren. Dit is een alternatief besturingssysteem voor je smartphone. Deze is gebaseerd op het Android Open Source Project (AOSP), de broncode van Google’s besturingssysteem die ieder jaar door de zoekmachinegigant wordt geüpdatet met de nieuwste features.

Fervente ontwikkelaars gebruiken de broncode van het AOSP als basis om een besturingssysteem te ontwikkelen die helemaal naar hun smaak is ingericht. Ze geven zichzelf bijvoorbeeld toegang tot onderdelen van het besturingssysteem die voorheen afgesloten waren, of halen bepaalde onderdelen uit Android. Anderen integreren eigenschappen van verschillende custom ROMS om hun eigen OS te ontwikkelen.

Android Open Wonder

Het resultaat is een wildgroei aan Android-alternatieven: denk onder meer aan OxygenOS, LinneageOS, ColorOS, SailfishOS en Paranoid Android. Zoals je ziet is er een actieve gemeenschap die dergelijke besturingssystemen proactief ontwikkelt. Een deel daarvan zet zich in vol overgaaf in om custom ROMS te ontwikkelen voor smartphones met verouderde hardware. Om ervoor te zorgen dat deze goed draaien, slopen ze een deel van de features uit het besturingssysteem. Zodoende hoeft de processor niet op zijn tenen te staan om deze Android-alternatieven soepel te laten draaien. Custom ROMS zijn ideaal als je ergens nog een oude telefoon in de la hebt liggen die je een tweede leven gunt. Een goed startpunt om custom ROMS te vinden, is XDA Developers. Daar vind je per besturingssysteem vaak ook een handleiding hoe je hem op je smartphone plaatst.

Houd er rekening mee dat het installeren van een custom ROM niet geheel zonder risico is. Tijdens het installatieproces kan er van alles misgaan. In het ergste geval eindig je zonder besturingssysteem en start je telefoon niet meer op. Bij de fabrikant hoef je niet aan te kloppen als het in het honderd loopt. Oefen daarom van tevoren eerst op een oud toestel voordat je gaat experimenteren op je daily driver.

#7 Voer een factory reset uit

Als geen van de bovenstaande tips helpt en je in hoge nood verkeert, is er één laatste redmiddel om je smartphone sneller te laten draaien: een factory reset. Hiermee wis je alle data op je telefoon en ga je terug naar de fabrieksinstellingen. Het is een paardenmiddel, maar één ding staat als een paal boven water: je smartphone loopt weer als vanouds. Dat komt omdat alle apps die je hebt geïnstalleerd, foto’s, video’s, muziek en andere bestanden die opslagruimte in beslag nemen verdwijnen. Je begint dus als het ware met een schone lei.

Heb je belangrijke bestanden op je smartphone staan die je onder geen beding kwijt wil raken? Maak dan eerst een back-up van deze data. Er zijn allerlei clouddiensten die je daarbij kunnen helpen. Zowel Google als Apple hebben hun eigen dienst: respectievelijk Google Drive en iCloud. Diensten als Microsoft OneDrive, Dropbox of STACK bieden niet alleen ruimte voor foto’s en video’s, maar ook muziek, tekstbestanden of PowerPoint-presentaties.

Fabrieksingsinstellingen systeemherstel Android-telefoon

Hoe je de fabrieksinstellingen herstelt verschilt per telefoon. Op smartphones die op Android Pie draaien ga je naar Instellingen > Systeem > Opties voor resetten > Alle gegevens wissen. Daar tik je op de knop Telefoon resetten. Als extra veiligheidsmaatregel geef je je pincode op. Als je deze correct invoert wordt je telefoon helemaal schoongeveegd. Vanaf dat moment kun je het proces niet meer terugdraaien en ben je alle data op je telefoon kwijt. 

Wat denk je van dit verhaal?
7 tips om je smartphone sneller te maken

ADVERTISING

Easy Branches Met Global Network kunt u uw post in ons netwerk delen op elk continent of elk land in de wereld

Jouw bericht