logo

Easy Branches Worldwide Network biedt de mogelijkheid en stelt u in staat om uw gastpost bij te dragen op verschillende websites en talen, gericht op elke stad of land

Easy Branches

34/17 Moo 3 Chao fah west Road, Phuket, Thailand, Phuket

Call: 076 367 766

info@easybranches.com
Films

Deze oorlogsfilm met 100% op Rotten Tomatoes moet je nu zien: 'Hamburger Hill'

'Hamburger Hill' speelt zich af tijdens de Slag om Hamburger Hill tijdens de Vietnamoorlog.


  • Jun 18 2024
  • 30
  • 3281 Views
Deze oorlogsfilm met 100% op Rotten Tomatoes moet je nu zien: 'Hamburger Hill'
Er zijn heel wat films gemaakt in de Verenigde Staten over de Vietnamoorlog. Denk maar aan films als Platoon en Apocalypse Now die een groot succes waren. Maar een andere oorlogsfilm die zich afspeelt tijdens de Vietnamoorlog en zeker de moeite waard is om te zien, is Hamburger Hill.Vreemd genoeg heeft Hamburger Hill niet dezelfde reputatie verdiend, ondanks een indrukwekkende score van 100% op Rotten Tomatoes. Het verschil is jammer, aangezien Hamburger Hill een krachtige oorlogsfilm is die de huiveringwekkende gruwelen van het conflict in Vietnam vastlegt.Zelf gevochtenHamburger Hill werd geregisseerd door John Irvin en geschreven door James Carabatsos, die zelf in de Vietnamoorlog had gevochten en verschillende personages had vernoemd naar mannen met wie hij diende. De hoofdrollen in de film waren voor Anthony Barrile, Michael Boatman, Don Cheadle, Dylan McDermott (in zijn filmdebuut), Courtney B. Vance, Steven Weber en Tim Quill. Onder de figuranten bevonden zich echte Amerikaanse mariniers die op dat moment gelegerd waren in de Filipijnen, waar de film werd opgenomen.Slag om Hamburger HillHamburger Hill kwam uit in 1987 en speelt zich af tijdens de Slag om Hamburger Hill, een aanval in mei 1969 tijdens de Vietnamoorlog door het 3e Bataljon van de 187e Infanterie van de 101ste Luchtlandingsdivisie van het Amerikaanse leger, op een heuvelrug van Dong Ap Bia nabij de Laotiaanse grens in centraal Vietnam.
De heuvelrug was een goed versterkte positie van het Noord-Vietnamese leger, inclusief loopgraven en bunkers. Amerikaanse militaire verslagen van de slag verwijzen naar de berg als Hill 937, de kaartbenaming die was afgeleid van de hoge ligging van de heuvel op 937 meter.IneffectiefDoor zich te concentreren op een latere fase van de oorlog, laat Hamburger Hill de hulpeloosheid van de positie van de soldaten zien door te tonen hoe ineffectief de campagnes waren geworden. De troepen hadden ook alle enthousiasme voor hun missie verloren en hadden openlijk patriottische gevoelens afgewezen.
Regisseur Irvin laat zien waarom hij een ondergewaardeerde filmmaker is door de aandacht voor detail in het inlijsten van de missie van het peloton. De film is ook scherp in het belichten van het perspectief van de Viet Cong-soldaten, waarbij wordt getoond hoe beide zijden elkaar hebben gedehumaniseerd te midden van het conflict in de jungle.EnsemblefilmHoewel veel van de populairste oorlogsfilms zich vaak richten op slechts één held, slaagt Hamburger Hill erin om elk lid van de cast goed te benadrukken. Het is een echte ensemblefilm die tijd besteedt aan het gedetailleerd beschrijven hoe elk van deze mannen hun ervaringen heeft overwogen.
Ondanks hun uiteenlopende motivaties om deel te nemen aan het conflict, worden de personages verbonden door wederzijds respect voor elkaar. Het is dankzij deze empathische kwaliteit dat Hamburger Hill slaagt waar andere films over de Vietnamoorlog tekortschieten. Het is duidelijk dat de politieke context van de oorlog verloren gaat bij deze soldaten, die eenvoudigweg proberen elkaar te helpen overleven.Perfecte scoreHamburger Hill richt zich volledig op de soldaten en hoe ze omgaan met het verlies van hun onschuld. De gevechtssequentie zelf beslaat meer dan de helft van de totale speelduur van de film en vermijdt het benadrukken van opwindende elementen die afbreuk zouden doen aan zijn politieke intenties.
Hoewel het niet wordt herinnerd als een van de beste films van de jaren 1980, is Hamburger Hill waardevol vanwege zijn doelbewuste gebrek aan sentimentaliteit. In plaats van te proberen de totaliteit van de Vietnamoorlog samen te vatten, richt de film zich op een select aantal personages wiens ervaringen uniek zijn. Het is onverbiddelijk wreed en bijna zonder hoop, maar Hamburger Hill verdient zeker de overweldigende lof die heeft geleid tot een perfecte score van 100% op Rotten Tomatoes.Kijken?Wil je Hamburger Hill zien? Je kan de film huren en kopen op Pathé Thuis en Prime Video.

Verwant


Deel deze pagina

Gastberichten door Easy Branches

all our websites