logologo

Easy Branches Worldwide Network biedt de mogelijkheid en stelt u in staat om uw gastpost bij te dragen op verschillende websites en talen, gericht op elke stad of land

Easy Branches

34/17 Moo 3 Chao fah west Road, Phuket, Thailand, Phuket

Call: 076 367 766

info@easybranches.com
Films

Na 5 grote Hollywood-films pakte deze Nederlandse topregisseur direct zijn spullen

De Nederlandse regisseur Jan de Bont leek even een groot Hollywood-regisseur te worden.


  • Dec 05 2023
  • 37
  • 3011 Views
Na 5 grote Hollywood-films pakte deze Nederlandse topregisseur direct zijn spullen
De Nederlandse filmregisseur Jan de Bont was in de jaren 90 een grote naam in Hollywood, nadat hij in de jaren 80 en begin jaren 90 al de cameraman was van enkele grote films. Helaas was het echt grote succes van De Bont van korte duur.De Bont was de cameraman van grote films als The Jewel of the Nile, Die Hard, The Hunt for Red October en Lethal Weapon 3 en hij werkte in zijn carrière veelvuldig samen met landgenoot Paul Verhoeven. In 1994 maakte hij zijn regie debuut met Speed met de grote sterren Keanu Reeves, Sandra Bullock en Dennis Hopper.Eerste drie filmsMet Speed veroverde De Bont Hollywood en het bioscooppubliek. De film was financieel een monstersucces en er werden zelfs twee Oscars gewonnen voor Beste geluid en Beste geluidseffectbewerking. Daarna was het weer raak, met de rampenfilm Twister uit 1996. Financieel gezien misschien een nog wel groter succes. Een jaar later was de enorme flater met Speed 2: Cruise Control die niet alleen flopte, maar ook werd afgebrand door de critici en het publiek. Ook nu werd er een prijs gewonnen, namelijk een Golden Raspberry Award voor Slechtste vervolg op een film.Nog twee flatersIn 1999 maakte De Bont de thriller The Haunting waarmee hij zichzelf weer op de kaart moest zetten. Ondanks een redelijke omzet, was de ontvangst van de film met sterren als Liam Neeson, Catherine Zeta-Jones en Owen Wilson te mager.
In 2003 waagde De Bont zich aan de vervolgfilm Tomb Raider: The Cradle of Life met Angelina Jolie. Ook nu was de film geen echte financiële flop, maar de ontvangst was bedenkelijk en er verscheen geen derde deel. GestoptNa Tomb Raider stopte De Bont met regisseren. In een interview met Uproxx liet hij weten dat hij de inmenging van de studio's te groot vond en dat hij het de energie niet meer waard vond om films op die manier te regisseren.
Na zijn Hollywoodfilms werd het redelijk stil rond De Bont. In 2012 was er nog het bericht dat hij een nieuwe film zou regisseren, namelijk de remake van de thriller Five Minutes to Live uit 1961. De nu 80-jarige De Bont woont nog steeds in Los Angeles, maar hij lijkt vooral te genieten van het leven. Hij is onder meer dol op het verzamelen van foto's.

Verwant


Deel deze pagina

Gastberichten door Easy Branches

all our websites