logo

Easy Branches Worldwide Network biedt de mogelijkheid en stelt u in staat om uw gastpost bij te dragen op verschillende websites en talen, gericht op elke stad of land

Easy Branches

34/17 Moo 3 Chao fah west Road, Phuket, Thailand, Phuket

Call: 076 367 766

info@easybranches.com
Economie

De Waalse regeringsonderhandelaars hopen voor 16 juli rond te zijn

In Wallonië gaan de gesprekken voor de twee Franstalige regeringen, de Waalse regering en de Franse Gemeenschapsregering, verder. Omdat er maar twee partijen met elkaar spreken, lijkt alles vrij vlot te gaan. Maxime Prévot, voorzitter van Les Engagés


  • Jul 01 2024
  • 46
  • 4439 Views
De Waalse regeringsonderhandelaars hopen voor 16 juli rond te zijn

In Wallonië gaan de gesprekken voor de twee Franstalige regeringen, de Waalse regering en de Franse Gemeenschapsregering, verder. Omdat er maar twee partijen met elkaar spreken, lijkt alles vrij vlot te gaan. Maxime Prévot, voorzitter van Les Engagés, hoopt de regeringen voor 16 juli te kunnen presenteren.

In het nieuws: Prévot zou graag voor 16 juli klaar zijn, de dag waarop Elio Di Rupo (PS) zijn plaats inneemt in het Europees Parlement.

  • Ontslagnemend Waals minister-president Di Rupo werd verkozen vanop de Europese lijst van de PS en zal vanaf 16 juli dan ook zetelen in het Europees Parlement. “Het zou ideaal zijn om een Waalse regering voor 16 juli boven de doopvont te houden. (…) Zo zouden we niet voor een paar dagen een interim-minister-president moeten aanduiden”, legt Prévot uit.
  • Tegelijk zegt hij te hopen er “voor de nationale feestdag” uit te raken. “Maar we willen ons ook niet vasthangen aan een kalender. De inhoudelijke onderhandelingen blijven nog altijd belangrijker dan de timing”.
  • Die gesprekken lijken vlot te verlopen. Op 17 juni begonnen Prévot en zijn collega-voorzitter Georges-Louis Bouchez (MR) met gesprekken met het middenveld. Ondertussen kwamen er verschillende werkgroepen op gang, die “gevoed worden door de boodschappen die uit het overleg komen”, legt Prévot uit.
  • Er lekt weinig uit over de verschillen tussen beide partijen. Hoe dan ook moeten er compromissen worden gesloten, maar wat er inhoudelijk gebeurt is niet duidelijk.

Geen Wetstraat 16 voor Prévot?

Ook genoteerd: Dat Prévot zou solliciteren naar het premierschap blijkt niet waar, althans volgens hemzelf.

  • Een hardnekkig gerucht dat de ronde blijft doen, is dat Prévot uit is op het federaal premierschap. Hijzelf zegt juist dat hij graag minister in de Waalse regering wil worden. Prévot is op dit moment ook burgemeester van Namen. Dat zal hij niet blijven mocht hij minister worden.
  • “De grote verkiezingsoverwinning van Les Engagés op 9 juni verplicht mij grote verantwoordelijkheden op te nemen voor mijn partij, maar niet noodzakelijk voor mij. Ten laatste in september zal er duidelijkheid zijn, zodat de inwoners van Namen met kennis kunnen stemmen”, laat Prévot verstaan.
  • De gedachte dat hij ambities heeft op federaal niveau, ontkent hij. “Maar laat het duidelijk zijn dat ik heel graag burgemeester en partijvoorzitter blijf. Ik ding niet absoluut naar een federaal ministerambt”.

Verwant


Deel deze pagina

Gastberichten door Easy Branches

all our websites