logo

Easy Branches Worldwide Network biedt de mogelijkheid en stelt u in staat om uw gastpost bij te dragen op verschillende websites en talen, gericht op elke stad of land

Easy Branches

34/17 Moo 3 Chao fah west Road, Phuket, Thailand, Phuket

Call: 076 367 766

info@easybranches.com
Politiek

Koopkracht stijgt een stuk minder door Prinsjesdagmaatregelen

De koopkracht van veel groepen stijgt volgend jaar een stuk minder dan het Centraal Planbureau (CPB) vorige maand nog verwachtte. Dat blijkt uit nieuwe berekeningen van het CPB, waarin nu ook de kabinetsplannen van Prinsjesdag in mee zijn genomen. In

door: nos.nl

  • Sep 17 2024
  • 44
  • 3480 Views
Koopkracht stijgt een stuk minder door Prinsjesdagmaatregelen

De koopkracht van veel groepen stijgt volgend jaar een stuk minder dan het Centraal Planbureau (CPB) vorige maand nog verwachtte. Dat blijkt uit nieuwe berekeningen van het CPB, waarin nu ook de kabinetsplannen van Prinsjesdag in mee zijn genomen.

In augustus ging het CPB er nog van uit dat het gemiddelde huishouden 1,1 procent meer te besteden zou hebben. Dat is nu nog 0,7 procent. Voor mensen met een uitkering is het verschil het grootst. In augustus ging het CPB nog uit van een koopkrachtverbetering voor hen van 2,1 procent. Nu is dat nog 0,9 procent.

Bekijk hier de koopkrachtverwachting voor verschillende groepen, swipe voor meer:

De koopkracht stijgt dus nog steeds voor deze groepen, maar wel minder dan zonder het nieuwe beleid dat nu is aangekondigd. Dat komt onder meer doordat het kabinet een geplande verhoging van de huurtoeslag niet in 2025 maar pas in 2026 laat ingaan. Ook zijn er wat belastingmaatregelen aangepast.

Het is opmerkelijk dat het koopkrachtbeeld van Prinsjesdag ten opzichte van de 'augustusraming' voor al deze groepen verslechtert. De afgelopen jaren gebruikte de politiek die raming juist om te kijken welke groepen leken achter te blijven qua koopkracht. En werd er vervolgens gesleuteld aan bijvoorbeeld de hoogte van toeslagen of belastingtarieven om de koopkrachtplaatjes te verbeteren.

Zo werd vorig jaar de huurtoeslag fors verhoogd. Mede daardoor verbeterde de verwachte koopkracht van uitkeringsgerechtigden van -2,7 procent naar +0,7 procent.

Koopkrachtmaatregelen

Deze kabinetsplannen hebben de meeste invloed op de koopkracht volgend jaar:

Het Centraal Planbureau verwacht verder dat de economie volgend jaar, na een paar magere jaren, wat harder groeit. Namelijk met 1,5 procent. Het aantal mensen in armoede daalt volgend jaar licht, van 4,5 naar 4,4 procent van de bevolking. In augustus verwachtte het CPB nog dat de armoede volgend jaar naar 4,1 procent zou dalen.

Het begrotingstekort komt volgend jaar uit op 2,5 procent. Dat betekent dat de overheid dus 2,5 procent meer geld uitgeeft dan er binnenkomt. Binnen de EU is afgesproken dat dit tekort in principe onder de 3 procent moet blijven.

Nederland blijft daar dus onder, maar de staatsschuld stijgt de komende jaren wel. Het CPB verwacht nu dat die in 2034 boven de 60 procent van het bruto binnenlands product uitkomt. Dat is de maximumgrens die de EU hanteert.

Verwant


Deel deze pagina

Gastberichten door Easy Branches

all our websites

image