logo

Easy Branches Worldwide Network biedt de mogelijkheid en stelt u in staat om uw gastpost bij te dragen op verschillende websites en talen, gericht op elke stad of land

Easy Branches

34/17 Moo 3 Chao fah west Road, Phuket, Thailand, Phuket

Call: 076 367 766

info@easybranches.com
Economie

Tom Van Grieken blijft hoop koesteren: “Vlaams Belang wil gedoogsteun geven aan minderheidsregering N-VA en cd&v”

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken blijft hopen op een regeringsdeelname van zijn partij, ook al lijkt dat onbestaande. Hij legt een nieuwe piste op tafel: Vlaams Belang zou gedoogsteun willen geven aan een minderheidsregering van N-VA en cd


  • Jun 14 2024
  • 63
  • 3765 Views
Tom Van Grieken blijft hoop koesteren: “Vlaams Belang wil gedoogsteun geven aan minderheidsregering N-VA en cd&v”

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken blijft hopen op een regeringsdeelname van zijn partij, ook al lijkt dat onbestaande. Hij legt een nieuwe piste op tafel: Vlaams Belang zou gedoogsteun willen geven aan een minderheidsregering van N-VA en cd&v. Dat lijkt al even onrealistisch.

In het nieuws: Tom Van Grieken onderneemt een nieuwe poging om zich in een Vlaamse regering te werken.

  • Net nu N-VA, cd&v en Vooruit gesprekken opstarten om een Vlaamse regering te vormen, komt Van Grieken met een nieuwe piste. Hij denkt nu aan een minderheidsregering van cd&v en N-VA, die 16 zetels te kort komt voor een meerderheid. Vlaams Belang zou die regering dan gedoogsteun geven vanuit de oppositie, legt hij uit aan de rechtse nieuwswebsite PAL NWS. “Als er een rechts regeerakkoord op tafel ligt, ben ik daartoe bereid. Al gaat mijn voorkeur nog altijd uit naar een Vlaams Belang-N-VA-as.”
  • Die laatste optie ligt bij Van Grieken nog bovenaan op de stapel. “Er moet maar één rechtse cd&v’er overstag gaan en we zijn vertrokken”, geeft hij aan. Vlaams Belang en N-VA haalden elk 31 zetels binnen, dat is 1 zetel te kort voor een meerderheid in het Vlaams parlement.
  • Echter lijkt geen van die twee opties ook maar enigszins realistisch. N-VA-voorzitter Bart De Wever sloot meerdere male op daadkrachtige wijze de deur voor deelname van Vlaams Belang aan welke coalitie dan ook. Van Grieken reageert misnoegd. De Wever legt volgens hem “de stem van het volk naast zich neer”. “De Vlaming stemde nooit eerder zo rechts en Vlaams als nu, en zal een linksere Vlaamse regering krijgen”, zegt hij.
  • Een minderheidsregering met gedoogsteun is in België en Vlaanderen een vrij onuitgegeven concept. “Het is niet onze gewoonte”, legt politicoloog Nicolas Bouteca uit aan PAL NWS. “Ze zijn minder stabiel dan gewone regeringen en je hebt altijd het risico dat er iets misloopt”. Daar kan Nederland van meespreken. De allereerste regering van Mark Rutte werd een minderheidscoalitie van VVD en CDA, met gedoogsteun van de rechtse PVV van Geert Wilders. Na anderhalf jaar trok Wilders uit onvrede zijn gedoogsteun in, en Rutte I viel.

Verwant


Deel deze pagina

Gastberichten door Easy Branches

all our websites