logo

Easy Branches Worldwide Network biedt de mogelijkheid en stelt u in staat om uw gastpost bij te dragen op verschillende websites en talen, gericht op elke stad of land

Easy Branches

34/17 Moo 3 Chao fah west Road, Phuket, Thailand, Phuket

Call: 076 367 766

info@easybranches.com
Geld

Han Pieter Mulder: ‘Een efficiënt proces creëer je samen’

De Nederlandse kredietmarkt is een weerbarstige en daarmee uitdagende markt, trapt Han Pieter Mulder, commercieel directeur Alfam, het interview met de winnaar van een Gouden Lotus Award 2024 af. Alfam-label Defam won de award in de categorie Krediet


  • Jul 19 2024
  • 51
  • 4495 Views
Han Pieter Mulder: ‘Een efficiënt proces creëer je samen’

De Nederlandse kredietmarkt is een weerbarstige en daarmee uitdagende markt, trapt Han Pieter Mulder, commercieel directeur Alfam, het interview met de winnaar van een Gouden Lotus Award 2024 af. Alfam-label Defam won de award in de categorie Kredietverlener voor de vijfde keer op rij. Het succes is een combinatie van degelijk, innovatief, flexibel en snel.

“Consumptief kan een beter alternatief zijn voor hypothecair krediet”

Een stijgende hypotheekrente is kort door de bocht geredeneerd positief nieuws voor het consumptief krediet, maar dat betekent volgens Mulder niet dat bij een stijging van de hypotheekrente het confettikanon tevoorschijn gehaald kan worden. “In Europa neemt de omvang van de kredietmarkt toe, maar in Nederland neemt die jaar op jaar af. Die ontwikkeling wijt ik aan de strengere wet- en regelgeving hier. Ondanks deze ontwikkeling en de gestegen rentes is er in Nederland zeker nog sprake van een goede kredietmarkt. Dat de Europese Centrale Bank (ECB) recent de rente met 0,25 procentpunt verlaagt, draagt daar positief aan bij.”

Andere keuzes

Woningverbetering en mobiliteit hebben van oudsher het grootste marktaandeel binnen consumptief krediet. Dat is nog steeds zo, al is er op deze twee terreinen wel voelbaar concurrentie bijgekomen, vertelt Mulder. “Bij een niet afnemende leenbehoefte zien we de hoeveelheid geld die in persoonlijke leningen omgaat afnemen. Dat wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door een toegenomen concurrentie van private lease, een product dat Defam niet aanbiedt. In geld uitgedrukt heb je het bij private lease over grote contracten. Dat verklaart de afname die we zien bij persoonlijke leningen.”

Private lease

Private lease is populair onder jongeren. Dat is het gevolg van het veranderende bestedingsgedrag van deze generaties, waarbij de consumptie vaker is gebaseerd op abonnementen in plaats van een eenmalige transactie. Steeds meer producten en diensten worden inmiddels als abonnement aangeboden, zo ook de auto. Hierbij wordt weleens voorbijgegaan aan het feit dat duurdere abonnementen – net als leningen – geregistreerd worden bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) en de leencapaciteit op een later moment onverwachts kan beïnvloeden. Bijvoorbeeld bij de aankoop van een woning.

Woningverduurzaming

Naast private lease verloopt ook de markt voor woningverduurzaming grillig. Er zijn veel onzekerheden waardoor de aanschaf van bijvoorbeeld zonnepanelen en warmtepompen door consumenten wordt uitgesteld. De gepresenteerde plannen van het nieuwe kabinet helpen daar ook niet bij. Tegelijkertijd voelt Defam ook de concurrentie van het gesubsidieerde Warmtefonds, dat financieringen aanbiedt tegen tarieven die bij de reguliere kredietaanbieders echt niet uitkunnen.

Ongelijk speelveld

Met de door de overheid gesubsidieerde Energiebespaarlening van het Warmtefonds kun je maximaal 71.000 euro lenen tegen lagere rentetarieven dan de reguliere leenmarkt hanteert. Eigenaar-bewoners met een verzamelinkomen onder de 60.000 euro betalen er zelfs helemaal geen rente. Mulder benadrukt dat hij het Warmtefonds een mooi initiatief vindt voor mensen die een financiering via de bestaande mogelijkheden en reguliere leennormen niet kunnen rondkrijgen. De gesubsidieerde lening is echter voor een veel grotere groep bereikbaar. Mulder: “Als je binnen de geldende leennormen in aanmerking komt voor een financiering, dan ontbreekt de noodzaak voor een gesubsidieerde lening en is er wat mij betreft sprake van een ongelijk speelveld.”

Lees het hele interview zonder inlog gratis in de nieuwe InFinance

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Verwant


Deel deze pagina

Gastberichten door Easy Branches

all our websites

image