België en Marokko versterken samenwerking op het gebied van migratie: sterke toename van repatriëringen
Key takeaways Meer dan 200 Marokkanen zijn gerepatrieerd uit België sinds begin 2024. Dit is een aanzienlijke stijging ten opzichte van 2023, toen slechts 43 personen gedwongen werden teruggestuurd. De Belgische staatssecretaris voor Asiel en Migrati
Key takeaways
- Meer dan 200 Marokkanen zijn gerepatrieerd uit België sinds begin 2024.
- De sterke toename van het aantal terugkeerders wordt toegeschreven aan de versterkte samenwerking met Marokko, na een gezamenlijke federale missie in april.
- Verbeterde terugkeerprocedures bieden de Belgische politie sterkere handhavingsinstrumenten om personen zonder verblijfsrecht aan te houden.
Meer dan 200 Marokkanen zijn gerepatrieerd uit België sinds begin 2024. Dit is een aanzienlijke stijging ten opzichte van 2023, toen slechts 43 personen gedwongen werden teruggestuurd. De Belgische staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Nicole de Moor, schrijft deze stijging toe aan de versterkte samenwerking met Marokko.
In april kwamen beide landen tijdens een federale missie overeen om nauwer samen te werken op het gebied van migratie en repatriëring. De Moor benadrukte dat er al vóór de missie verbeteringen waren geconstateerd, maar dat de gezamenlijke inspanning heeft geleid tot een aanzienlijke groei in terugkeer. Ze benadrukte het belang van internationale partnerschappen om migratie effectief te beheren en wees op de constructieve relatie met de Marokkaanse regering.
Uitdagingen en inspanningen
De Moor erkende ook de complexe aard van Marokko’s rol in België’s migratiekader. Terwijl bijna 80.000 Marokkanen legaal in België verblijven en velen naar België komen voor familie, studie of werk, vereist het probleem van illegaal verblijf onder Marokkanen aandacht. Intensievere repatriëringsinspanningen zijn bedoeld om dit probleem aan te pakken. De Moor verklaarde dat verbeterde terugkeerprocedures de Belgische politie sterkere handhavingsinstrumenten bieden, waardoor ze personen zonder verblijfsrecht kunnen aanhouden.
Hernieuwde samenwerking en gedeelde doelen
De hernieuwde samenwerking tussen België en Marokko is erop gericht om migratieproblemen effectief aan te pakken en tegelijkertijd de positieve relaties met het Noord-Afrikaanse land te bevorderen. Marokko heeft zich actief ingezet om illegale migratiepogingen richting Europa te beteugelen en rapporteerde 366.000 verijdelde pogingen in de afgelopen vijf jaar. In 2022 alleen al verhinderde Marokko 70.781 van dergelijke pogingen.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!