logo

Easy Branches Worldwide Network biedt de mogelijkheid en stelt u in staat om uw gastpost bij te dragen op verschillende websites en talen, gericht op elke stad of land

Easy Branches

34/17 Moo 3 Chao fah west Road, Phuket, Thailand, Phuket

Call: 076 367 766

info@easybranches.com
Economie

Belgen blijven geld versluizen naar de termijnrekeningen

Het bedrag op de termijnrekeningen is tijdens het eerste kwartaal van dit jaar aangedikt met 3,5 miljard euro, leert een flash-raming van de Nationale Bank van Belgiƫ (NBB). Door het verstrakkende geldbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) brenge


  • May 22 2024
  • 39
  • 3719 Views
Belgen blijven geld versluizen naar de termijnrekeningen

Het bedrag op de termijnrekeningen is tijdens het eerste kwartaal van dit jaar aangedikt met 3,5 miljard euro, leert een flash-raming van de Nationale Bank van België (NBB). Door het verstrakkende geldbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) brengen die producten meer geld in het laatje. Daarenboven hebben verschillende banken hun aanbod van termijnrekeningen uitgebreid.

In het nieuws: De Belgen blijven geld verplaatsen van hun zichtrekeningen naar de termijnrekeningen.

  • Uit de flash-raming van de NBB blijkt dat er tijdens de eerste drie maanden van dit jaar 2,6 miljard euro van de zichtrekeningen is verdwenen.
  • Het bedrag op de termijnrekeningen dikte tijdens diezelfde periode aan met 3,5 miljard euro. Op de spaarboekjes kwam er 0,1 miljard euro bij.
  • De voorbije maanden moesten de aandelen aan populariteit inboeten. De beleggingen in beursgenoteerde aandelen daalden met 2,2 miljard euro, terwijl er 2,2 miljard euro meer geïnvesteerd werd in schuldbewijzen.

Vastrentende producten vallen in de smaak van de Belg

Details: Door het verstrakkende geldbeleid van de ECB doen vastrentende producten, waaronder termijnrekeningen en obligaties, het goed.

  • Bedrijven en overheden betalen obligatiehouders een hogere coupon uit in vergelijking met enkele jaren geleden.
  • We zien dezelfde tendens bij de termijnrekeningen. Wie zijn geld voor een tijdje vastklikt – gaande van enkele maanden tot tien jaar – wordt daar vandaag meer voor beloond. Veel formules brengen minstens 2 procent netto in het laatje, leert een vergelijking van Spaargids.be.
    • Daarenboven breiden de banken hun aanbod van termijnrekeningen uit. Ze kiezen daarbij voluit voor kortlopende rekeningen. Ze doen dit onder meer om de concurrentie aan te gaan met de staatsbons. Het Agentschap van de Schuld gaat op 4 juni voor de derde keer (sinds september 2023) een overheidsobligatie met een looptijd van één jaar op de markt brengen.
    • De internetbank MeDirect heeft eerder deze week termijnrekeningen (in euro, dollar en pond) met een looptijd van drie en zes maanden op de markt gebracht. De twee termijnrekeningen (in euro) brengen bruto 2,86 procent per jaar in het laatje. Na betaling van roerende voorheffing blijft er netto 2 procent over. Het reële rendement ligt weliswaar lager omdat de looptijden korter zijn dan één jaar.
    • Ook Beobank promoot opnieuw kortlopende termijnrekeningen, met een looptijd van een tot drie jaar. De rente op de eenjarige variant loopt op van 3,03 procent bruto (voor wie minder dan 50.000 euro spaart) tot 3,37 procent bruto (voor wie meer dan 500.000 euro opzijzet).

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.

Verwant


Deel deze pagina

Gastberichten door Easy Branches

all our websites