logo

Easy Branches Worldwide Network biedt de mogelijkheid en stelt u in staat om uw gastpost bij te dragen op verschillende websites en talen, gericht op elke stad of land

Easy Branches

34/17 Moo 3 Chao fah west Road, Phuket, Thailand, Phuket

Call: 076 367 766

info@easybranches.com
Economie

FSMA waarschuwt voor oplichters die zich voordoen als banken en aantrekkelijke spaartarieven aanbieden

De financiƫle waakhond FSMA waarschuwt dat er fraudeurs actief zijn die zich voordoen als bekende banken. Ze contacteren hun slachtoffers met een voorstel om een spaarproduct met een aantrekkelijk rendement te openen. De criminelen gaan vervolgens aa


  • Jun 13 2024
  • 48
  • 3945 Views
FSMA waarschuwt voor oplichters die zich voordoen als banken en aantrekkelijke spaartarieven aanbieden

De financiële waakhond FSMA waarschuwt dat er fraudeurs actief zijn die zich voordoen als bekende banken. Ze contacteren hun slachtoffers met een voorstel om een spaarproduct met een aantrekkelijk rendement te openen. De criminelen gaan vervolgens aan de haal met het geld dat op die rekening wordt geparkeerd.

In het nieuws: “Oplichters blijven de identiteit van gekende banken en andere financiële instellingen misbruiken”, waarschuwt de FSMA.

  • Het is niet de eerste keer dat de waakhond waarschuwt voor dat fenomeen. Die deed dat ook al meerdere keren in 2021. Toch blijkt die oplichtingspraktijk tot op vandaag nog slachtoffers te maken.
  • “De formule blijft dezelfde: slachtoffers worden telefonisch of per e-mail gecontacteerd, soms zonder dat ze hierom hebben gevraagd, soms nadat ze hun contactgegevens op een onlineformulier hebben ingevuld”, aldus de toezichthouder. “Consumenten vinden die formulieren via sociale media, reclamecampagnes of gesponsorde advertenties. Daarin wordt reclame gemaakt voor spaarformules met een aantrekkelijk spaartarief en kapitaalwaarborg.” Eenmaal er geld op die “spaarboekjes” staat, plunderen de fraudeurs die leeg.

Details: De financiële waakhond heeft een lijst opgesteld van oplichters die zich voordoen als banken.

  • Axa Banque, via het e-mailadres eindigend op @axa-europe-patrimoine.com; 
  • Banque Transatlantique, via e-mailadressen eindigend op @transatlantique-patrimoine.com; 
  • Caixabank
  • Deutsche Bank;
  • ING Bank, via het e-mailadres ing-lu@clients-info.com; 
  • Trade Republic Bank, via de website https://web.app-traderepublic.com/ en e-mailadressen eindigend op @contact-republic.com, @gestion-republic.com en @traderepublic-inv.com;
  • Wise Europe, via de website https://acces.wtb-management.com/ en e-mailadressen eindigend op @wtb-privatemanagement.com, @wiseconformite.com en wise@europeeligibilite.com.

Hoe trap je niet in de val?

Duiding: De FSMA geeft enkele tips om te vermijden dat je het slachtoffer wordt van dergelijke wanpraktijken.

  • Wees op jouw hoede wanneer je ongevraagd een beleggingsvoorstel ontvangt via sociale media of via telefoon, vooral wanneer er buitensporige winsten worden beloofd.
  • Controleer of het om een legitieme onderneming gaat. Vergelijk de contactgegevens via het vergunningsregister van de FSMA of van de Nationale Bank van België. Controleer steeds de gebruikte websites en e-mailadressen.
  • Wees ook op jouw hoede als er gevraagd wordt om geld over te schrijven naar een bankrekening in een land dat geen enkele band heeft met het land waar je woont of waar de zetel van de vennootschap zogezegd is gevestigd.
  • Je kunt via het contactformulier voor consumenten contact opnemen met de FSMA als je twijfelt of een bancair aanbod echt is.

Ook dit nog: De FSMA voegt eraan toe dat de criminelen die fraudetechniek ook gebruiken om andere bankdiensten aan te bieden, vooral kredietaanbiedingen. “In dit geval moet de consument kosten betalen die zogezegd verschuldigd zijn om het krediet te kunnen verkrijgen”, klinkt het.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.

Verwant


Deel deze pagina

Gastberichten door Easy Branches

all our websites