logo

Easy Branches Worldwide Network biedt de mogelijkheid en stelt u in staat om uw gastpost bij te dragen op verschillende websites en talen, gericht op elke stad of land

Easy Branches

34/17 Moo 3 Chao fah west Road, Phuket, Thailand, Phuket

Call: 076 367 766

info@easybranches.com
Economie

1 op 5 Belgen weet niet dat betalingen buiten eurozone geld kosten

Wie op reis gaat naar een land buiten de eurozone moet nagenoeg altijd kosten betalen voor een geldopname of betaling met de kaart. Uit een onderzoek van Wise, een technologiebedrijf gespecialiseerd in geldtransacties, blijkt dat één op de vijf Belge


  • May 22 2024
  • 37
  • 2777 Views
1 op 5 Belgen weet niet dat betalingen buiten eurozone geld kosten

Wie op reis gaat naar een land buiten de eurozone moet nagenoeg altijd kosten betalen voor een geldopname of betaling met de kaart. Uit een onderzoek van Wise, een technologiebedrijf gespecialiseerd in geldtransacties, blijkt dat één op de vijf Belgen daar niet van op de hoogte is.

In het nieuws: Een op de vijf Belgen is ervan overtuigd dat een betaling in een land buiten de eurozone gratis is. Dat blijkt uit een bevraging van Wise bij 1.000 landgenoten.

  • Nochtans hangt er aan een betaling of geldopname in het buitenland nagenoeg altijd een prijskaartje vast. Je moet rekening houden met transactie- en wisselkosten. Hoeveel die bedragen, is afhankelijk van jouw bank en het betaalmiddel (debet- of kredietkaart) dat je gebruikt.
    • Bij een geldopname met een debetkaart betaal je doorgaans transactie- en wisselkosten. In sommige gevallen komt er nog een extra toeslag bij (doorgaans uitgedrukt in procenten).
    • Als je betaalt met een debetkaart betaal je een wisselmarge en een vergoeding. Bij de ene bank is die vergoeding forfaitair, terwijl de andere een percentage neemt op het afgehaalde bedrag.
    • Wanneer je geld opvraagt met een kredietkaart word je net zoals bij een debetkaart geconfronteerd met wisselkosten en een transactievergoeding (in procenten of forfaitair). Ook in dit geval moet je soms een extra toeslag betalen.
    • Bij betalingen met een kredietkaart betaal je enkel een wisselmarge. Het is daarom bijna altijd voordeliger om in een land met een andere valuta met een kredietkaart te betalen in plaats van met een debetkaart.

Geldzorgen op reis

Details: Een op de drie Belgen maakt zich tijdens een reis in het buitenland zorgen over de wisselkoers.

  • Ruim de helft van de respondenten heeft al eens het gevoel gehad dat ze zijn opgelicht omdat ze de wisselkoers onvoldoende kennen.
  • “Dat gevoel wordt versterkt door de onaangename financiële verrassingen waarmee sommige Belgen te maken krijgen als ze buiten de eurozone reizen, vooral als het gaat om extra kosten die hun budget onder druk zetten”, aldus Magali van Bulck, hoofd EMEA Public Affairs bij Wise en bestuurslid van PayBelgium.

Wat kan je doen om kostprijs betalingen buiten eurozone in te perken?

Tips: Van Bulck geeft enkele tips om te vermijden dat je tijdens je reis voor onaangename verrassingen komt te staan.

  • Betaal in lokale valuta om een betere wisselkoers te krijgen.
  • Neem de kosten die je bank aanrekent onder de loep. Je vindt al die informatie terug in de tariefbladen. Al communiceert niet elke speler even transparant over die kosten, toont een ander onderzoek van Wise aan.
    • Er bestaan overigens nichespelers die zich toespitsen op buitenlandse transacties. Hun tarieven liggen doorgaans lager dan bij de traditionele banken. Bij sommige betaalinstellingen zijn de eerste transacties zelfs gratis (tot een bepaalde limiet).
  • In een land buiten de eurozone is het over het algemeen beter om een groot bedrag in één keer op te nemen in plaats van meerdere kleine geldopnames.
  • “Doe je huiswerk voordat je geld opneemt buiten de eurozone”, voegt Van Bulck er nog aan toe. “Kies voor een geldopname niet voor de eerste de beste geldautomaat die je tegenkomt.” Er bestaan immers automaten, zelfs binnen de eurozone, die ook nog eens kosten aanrekenen in de vorm van een service fee.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.

Verwant


Deel deze pagina

Gastberichten door Easy Branches

all our websites