logologo

Easy Branches Worldwide Network biedt de mogelijkheid en stelt u in staat om uw gastpost bij te dragen op verschillende websites en talen, gericht op elke stad of land

Easy Branches

34/17 Moo 3 Chao fah west Road, Phuket, Thailand, Phuket

Call: 076 367 766

info@easybranches.com
Auto

Nederland een van de beste landen voor elektrisch rijden

Nederland is een van de beste landen ter wereld voor elektrisch rijden. Dat is niet onze conclusie, maar die van een rapport van Ayvens.


  • Dec 05 2023
  • 37
  • 4336 Views
Nederland een van de beste landen voor elektrisch rijden

Nederland staat in de Top 3 van de meest ontwikkelde landen voor elektrisch rijden. Dat is niet onze conclusie, maar die van de Ayvens Mobility Guide 2023. Vorig jaar stond Nederland echter een positie hoger in die ranglijst.

Autofabrikanten geven Nederland net als onder meer Noorwegen met de introductie van nieuwe elektrische modellen geregeld voorrang boven andere Europese landen. Dat is niet voor niets. De laadinfrastructuur is in Nederland bepaald niet verkeerd en op fiscaal vlak vallen er in Nederland voor EV-rijders best wat voordelen te halen, vaak meer dan in landen als pak 'm beet Italië of Portugal. Nederland staat dan ook niet geheel verrassend op het ereschavot in de Ayvens Mobility Guide 2023.

Nederland staat volgens dat rapport van ALD Automotive en LeasePlan - die medio 2024 samen als Ayvens door het leven gaan - in de Top 3 van meest ontwikkelde landen voor elektrisch rijden. Wel staan we op de laatste plaats van het podium. Nederland moet Noorwegen (nummer één) en Oostenrijk voor zich dulden. Vorig jaar stond Nederland nog op de tweede plek. Slechts 11 van de 46 onder de loep genomen landen verdienen van Ayvens het stempel 'ontwikkeld'. Naast Nederland, Noorwegen en Oostenrijk krijgen ook Oostenrijk, België, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg, Zweden en het Verenigd Koninkrijk dit predicaat.

In de rankschikking van Ayvens zijn 46 landen beoordeeld op zes pijlers: 'de adoptie van elektrische auto's, dekking van de laadinfrastructuur, belastingen en regelgeving, aanbod van groene aandrijflijnen, impact op duurzaamheidsdoelstellingen en de total cost of ownership-verdeling ten opzichte van het equivalent van een verbrandingsmodel', zo lezen we.

TCO

Hoewel de total cost of ownership (TCO) het afgelopen jaar in veel landen, waaronder Spanje, België, Italië, Ierland en Polen, is verbeterd, is die in Nederland juist toegenomen. Vorig jaar waren die totale eigendomskosten van een gemiddelde auto met verbrandingsmotor volgens het onderzoek met €0,35 per kilometer hoger dan die van een elektrische auto (€0,32 cent/kilometer). Dit jaar zijn die met €0,42 per kilometer volgens Ayvens gelijk aan elkaar, en beide zijn ze dus toegenomen. Volgens het rapport door hogere brandstof- en energieprijzen in Nederland ten opzichte van andere EU-landen. Dit is de voornaamste reden dat Nederland zijn tweede plek af heeft moeten staan. Nederland zou ook achterblijven wat toepassing van groene stroom betreft. Positief nieuws: volgens het rapport is de laadinfrastructuur in Nederland verbeterd, evenals het aanbod aan elektrische auto's.

Interessante cijfers: de operationele kosten van een EV bedragen in Luxemburg €0,25/kilometer. Die van een gemiddelde auto met verbrandingsmotor €0,28/kilometer. In Zwitserland en Finland zijn de TCO-kosten per kilometer voor een elektrische auto met achtereenvolgens €0,48 en €0,47 het hoogst. Met een auto met verbrandingsmotor ben je volgens het rapport per kilometer het duurste uit in Portugal (€0,53), Zwitserland (€0,52) en Finland (€0,50).

Verwant


Deel deze pagina

Gastberichten door Easy Branches

all our websites