logo

Easy Branches Worldwide Network biedt de mogelijkheid en stelt u in staat om uw gastpost bij te dragen op verschillende websites en talen, gericht op elke stad of land

Easy Branches

34/17 Moo 3 Chao fah west Road, Phuket, Thailand, Phuket

Call: 076 367 766

info@easybranches.com
Beurs

Egyptische miljardair kiest niet voor omstreden belastingconstructie

De Egyptische miljardair Nassef Sawiris kiest niet voor een veelbesproken belastingconstructie in Nederland. Hij is de grootste aandeelhouder van de Nederlandse kunstmestfabrikant OCI. OCI verkocht in december een groot belang in branchegenoot Fertig

door: nos.nl

  • May 21 2024
  • 50
  • 2991 Views
Egyptische miljardair kiest niet voor omstreden belastingconstructie

De Egyptische miljardair Nassef Sawiris kiest niet voor een veelbesproken belastingconstructie in Nederland. Hij is de grootste aandeelhouder van de Nederlandse kunstmestfabrikant OCI.

OCI verkocht in december een groot belang in branchegenoot Fertiglobe. Dat leverde ruim 3 miljard euro op. Daardoor zat er veel geld in de reserves van het bedrijf. 2,7 miljard daarvan wilde het bedrijf uitkeren aan de aandeelhouders.

NRC meldde vorige maand dat OCI een truc had bedacht om dat bedrag belastingvrij aan de aandeelhouders te geven. Nederland zou daardoor honderden miljoenen aan dividendbelasting mislopen. Donderdag werd de Tweede Kamer bijgepraat over de constructie en de wenselijkheid daarvan.

Sawiris is de belangrijkste aandeelhouder. Als zoon van de oprichter en topman van het bedrijf heeft hij ongeveer 39 procent van het bedrijf in handen. Dat geeft hem recht op ruim 1 miljard euro van de uitkering.

Als hij dat als kapitaal zou laten uitkeren, kan hij dat geld belastingvrij incasseren. De Belastingdienst loopt dan 150 miljoen euro aan dividendbelasting mis.

Opvallend genoeg kiest Sawiris daar niet voor. Hij heeft aangegeven liever normaal dividend te ontvangen, laat een woordvoerder van het bedrijf weten. Of hij een andere manier heeft om de dividendbelasting te omzeilen of daadwerkelijk vrijwillig ervoor kiest om 150 miljoen euro aan de schatkist af te dragen, is niet duidelijk.

Hij heeft de keuze overigens nog niet formeel gemaakt. Aandeelhouders kunnen pas zestig dagen na de dubbele statutenwijziging van vorig maand doorgeven of ze het geld als kapitaaluitkering willen krijgen of als dividend.

Verwant


Deel deze pagina

Gastberichten door Easy Branches

all our websites