logo

Easy Branches Worldwide Network biedt de mogelijkheid en stelt u in staat om uw gastpost bij te dragen op verschillende websites en talen, gericht op elke stad of land

Easy Branches

34/17 Moo 3 Chao fah west Road, Phuket, Thailand, Phuket

Call: 076 367 766

info@easybranches.com
Beurs

'Kabinet rekent zichzelf te rijk met verhoging btw op hotels'

Het kabinet rekent zichzelf te rijk wat betreft de inkomsten die ze zullen krijgen bij het verhogen van de btw voor hotels. De btw op hotelovernachtingen gaat van 9 naar 21 procent, maar van de bijna één miljard euro die de overheid dacht hiermee op

door: nos.nl

  • Sep 05 2024
  • 40
  • 3295 Views
'Kabinet rekent zichzelf te rijk met verhoging btw op hotels'

Het kabinet rekent zichzelf te rijk wat betreft de inkomsten die ze zullen krijgen bij het verhogen van de btw voor hotels. De btw op hotelovernachtingen gaat van 9 naar 21 procent, maar van de bijna één miljard euro die de overheid dacht hiermee op te halen, blijft er waarschijnlijk maar een derde over, zo heeft ABN Amro berekend.

De bank noemt de maatregel niet goed doordacht. Dat kan betekenen dat de extra belastinginkomsten flink kunnen tegenvallen.

Volgens de berekeningen van het kabinet leidt een btw-verhoging tot een verwachte belastingopbrengst van ruim een miljard euro. Bij hotels en pensions zou de btw-verhoging leiden tot 910 miljoen euro extra inkomsten en bij overige logiesverstrekkers zou 302 miljoen euro kunnen worden opgehaald.

Zakenreizigers

Bij de berekening is uitgegaan van een hotelomzet van 6,8 miljard euro in 2022, maar door de btw-verhoging zal dat waarschijnlijk dalen. Het kabinet rekent zelf op een daling met 6,75 procent.

Naast deze schade, schrijft ABN Amro in een analyse, overschat het nieuwe kabinet mogelijk de inkomsten die het verwacht te behalen. In de berekeningen van de overheid wordt er volgens de bank onterecht van uitgegaan dat de btw-verhoging neerslaat op het hele bedrag van 6,8 miljard euro bij hotels.

Bijna de helft van de hotelgasten (40 procent) bestaat echter uit zakenreizigers, van wie de bedrijven de btw kunnen terugvorderen. Daarnaast komt 36 procent van de hotelomzet uit de verkoop van eten en drinken en 6 procent uit aanvullende diensten, zoals de verhuur van zalen, audiovisuele middelen, fietsen en parkeerplaatsen. Die zaken worden niet of nauwelijks door de btw-verhoging geraakt. Hierdoor raakt de btw-verhoging in feite slechts 34,8 procent van de totale hotelomzet, berekent ABN Amro.

De btw-verhoging resulteert volgens de bank in slechts 285 miljoen euro extra belastinginkomsten van hotels, een bedrag dat ver onder de verwachte opbrengst van 912 miljoen euro ligt.

Verwant


Deel deze pagina

Gastberichten door Easy Branches

all our websites

image