Een op de vier Belgen betaalt de rekeningen niet op tijd
Het aantal Belgen die hun rekening op tijd betalen is dit jaar gestegen tot het hoogste niveau sinds 2019, leert het European Consumer Payment Report van het incassobureau Intrum. Ondanks die toename slaagt nog steeds één op de vier consumenten er ni
Het aantal Belgen die hun rekening op tijd betalen is dit jaar gestegen tot het hoogste niveau sinds 2019, leert het European Consumer Payment Report van het incassobureau Intrum. Ondanks die toename slaagt nog steeds één op de vier consumenten er niet in om op tijd hun financiële verplichtingen na te komen.
Key takeaways
- 23 procent van de Belgen slaagt er niet in om hun facturen tijdig te betalen. Het gaat hier wel om het laagste cijfer van de voorbije jaren.
- De belangrijkste reden voor deze gemiste betalingen, is dit jaar simpelweg het ‘vergeten’ te betalen (40%).
- Volgens Intrum kan AI helpen om een betalingsverzoek te personaliseren, waardoor de kans toeneemt dat wanbetalers overgaan tot een effectieve betaling.
In het nieuws: Welgeteld 77 procent betaalt hun rekeningen op tijd.
- Dat is een stijging met 12 procent in vergelijking met vorig jaar en is meteen ook het hoogste niveau sinds 2019.
- Vorig jaar gaf 1 op 3 aan hun rekeningen niet tijdig te kunnen betalen. Dat was toen het gevolg van de hoge inflatie en fors gestegen energieprijzen die de koopkracht van de Belgen onder druk zetten.
- “Nu lijkt die impact af te nemen”, aldus Guy Colpaert, Managing Director Intrum Benelux. “Bovendien pasten consumenten hun koopgedrag, met enige vertraging, aan de nieuwe realiteit aan. Dit betekent dat de prioriteiten vandaag bij noodzakelijke uitgaven liggen, en extraatjes zoals luxegoederen en ervaringen zoals vakanties en evenementen, vaker worden uitgesteld.”
Vergeten de rekeningen te betalen
Details: Wat is de reden waarom een kwart van de Belgen vandaag hun facturen niet op tijd betalen?
- De belangrijkste reden voor deze gemiste betalingen, is dit jaar simpelweg het ‘vergeten’ te betalen (40%).
- Minder vernoemde redenen, zijn ‘gebrek aan financiële middelen’ (28%) en ‘technische problemen’ (28%).
- “De verschuiving van betalingsproblemen naar ‘vergeten’ te betalen, toont dat er nog potentieel is voor bedrijven om de ‘betaalreis’ van hun klant beter aan te pakken. Het belang van proactieve communicatie, en dat start reeds vanaf de factuur, mag niet worden onderschat”, voegt Colpaert eraan toe.
- Volgens hem zijn er twee momenten waarop consumenten optimaal ondersteund moeten worden. “In een eerste fase willen klanten vooral snel, gemakkelijk en veilig kunnen betalen. Als er dan echt nog vergeten wordt te betalen, is er in tweede fase nood aan een vriendelijke en persoonlijke opvolging”, zegt de CEO van Intrum.
AI om betalingsverzoeken te personaliseren
Opgemerkt: Uit het European Consumer Payment Report blijkt ook dat de manier waarop betalingsverzoeken worden gedaan, een grote rol speelt in het betalingsgedrag.
- Meer dan 80 procent van de consumenten geeft aan een betaling bewust later te doen als ze een dwingende betalingsherinnering of een slordige factuur ontvangen.
- “Wanneer consumenten zich onder druk gezet voelen door dwingende incasso, kiezen ze vaak voor uitstel. De manier van communiceren maakt een groot verschil”, aldus Colpaert. “Waar personalisatie vroeger niet altijd evident was, is vandaag met een minimum aan middelen empathische incasso mogelijk, zelfs op grote schaal.” Hij verwijst daarbij naar artificiële intelligentie (AI).
- Intrum maakt bijvoorbeeld al gebruik van die technologie. De AI-oplossing van het bedrijf heet Intrum-Ophelos.
- “Onze tool stelt Belgische bedrijven in staat om het incassoproces persoonlijker en tactvoller te maken”, klinkt het. “De leeftijd, de financiële situatie van de consument, de manier en tijdstip van contactopname door de consument, de omvang van het factuurbedrag: de AI-tool houdt rekening met honderden parameters om de communicatie zo persoonlijk mogelijk te maken. Hierdoor voelen consumenten zich begrepen en gaan ze sneller over tot betaling.”
Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.