logo

Easy Branches Worldwide Network biedt de mogelijkheid en stelt u in staat om uw gastpost bij te dragen op verschillende websites en talen, gericht op elke stad of land

Easy Branches

34/17 Moo 3 Chao fah west Road, Phuket, Thailand, Phuket

Call: 076 367 766

info@easybranches.com
Economie

De 3 carrièretips van Roger Federer

De prestigieuze Amerikaanse universiteit Dartmouth strikte tennislegende Roger Federer als spreker voor de afzwaaiceremonie van haar laatstejaars. In zijn speech van afgelopen zondag, die op sociale media op flink wat belangstelling kan rekenen, gaf


  • Jun 14 2024
  • 39
  • 3038 Views
De 3 carrièretips van Roger Federer

De prestigieuze Amerikaanse universiteit Dartmouth strikte tennislegende Roger Federer als spreker voor de afzwaaiceremonie van haar laatstejaars. In zijn speech van afgelopen zondag, die op sociale media op flink wat belangstelling kan rekenen, gaf de Zwitser de afstuderenden drie levenslessen mee.

1. “Moeiteloos is een mythe”

Volgens Federer is mentale discipline een van de sleutels tot succes. De eerste twee uur van een tennismatch goed spelen is een zaak, maar ook goed spelen wanneer je benen al wat slapper aanvoelen, is de echte uitdaging.

De nog steeds razend populaire tenniskampioen maakte er tijdens zijn carrière werk van om niet alleen niet de zwakke kant, maar ook de sterke kant van zijn opponent aan te vallen. “Je hebt een heel arsenaal aan sterke wapens nodig… zodat als er iets niet werkt, je nog iets over hebt.”

Maar dat vergt natuurlijk veel voorbereiding tijdens training, wat het grote publiek niet ziet. Federer kreeg tijdens zijn carrière vaak als compliment dat zijn tennisspel zo moeiteloos oogt. “De waarheid is dat ik heel hard heb moeten werken… om het makkelijk te laten lijken.”

“Natuurlijk speelt talent een rol. Maar talent heeft een brede definitie. Het gaat niet om de gave die je hebt. Het gaat om doorzettingsvermogen.”

De wedstrijden die hij kon winnen wanneer hij ziek of geblesseerd was, gaven hem de grootste voldoening. “Omdat ze bewijzen dat je niet alleen kunt winnen als je op je best bent, maar vooral als je dat niet bent.”

2. “Sta niet te lang stil bij tegenslagen”

De 20-voudige Grand Slam-winnaar verraste de studenten met een opmerkelijke statistiek. Hoewel hij bijna 80 procent van zijn 1.526 enkelspelwedstrijden gewonnen heeft, is zijn percentage gewonnen punten veel lager. “Slechts 54 procent”, zo benadrukte Federer. “Met andere woorden, zelfs de hoogst gerangschikte tennisspelers winnen nauwelijks meer dan de helft van de punten die ze spelen.”

Zijn conclusie: “Als je gemiddeld elke tweede punt verliest, leer je om niet te blijven hangen bij elke slag. Wanneer je een punt speelt, is het het belangrijkste ter wereld. Maar als het achter je ligt, ligt het achter je… Deze mindset is echt cruciaal, omdat het je bevrijdt om je volledig in te zetten voor het volgende punt… en het punt daarna… met intensiteit, helderheid en focus.”

“De waarheid is, welk spel je ook speelt in het leven… soms ga je verliezen. Een punt, een wedstrijd, een seizoen, een job… het is een achtbaan, met veel ups en downs.”

En nog: “Negatieve energie is verspilde energie.”

3. “Wees geen vakidioot”

“Het leven is groter dan de tennisbaan”, zo blikte Federer terug op zijn eigen loopbaan. “Toen ik net begon, wist ik dat tennis me de wereld kon laten zien… maar tennis kon nooit de wereld zijn.”

Federer raadt de studenten breder te kijken dan hun job en de wereld te verkennen. “Een vertrouwde wereld achterlaten en nieuwe werelden ontdekken is ongelooflijk opwindend.”

Verwant


Deel deze pagina

Gastberichten door Easy Branches

all our websites