logo

Easy Branches Worldwide Network biedt de mogelijkheid en stelt u in staat om uw gastpost bij te dragen op verschillende websites en talen, gericht op elke stad of land

Easy Branches

34/17 Moo 3 Chao fah west Road, Phuket, Thailand, Phuket

Call: 076 367 766

info@easybranches.com
Beurs

Beoordelingen UWV bij arbeidsongeschiktheid in helft gevallen onzorgvuldig

De wijze waarop het UWV tot arbeidsongeschiktheidsbeoordelingen komt, is onder de maat. In meer dan de helft van de gevallen zijn de onderzoeken niet zorgvuldig uitgevoerd, worden medische gegevens niet geraadpleegd of kloppen de conclusies over de i

door: nos.nl

  • Jun 21 2024
  • 30
  • 3311 Views
Beoordelingen UWV bij arbeidsongeschiktheid in helft gevallen onzorgvuldig

De wijze waarop het UWV tot arbeidsongeschiktheidsbeoordelingen komt, is onder de maat. In meer dan de helft van de gevallen zijn de onderzoeken niet zorgvuldig uitgevoerd, worden medische gegevens niet geraadpleegd of kloppen de conclusies over de inzetbaarheid van mensen niet. Dat schrijft het AD, dat een intern onderzoek van het UWV in handen heeft.

Uit dat interne onderzoek blijkt volgens de krant dat bij een steekproef van 239 dossiers de de urenbeperking in de helft van de gevallen niet juist getoetst was.

De urenbeperking houdt in dat het UWV toetst hoeveel uren mensen nog kunnen werken. Dat bepaalt voor hoeveel procent ze arbeidsongeschiktheid zijn.

Dat dit vaak mis ging, komt onder meer doordat medische gegevens niet altijd volledig werden opgevraagd of doordat de verzekeringsarts niet voldoende onderzoek deed.

80 procent mis

De onzorgvuldigheid speelt vooral bij telefonische beoordelingen. Die worden vaak ingezet bij herkeuringen. Daarbij blijkt in 80 procent van de gevallen het eindoordeel niet geloofwaardig, schrijft het AD. Ook bij mensen met psychische stoornissen worden relatief veel onzorgvuldige beoordelingen gegeven.

Het UWV bevestigt aan de NOS dat uit de steekproef inderdaad naar voren kwam dat in veel gevallen sprake was van onzorgvuldigheid. Toch betekent dat volgens de uitkeringsinstantie niet dat de daadwerkelijke beoordeling daarmee onjuist was. Het UWV zegt richtlijnen te hebben opgesteld waarin staat wat een verzekeringsarts allemaal moet rapporteren. Door de werkdruk bij artsen en lange wachtrijen is de argumentatie volgens het UWV niet "altijd even uitgebreid".

Het UWV benadrukt dat mensen altijd bezwaar kunnen maken, hun zaak wordt dan opnieuw beoordeeld.

Verwant


Deel deze pagina

Gastberichten door Easy Branches

all our websites

image