De Finse premier Antti Rinne heeft dinsdag het ontslag van zijn regering ingediend bij president Sauli Niinisto, na amper zes maanden aan de macht. H
Finse premier dient ontslag regering in

Finse premier dient ontslag regering in

Finse premier dient ontslag regering in

Finse premier dient ontslag regering in

Finse premier dient ontslag regering in

Finse premier dient ontslag regering in
Finse premier dient ontslag regering in
  • 2019-12-03 12:20:12 3 dag geleden
  • keer bekeken 4,891
40
gedeelde

De Finse premier Antti Rinne heeft dinsdag het ontslag van zijn regering ingediend bij president Sauli Niinisto, na amper zes maanden aan de macht. Het ontslag komt er nadat een van de vijf partijen van Rinnes coalitie, de Centrumpartij, haar steun aan de regeringsleider had opgezegd.

Rinnes partij SDP zal nu een nieuwe kandidaat-premier moeten aanstellen die een regering zal moeten vormen.

De regeringscrisis draait rond een sociaal conflict bij postbedrijf Posti Group Oyj, in handen van de Finse overheid. Parlementsleden waren kwaad omdat Rinne het parlement zou misleid hebben over zijn rol in de onderhandelingen rond dat conflict. De traditie in Finland is dat de politiek niet tussenkomt in zulke onderhandelingen.

De bevoegde minister, de sociaaldemocrate Sirpa Paatero, moest vorige week al opstappen. In de nacht van maandag op dinsdag waren er nog gesprekken van de laatste kans, maar daar zegden de parlementsleden van de Centrumpartij hun vertrouwen in Rinne op. De premier kan nog wel rekenen op de volledige steun van zijn sociaaldemocratische partij.

Huidige coalitie gaat door

Wel wil de Centrumpartij de huidige coalitie niet opbreken. Zowel Rinnes sociaaldemocraten als de Centrumpartij liggen namelijk achter op de nationalistische Finse Partij, de vroegere Ware Finnen. Ruim een op de vijf Finse kiezers zou nu stemmen voor die laatste partij.

Finland is nog tot eind dit jaar EU-voorzitter.

Wat denk je van dit verhaal?
Finse premier dient ontslag regering in

Opstand in atheneum Vorst: politie rukt uit

Opstand in atheneum Vorst: politie rukt uit

Volgens de Brusselse radiozender BX1 zijn er rellen uitgebroken in een Franstalige school in Vorst. De leerlingen protesteren tegen de slechte staat van het schoolgebouw en tegen de examenroosters.

De leerlingen van het Andrée Thomas atheneum zouden het vertrek van hun directeur eisen. BX1 meldt dat de leerlingen door de politie op school ingesloten zijn. 

De politie zou in groten getale aanwezig zijn om de situatie onder controle te houden. Leerlingen melden aan BX1 dat er problemen zijn met verwarming en hygiëne.

'Het gaat om een groot aantal leerlingen', zegt politiewoordvoerder Kathleen Calie van de zone Zuid een de Brusselse nieuwssite Bruzz.be. Volgens haar verschansten de leerlingen zich in de refter nadat ze hun examenroosters gekregen hadden. 'Ze breken de boel af. Wij proberen in de eerste plaats de gemoederen te bedaren.'

Freilich (N-VA): ‘Carnavalisten hebben enkel begrip voor eigen gevoeligheden, niet voor anderen’

Freilich (N-VA): ‘Carnavalisten hebben enkel begrip voor eigen gevoeligheden, niet voor anderen’

Federaal volksvertegenwoordiger Michael Freilich (N-VA) begrijpt niet dat partijgenoot en Aalsters burgemeester Christoph D’Haese meent dat met de Bende van Nijvel niet gelachen mag worden, maar met de Joodse gemeenschap wel.

De laatste editie van Aalst Carnaval kreeg kritiek door de deelname van een praalwagen met Joodse karikaturen. Unesco stelde daarom de erkenning van Aalst Carnaval als cultureel werelderfgoed in vraag. Burgemeester D’Haese wil daarop niet wachten en liet maandag weten dat hij het carnaval van werelderfgoedlijst wil laten schrappen.

D’Haese zei maandagavond in De afspraak dat Aalst Carnaval wel degelijk enkele thema’s uit de weg gaat. Zo gaf hij aan dat met de Bende van Nijvel, die ook in Aalst een dodelijke raid pleegden, niet gelachen wordt.

Freilich zegt nu die redenering niet te begrijpen. ‘Blijkbaar is de Bende van Nijvel een pijnlijk drama waarvan de wonden nog niet zijn geheeld, en mag er niet mee gelachen worden, maar mag dat met de Joodse gemeenschap wel’, zegt hij.

‘Is het zo moeilijk om te begrijpen waar onze bezorgdheden en angsten vandaan komen?’, vraagt Freilich zich nog af. ‘Als een stad enkel begrip heeft voor de eigen gevoeligheden, maar niet eenzelfde empathie kan opbrengen voor anderen, dan zegt dat natuurlijk veel.’

Kazerne Dossin

Freilich heeft verder wel lof voor de verantwoordelijke carnavalisten, die de Kazerne Dossin zullen bezoeken. ‘Ik stel ook vast dat burgemeester d’Haese nu toch spreekt van begrip, respect en empathie voor de Joodse Gemeenschap’

Freilich vraagt daarom om een dialoog, ‘met begrip voor wonden die nog niet geheeld zijn’. ‘Dat het zo ver is gekomen heeft volgens mij niet te maken met kwade wil, wel met een gebrek aan inschattingsvermogen.’

post your content
ADVERTISING

Easy Branches Met Global Network kunt u uw post in ons netwerk delen op elk continent of elk land in de wereld

Jouw bericht
boatshowchina.com expolifestyle.com
Agency Sign-up Fill in the form and our consultants will contact you as soon as possible in order to give you all the information you need to sale, rent Your real estate, propertyThe Thailand Yacht Show returns to the award-winning Royal Phuket Marina for its fifth edition in January 2020 Officiële website van de Europese UnieNaar de homepage van de nederlandse regering en RijksoverheidSea Yachting Magazine  Discover the Exclusive World of Yacht, Luxury Yachts with Matchless Design, Comforts and Style42 Grondwet), terwijl de Staten-Generaal (het parlement) bestaat uit de ... Het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden geeft regels omtrent het ... Hoewel artikel 81 van de Grondwet bepaalt dat wetten worden vastgesteld door de regeringimmediate for delivery new exclusive sports cars and luxury sports car for sale and purchase Evenementen feesten organisatieGuest post postingPrachtig Bijbels kinder behang, geïnspireerd door de mooiste verhalen.auto handel en sloperij Karel Presher Breda inkoop verkoop auto'svan hoof zonweringen en rolluikenOnze Bio Slager - Dé biologische horeca slagerij in BredaWelkom bij Rommelse Transport National vervoer - International vervoer - Stukgoederen vervoer - container vervoer - ADR - LZV - Paardenwagen verhuur - Chauffeur vacatures