logo

Easy Branches Worldwide Network biedt de mogelijkheid en stelt u in staat om uw gastpost bij te dragen op verschillende websites en talen, gericht op elke stad of land

Easy Branches

34/17 Moo 3 Chao fah west Road, Phuket, Thailand, Phuket

Call: 076 367 766

info@easybranches.com
Films

Dit bijzondere feitje wist je nog niet over 'Psycho' uit 1960

'Psycho' is de eerste Amerikaanse film waarin een toilet te zien is en ook doorgetrokken wordt.


  • Sep 28 2024
  • 27
  • 3249 Views
Dit bijzondere feitje wist je nog niet over 'Psycho' uit 1960
Alfred Hitchcock is een legende in de filmwereld. In 1960 kwam zijn film Psycho uit, die tegenwoordig beschouwd wordt als een van zijn beste films en het is misschien wel zijn meest beroemde en invloedrijke werk. Er is na al die jaren echter een bijzonder feitje over Psycho dat je waarschijnlijk nog niet wist.Psycho is gebaseerd op de gelijknamige roman uit 1959 van Robert Bloch. De film heeft Anthony Perkins, Janet Leigh, Vera Miles, John Gavin en Martin Balsam in de hoofdrollen. Het werd gezien als een afwijking van Hitchcocks vorige film North by Northwest, aangezien het op een klein budget in zwart-wit werd gefilmd door de crew van zijn televisieserie Alfred Hitchcock Presents.VerhaalPsycho draait om een ontmoeting tussen de op de vlucht zijnde oplichtster Marion Crane (Leigh) en de verlegen motelhouder Norman Bates (Perkins) en de gevolgen daarvan, waarbij een privé-detective (Balsam), Marion's minnaar Sam Loomis (Gavin) en haar zus Lila (Miles) haar verdwijning onderzoeken. Aanvankelijk verdeelde Psycho de critici vanwege de controversiële onderwerpen, maar de interesse van het publiek en de uitstekende box-office-opbrengsten leidden tot een grote herwaardering van de film. Psycho werd genomineerd voor vier Oscars, waaronder Beste Regisseur voor Hitchcock en Beste Bijrol voor Leigh.ToiletDe film was een mijlpaal en in de loop der jaren zijn er veel interessante feitjes over de filmwereld naar voren gekomen. Echter, er is een feit dat vreemder is dan de anderen. Zo was Psycho de eerste Amerikaanse film die de beelden en geluiden van een doortrekkend toilet bevatte. Toch klopt dit feitje niet helemaal.
De scène in Psycho waarin het toilet te zien en te horen is, is een minuut voordat Marion haar iconische einde in de douche ondergaat. Ze besluit om een bewijsstuk te verwijderen. In plaats van het gewoon in de vuilnisbak te gooien of te verbergen, besluit ze het in het toilet te gooien en door te spoelen.Niet helemaal waarIn de loop der jaren is dit feitje over het toilet een beetje vervormd. Eén versie stelt dat Psycho de eerste Amerikaanse film is die überhaupt een toilet toont. Dit feit is niet echt waar; Psycho is zelfs niet de eerste Hitchcock-film die een toilet laat zien. Die eer behoort toe aan zijn film uit 1936 Secret Agent.
Een andere bewering is dat het de eerste Amerikaanse film is die het geluid van een doortrekkend toilet bevat, in plaats van dat het gewoon in een scène aanwezig is. Dit is ook niet waar. In feite verscheen het geluid van een doortrekkend toilet al vóór de release van Secret Agent in de bioscoop. Die eer gaat naar de comedyfilm uit 1930 Going Wild, waarin een loodgieter te zien is die een toilet doorspoelt.Essentieel voor verhaallijnAls Hitchcocks Psycho dus niet de eerste film was die een toilet toonde en niet de eerste die het geluid van een toilet bevatte, is het feit dan überhaupt waar? Ja, het feit is nog steeds waar. Hoewel Going Wild Psycho voorafgaat, is er een belangrijk onderscheid tussen hun toiletscènes. In Going Wild is het geluid te horen, maar er is geen nadruk op. De camera blijft niet hangen bij beelden van het water dat wegspoelt, terwijl dat in Psycho wel gebeurt.
De camera is gekanteld zodat het publiek de binnenkant van het hoteltoilet kan zien terwijl het water draait. Dit is het echte onderscheid dat de scène in Psycho doet opvallen. Het is de eerste film die zich richt op een toilet doorspoelen en dit essentieel maakt voor de verhaallijn van de film. In Going Wild spoelt de loodgieter het toilet door zonder enige specifieke reden, terwijl Marion in Psycho bewijs wegspoelt.Hays-codePsycho is dus niet de eerste Amerikaanse film die een toilet toont, maar het is wel de eerste die de nadruk erop legt en daadwerkelijk het water laat zien dat wegspoelt. Psycho is wel de eerste Amerikaanse film die een toilet op het scherm toonde na de invoering van de Hays-code.
De Hays-code was een verzameling regels waaraan Amerikaanse films tussen 1934 en 1968 moesten voldoen op het gebied van zedelijk gedrag. De code verbood vloeken, suggestieve naaktheid, grafisch of realistisch geweld, seksuele overtuigingen en verkrachting. En daarnaast dus ook het tonen van toiletten. Hitckcock nam dus een risico door deze scène in de film te plaatsen, maar uiteindelijk lukte het wel.Kijken?Wil je Psycho zien? Je kan de film huren en kopen op Pathé Thuis en Prime Video.

Verwant


Deel deze pagina

Gastberichten door Easy Branches

all our websites

image