Uitgaven voor sociale zekerheid in de EU bereiken 4 583 miljard euro in 2023
Key takeaways In 2023 bedroegen de uitgaven voor sociale uitkeringen in de EU 4 583 miljard euro, een stijging van 6,1 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Als percentage van het bbp daalden deze uitgaven echter licht tot 26,8 procent, een d
Key takeaways
- De uitgaven voor sociale uitkeringen in de EU bedragen 4 583 miljard euro in 2023.
- Deze uitgaven als percentage van het bbp daalden licht tot 26,8 procent.
- In elk EU-land waarvoor schattingen beschikbaar zijn, stegen de uitgaven voor sociale uitkeringen.
In 2023 bedroegen de uitgaven voor sociale uitkeringen in de EU 4 583 miljard euro, een stijging van 6,1 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Als percentage van het bbp daalden deze uitgaven echter licht tot 26,8 procent, een daling van 0,1 procentpunt ten opzichte van 2022. Deze cijfers, die zijn afgeleid van de eerste ramingen van Eurostat over uitgaven voor sociale zekerheid, maken deel uit van het Europees systeem van geïntegreerde statistieken voor sociale zekerheid (ESSOBS) en worden vrijwillig door de lidstaten ingediend.
Landelijke verschillen
Als we de gegevens bekijken van de EU-landen waarvoor ramingen voor 2023 beschikbaar zijn, zien we variaties in de uitgaven voor sociale zekerheid als percentage van het bbp. Frankrijk, Finland en Oostenrijk gaan aan kop met respectievelijk 31,3 procent, 31,2 procent en 29,7 procent, terwijl Ierland, Malta en Estland de laagste percentages noteren met 12 procent, 13,2 procent en 15,3 procent.
Componenten van sociale uitkeringen
Ouderdomsuitkeringen en uitkeringen bij ziekte/gezondheidszorg vormen in alle EU-landen de hoofdbestanddelen van sociale uitkeringen. Bijkomende categorieën zijn invaliditeit, uitkeringen aan nabestaanden, gezins- en kinderbijslag, werkloosheidsbijstand, huisvestingssteun en programma’s voor sociale uitsluiting die niet elders zijn ondergebracht.
Nationale stijgingen in uitgaven voor sociale zekerheid
In 2023 kende elk EU-land waarvoor schattingen beschikbaar zijn een stijging van de uitgaven voor sociale uitkeringen. De meest significante stijgingen werden waargenomen in Slowakije (+18,9 procent), Polen (+18,4 procent) en Hongarije (+15,2 procent) in vergelijking met 2022. De kleinste stijgingen werden daarentegen opgetekend in Denemarken (+2,3 procent), Italië (+3,5 procent) en Estland (+3,8 procent).
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!