Easy Branches Worldwide Network biedt de mogelijkheid en stelt u in staat om uw gastpost bij te dragen op verschillende websites en talen, gericht op elke stad of land

Call: 076 367 766

info@easybranches.com
Autosport

Twee knappe races met verrassende ontknoping

45 teams van de Belcar Historic Cup sloegen tijdens de Zolder Historic Grand Prix hun tenten op in de paddock van Circuit Zolder voor de vijfde en zesde manche van het kampioenschap. We kregen twee prachtige races voorgeschoteld, ondanks het feit dat

• Jul 23 2024
  • 56
  • 4474 Views

45 teams van de Belcar Historic Cup sloegen tijdens de Zolder Historic Grand Prix hun tenten op in de paddock van Circuit Zolder voor de vijfde en zesde manche van het kampioenschap. We kregen twee prachtige races voorgeschoteld, ondanks het feit dat enkele protagonisten vroegtijdig de arena moesten verlaten en de tweede race in mineur eindigde met twee bestraffingen die hard binnen kwamen bij de betrokken piloten.

De BMW 635 CSi van Juri Vannieuwenborgh, de BMW M1 van VR Racing by Qvick Motors en de Audi 80 Quattro STW van leider in platform 4, François Bouillon stonden reeds voor de eerste race terug op de trailer met technische averij. Ook de nieuwe Porsche 911 van Jan Van Elderen staat nog niet op punt. Luc Branckaerts toonde zich in de Corvette C4 opnieuw de snelste tijdens de kwalificatie en was een seconde sneller dan de broers Wim (Capri) en Tim Kuijl (BMW). De Porsches van Moortgat en Bruynoghe reden de vierde en vijfde chrono voor de BMW van Thaens/Theunissen en de Mercedes van Samuel Verheggen. Dieter Kuijl pakte met zijn Ford Capri de pole in platform 1.

Race 1: Vijfde op rij voor Branckaerts

Bloedheet was het op zaterdag tijdens de eerste race. Het werd uiteindelijk een start-finish race van Luc Branckaerts die zijn Corvette C4 ZR1 voor de vijfde maal op rij op het hoogste ereschavot parkeerde. Wim Kuijl kon het langst in zijn buurt blijven, maar gaf op met een defecte versnellingsbak. Broer Tim erfde de tweede plaats en won in platform 4 voor een snelle Ben Thaens in zijn BMW E36 2.5 en Dirk Van Rompuy. Luc Moortgat werd derde algemeen na een mooi duel met Bruynoghe. Verheggen finishte vijfde met de Mercedes 190 na een mooie strijd met Dieter Kuijl die platform 1 won.

Race 2 kent een bizarre ontknoping met Tim Kuijl als morele winnaar

De startopstelling tijdens de tweede race op zondag was de uitslag van de race op zaterdag. Dus opnieuw Luc Branckaerts op de pole, geflankeerd door Tim Kuijl terwijl de Porsches van Moortgat en Bruynoghe de tweede startrij bemanden voor de Mercedes van Samuel Verheggen, de BMW van Bert Theunissen, de Porsche 964 van Eric Nulens, gastrijder Katsikis in zijn Opel Kadett, Dieter Kuijl met zijn Ford Capri, Erik Qvick (BMW STW), de Mazda van Gust Van Haelst, enz.

Opnieuw schoot de Corvette het snelst uit de startblokken, maar Tim Kuijl bleef in de buurt. Bruynoghe was derde voor Verheggen, Katsikisn, Dieter Kuijl, Erik Qvick en Moortgat die zijn start miste. Wim Kuijl moest zwaar in de aanval vanuit de achterste gelederen, maar de leider in platform 2 ging door de zandbak. Dat zorgde voor een eerste safety car. De Amerikaanse krachtpatser bleef nadien aan de leiding voor Tim Kuijl, Erik Qvick, Erik Bruynoghe, Katsikis, Dieter Kuijl, Luc Moortgat, Samuel Verheggen, enz.

Tim Kuijl wist zich voorbij de Corvette te wringen en met nog vier minuten te gaan was er een tweede safety car die tot de finish op de baan bleef. Tim Kuijl bolde als eerste over de eindmeet voor Branckaerts en de Porsches van Bruynoghe en Moortgat die respectievelijk de platforms 2 & 3 wonnen. De Mercedes van Samuel Verheggen werd knap vijfde voor de Ford Capri van Dieter Kuijl die opnieuw won in FIA platform 1.

De vreugde van Tim Kuijl was echter van korte duur omdat hij door de wedstrijdleiding samen met Luc Branckaerts een gele vlag zou genegeerd hebben tijdens een safety car procedure. Ze kregen elk 30 seconden aan de broek en verhuisden respectievelijk naar de achtste en tiende algemeen. Vooral Tim Kuijl was er het hart van in omdat hij de vlag niet had gezien toen hij een gedubbelde wagen wou ontwijken die van zijn lijn afweek.

Zodoende kreeg Erik Qvick (BMW STW) de algemene zege in de schoot geworpen en won platform 4. Erik Bruynoghe werd knap tweede en won platform 2 voor Luc Moortgat die met de grootste beker ging lopen in platform 3. Samuel Verheggen reed opnieuw een knappe race en werd vierde voor zijn schoonvader Dieter Kuijl die zijn Capri terug op de hoogste trede zette in de FIA platform 1. Theunissen pakte de zesde plaats voor de Porsche van Eric Nulens.

In de tussenstand verstevigt Dieter Kuijl (Ford Capri) zijn leidersplaats in FIA platform 1 en komt de Mazda RX3 van Gust Van Haelst (Mazda RX3) ten nadele van Wim Kuijl vooraan postvatten in platform 2. In platform 3 behoudt Luc Branckaerts (Corvette) de leiding voor Luc Moortgat (Porsche 964 RS) terwijl in platform 4 leider Bouillon (Audi) door de brilscore naar de vijfde plaats zakt terwijl Tim Kuijl (BMW 325i) aan de leiding komt voor Van Rompuy/Qvick (BMW STW), ex aequo met Thaens/Theunissen (BMW 325i).

Pictures of the Belcar Historic Cup race at the Historic Grand Prix races at Circuit Zolder

Bron: pb Belcar Historic Cup
Foto’s: pb Belcar Historic Cup