Martine Hafkamp: 'Zit er nog leven in de bull?'
De bullmarket is inmiddels ruim twee jaar oud en bij het naderen van 2025 vragen beleggers zich af hoeveel leven er nog in deze rally zit. Martine Hafkamp, algemeen directeur Fintessa Vermogensbeheer, geeft haar visie. 2025 kan een iets meer onstuimi
De bullmarket is inmiddels ruim twee jaar oud en bij het naderen van 2025 vragen beleggers zich af hoeveel leven er nog in deze rally zit. Martine Hafkamp, algemeen directeur Fintessa Vermogensbeheer, geeft haar visie.
2025 kan een iets meer onstuimig beursjaar worden
Net als het jaar ervoor is ook 2024 een mooi jaar voor beleggers geworden. De inflatie nam verder af en zoals verwacht verlaagden de centrale banken de rente. De door velen voorspelde economische teruggang bleef uit waardoor de centrale banken wat langer hebben gewacht met de eerste rentestap.
De Amerikaanse economie bleef dit jaar overeind en de consument bleef uitgeven. Mede daardoor vielen de bedrijfsresultaten mee. Geholpen door de opkomst van AI leidde Big Tech de rally en vooral in de Verenigde Staten werd het ene na het andere beursrecord gebroken.
De bullmarket is ruim twee jaar oud en bij het naderen van 2025 vragen beleggers zich af hoeveel leven er nog in deze rally zit. De Amerikaanse economie is op stoom. De inflatie lijkt op zijn retour, de werkloosheid blijft laag, de consument ziet zijn reële inkomen verder stijgen en blijft besteden. De bedrijfsresultaten vallen mee en voor volgend jaar wordt een winstgroei van 15 procent verwacht voor de 500 bedrijven uit de S&P 500.
Wereldwijd verlagen de centrale banken de rente. In de Verenigde Staten is een nieuwe president gekozen die door insiders op Wall Street al de beste president voor de beurs ooit wordt genoemd. Hij zal de belastingen verlagen en de regelgeving versoepelen.
Nu zijn aandelen na een rally van ruim twee jaar niet bepaald goedkoop meer, maar de stemming zit er nog goed in. Banken en brokers struikelen over elkaar heen met het verhogen van hun koersdoelen voor het komend jaar. Bovendien staat er in de Verenigde Staten een ongekend hoog bedrag gestald in geldmarktfondsen en cash.
Te veel onzekerheden
Wordt 2025 daarmee weer een goed beursjaar? Dat is niet te zeggen. Daarvoor zijn er te veel onzekerheden. Zo lijkt het scenario van een zachte landing, een afnemende inflatie zonder dat de werkloosheid zorgwekkend oploopt, van de economie langzaamaan te verdwijnen. De Amerikaanse economie blijft maar doorgroeien. Het vliegtuig lijkt helemaal niet te gaan landen, maar juist weer op te stijgen.
De regering Biden laat een booming economie achter. De stimuleringsmaatregelen van de nieuwe regering zouden wel eens voor oververhitting kunnen zorgen. Samen met de voorgenomen importheffingen lijkt een heropleving van de inflatie niet ondenkbaar. Meer groei en meer inflatie, de obligatiemarkt heeft het intussen begrepen. De rente op tienjaars-staatsleningen is gestegen. Een verder oplopende lange rente kan volgend jaar voor de nodige volatiliteit op de beurzen zorgen.
De centrale banken zien de ruimte om de rente verder te verlagen afnemen. Een hogere rente werkt niet in het voordeel van de bedrijfswinsten en de beurzen. Aandelen zijn fors gewaardeerd. Er is weinig ruimte voor tegenvallers.
Moeten beleggers dan juist bang zijn voor een aanzienlijk minder beursjaar? Dat hoeft ook weer niet. Trump zal waarschijnlijk beginnen met het verlagen van de vennootschapsbelasting. Dat zal de bedrijfswinsten ten goede komen. De andere voornemens van de regering zullen op meer weerstand stuiten. Veel hangt ook af van de richting van de inflatie en de rente. Die twee kunnen de speelruimte van de nieuwe regering beperken. In tegenstelling tot de afgelopen twee jaar kan 2025 wel een iets meer onstuimig beursjaar worden.
Aanpassing van de beleggingsportefeuilles is misschien nodig. Maar dat hoeft nog niet te betekenen dat het een slecht beursjaar wordt. Er zijn te veel onzekerheden om dat nu al te voorzien.
Deze column werd eerder gepubliceerd in de InFinance-special Kansen & Visies 2025.
Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.