logo

Easy Branches Worldwide Network biedt de mogelijkheid en stelt u in staat om uw gastpost bij te dragen op verschillende websites en talen, gericht op elke stad of land

Easy Branches

34/17 Moo 3 Chao fah west Road, Phuket, Thailand, Phuket

Call: 076 367 766

info@easybranches.com
Economie

Europese Commissie dwingt Nederland tot herziening begroting vanwege oplopend tekort

Key takeaways De afkeuring van de Europese Commissie De Europese Commissie heeft de Nederlandse begroting afgekeurd, omdat deze volgens haar onvoldoende voldoet aan de vereiste begrotingsdiscipline. De Commissie voorspelt dat het begrotingstekort in


  • Nov 28 2024
  • 43
  • 3648 Views
Europese Commissie dwingt Nederland tot herziening begroting vanwege oplopend tekort

Key takeaways

  • De Europese Commissie heeft de Nederlandse begroting afgekeurd vanwege een verwacht toekomstig tekort van meer dan 3 procent van de nationale economische productie.
  • Nederland is de enige lidstaat die met een dergelijke afkeuring wordt geconfronteerd, met een huidig tekort dat de komende twee jaar naar verwachting zal oplopen van 0,2 procent tot 2,4 procent.
  • Een herzien middellangetermijnplan voor de begrotingsstrategie van de Nederlandse regering is noodzakelijk en moet goedgekeurd worden door de andere EU-lidstaten.

De afkeuring van de Europese Commissie

De Europese Commissie heeft de Nederlandse begroting afgekeurd, omdat deze volgens haar onvoldoende voldoet aan de vereiste begrotingsdiscipline. De Commissie voorspelt dat het begrotingstekort in de toekomst de door de EU vastgestelde limiet van 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp) zal overschrijden. Nederland is daarmee het enige EU-land dat geconfronteerd wordt met een dergelijke afkeuring.

De gevolgen van niet-naleving

De EU-regelgeving schrijft voor dat lidstaten hun begrotingstekort binnen deze grens van 3 procent moeten houden. De Commissie verwacht dat het tekort van Nederland de komende twee jaar zal oplopen van het huidige niveau van 0,2 procent tot 2,4 procent, waardoor extra bezuinigingsmaatregelen nodig zijn om verdere escalatie te voorkomen. Paolo Gentiloni, de Europese Commissaris voor Economie en Financiën, gaf aan dat Nederland niet voldoet aan de aanbevelingen omdat de netto-uitgaven de vastgestelde plafonds overschrijden.

Een herzien middellangetermijnplan

Valdis Dombrovskis, de commissaris voor Handel, benadrukte de noodzaak van een herzien middellangetermijnplan met de begrotingsstrategie van de Nederlandse regering. Dit voorstel moet worden goedgekeurd door de andere EU-lidstaten. De verwachte stijging van het tekort wordt toegeschreven aan verschillende factoren, waaronder geplande belastingverlagingen, militaire pensioenhervormingen en een gerechtelijke uitspraak over ten onrechte geheven vermogensbelasting.

Nederlandse minister van Financiën weegt opties

Minister van Financiën Eelco Heinen erkent echter de noodzaak van uitgebreidere maatregelen om de fiscale stabiliteit op de lange termijn te waarborgen. De regering staat voor een dilemma: verdere bezuinigingen doorvoeren of de belastingen verhogen. Heinen’s voorkeur gaat uit naar het verlagen van de uitgaven, hoewel hij mogelijke uitdagingen binnen de coalitieregering voorziet met betrekking tot zowel bezuinigingen als belastingverhogingen.

De EU blijft lidstaten evalueren

De EU moet de begrotingen van alle 27 lidstaten nog evalueren. Verschillende landen, waaronder België, Duitsland en Hongarije, moeten nog beoordeeld worden. De goedkeuring van de begrotingsplannen van andere landen impliceert niet noodzakelijk financiële stabiliteit. Sommige landen overschrijden momenteel de drempel van 3 procent voor het begrotingstekort, maar hebben beloofd corrigerende maatregelen te nemen, waardoor Brussel groen licht heeft gegeven.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Verwant


Deel deze pagina

Gastberichten door Easy Branches

all our websites

image