Verstoringen in de Oostzee voeden zorgen over Russische provocaties
Key takeaways Verstoringen van mobiele communicatie en scheepsvolggegevens in de Oostzee leiden tot bezorgdheid over Russische provocaties. Vice-admiraal Krzysztof Jaworski, commandant van het Poolse Naval Operations Centre, suggereert dat deze verst
Key takeaways
- Verstoringen van mobiele communicatie en trackinggegevens van schepen in de Oostzee vergroten de bezorgdheid over Russische provocaties.
- Rusland maakt consequent gebruik van deze tactiek om zijn scheepsbewegingen te verbergen en de operaties van andere schepen te hinderen.
- De NAVO onderneemt stappen om deze bedreigingen het hoofd te bieden met een vloot van onbemande boten voor de beveiliging van kritieke onderwaterinfrastructuur.
Verstoringen van mobiele communicatie en scheepsvolggegevens in de Oostzee leiden tot bezorgdheid over Russische provocaties. Vice-admiraal Krzysztof Jaworski, commandant van het Poolse Naval Operations Centre, suggereert dat deze verstoringen, waarover Reuters bericht, schepen in gevaar kunnen brengen en een opzettelijke poging van Rusland zijn om de reactie van Westerse naties te peilen.
Jaworski benadrukt het consistente gebruik van deze tactiek door Rusland om zijn marinebewegingen te verbergen en de operaties van andere schepen in de strategisch belangrijke Baltische Zee, die grenst aan acht NAVO-landen en Rusland zelf, te belemmeren. Hij karakteriseert de situatie als een “hybride oorlog” die de grootste uitdaging vormt voor het bondgenootschap, met de nadruk op agressief Russisch gedrag gericht op het verstoren van het dagelijks leven en het testen van de grenzen van de reactie van de NAVO.
Recente incidenten
Recente incidenten voeden deze bezorgdheid. Er is schade gemeld aan onderzeese telecommunicatiekabels, waaronder de C-Lion1 die Helsinki en Rostock verbindt. Terwijl de eerste verdenkingen wezen in de richting van een Chinees vrachtschip met een Russische kapitein, onthulden latere ontdekkingen schade aan kabels tussen Litouwen en Zweden en een andere breuk tussen Zweden en Finland aan land.
NAVO’s reactie
De NAVO neemt maatregelen om deze bedreigingen het hoofd te bieden door een eigen vloot van onbemande boten te plannen die ontworpen zijn om kritieke onderwaterinfrastructuur in de Baltische Zee en de Middellandse Zee te beschermen, aldus commandant Pierre Vandier, NAVO-commandant voor concepten en transformatie.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!