De Britse conservatieven zullen dan toch geen onderzoek instellen naar islamhaat binnen de partij. Die beslissing leidt tot een felle discussie tusse
Onderzoek naar islamhaat verdeelt Britse conservatieven

Onderzoek naar islamhaat verdeelt Britse conservatieven

Onderzoek naar islamhaat verdeelt Britse conservatieven

Onderzoek naar islamhaat verdeelt Britse conservatieven

Onderzoek naar islamhaat verdeelt Britse conservatieven

Onderzoek naar islamhaat verdeelt Britse conservatieven
Onderzoek naar islamhaat verdeelt Britse conservatieven
  • 2019-11-09 15:20:02 28 dag geleden
  • keer bekeken 3,034
48
gedeelde

De Britse conservatieven zullen dan toch geen onderzoek instellen naar islamhaat binnen de partij. Die beslissing leidt tot een felle discussie tussen partijgenoten Matt Hancock, huidig minister van Gezondheid, en Sayeeda Warsi, de eerste moslima ooit die Brits minister werd.

Aanleiding voor de discussie was een pleidooi van minister van Financiën Sajid Javid. Als concurrent van Johnson om het voorzitterschap van de Tories (en de job als premier) had die in de zomer tijdens een live tv-debat voorgesteld om de islamofobie in de partij te onderzoeken. Zijn concurrenten, ook Johnson, stemden daarmee in.

Maar ondertussen wil Johnson, die nu premier is, daar niets meer van weten. Vrijdag zei hij aan de BBC dat zo’n onderzoek zou uitdraaien op ‘een algemeen onderzoek naar vooroordelen van allerlei vorm’. Johnson zelf is al meermaals beschuldigd van islamofobie. Zo vergeleek hij in krantencolumns boerka’s met brievenbussen en de dragers van boerka’s met bankovervallers.

Whitesplaining

Sayeeda Warsi is ontgoocheld dat Johnson terugkrabbelt. ‘Ja, het klopt, mijn partij geeft niets om racisme in eigen rangen. We zijn alleen antiracistisch als we daarmee politieke punten kunnen scoren’, schreef Warsi, zelf van Pakistaanse origine en moslima, op Twitter.

Warsi is niet van de minsten. Ze was onder Cameron de eerste moslima die minister werd, was de vroegere vicevoorzitter van de conservatieven en zit momenteel voor de Tories in het Hogerhuis.

Zaterdag nam haar verontwaardiging nog toe. Minister van Gezondheid Matt Hancock zei in een interview op BBC Radio dat hij Warsi respecteert, maar dat ‘anderen een meer gebalanceerde benadering’ hebben tegenover islamofobie.

Warsi reageerde onmiddellijk op zijn uitspraken, en beschuldigde Hancock van whitesplaining. De samentrekking van ‘white’ (blank) en ‘explaining’ (uitleggen) duidt op het minimaliseren van discriminatie tegen gekleurde minderheden door bepaalde leden van een blanke meerderheid zelf.

Wat denk je van dit verhaal?
Onderzoek naar islamhaat verdeelt Britse conservatieven

Merkel herdenkt de val van de Muur: ‘Vrijheid verdedigen, haat en racisme bestrijden’

Merkel herdenkt de val van de Muur: ‘Vrijheid verdedigen, haat en racisme bestrijden’

De Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) heeft ter gelegenheid van de dertigste verjaardag van de val van de Berlijnse Muur opgeroepen om de verworven vrijheid te verdedigen en haat, racisme en antisemitisme vastberaden te bestrijden.

Dertig jaar geleden viel de Muur van Berlijn. Bij de herdenking in de Verzoeningskapel in Berlijn zie de Duitse bondskanselier: ‘Geen muur, die mensen buitensluit en vrijheid begrenst, is zo hoog of zo breed dat ze niet kan doorbroken worden.’

De Verzoeningskapel ligt op de plaats waar vroeger de ‘Todesstreifen’ lag, de strook waar DDR-troepen burgers beschoten als ze die betraden zonder toestemming.

Merkel haalde er herinneringen op aan de Verzoeningskerk, waarop de Verzoeningskapel later werd gebouwd. In 1985 had de DDR-regering immers de opdracht gegeven om de kerk op te blazen. ‘Dat was niet minder dan een mensonterende daad’, zei de bondskanselier.

Ook huldigde ze de mensen die tegenstand hadden geboden tegen de SED-staat (Socialistische Eenheidspartij van Duitsland). ‘Ik herinner u aan de mensen die aan deze muur gedood werden, terwijl ze de vrijheid zochten. Ik herinner u ook aan de 75.000 mensen die gevangen werden genomen tijdens hun vlucht. Ik herinner u aan de mensen die repressie ondervonden omdat hun familieleden waren gevlucht.’

In de Duitse geschiedenis is 9 november een belangrijke dag, zei Merkel. Ze wees erop dat die dag ook de Kristallnacht van de nazi’s plaatsvond. Daarop volgden misdaden tegen de menselijkheid en de Holocaust.

Merkel riep op om op te komen voor de verworvenheden van een verenigd Europa. Democratie, de rechtsstaat en menselijke waardigheid moeten steeds weer opnieuw verdedigd worden. Dat is in tijden van diepgaande technologische en globale veranderingen actueler dan ooit, maar ook moeilijk, zei ze. ‘De bijdrage van individuen mag klein lijken, maar we mogen ons daardoor niet laten ontmoedigen.’

Een derde van de bussen in Vlaams-Brabant rijdt niet uit door staking

Een derde van de bussen in Vlaams-Brabant rijdt niet uit door staking

De stakingsactie bij De Lijn in Vlaams-Brabant, die dinsdag spontaan begon in de Vlaamse Rand en nadien uitbreidde tot de hele provincie, blijft voortduren.

Volgens Annelies Meynaerts van De Lijn reed zaterdagmiddag ongeveer een derde van de bussen niet uit en iets meer dan 20 procent vanmorgen. Het stakingsbeeld is vrijwel identiek in de volledige provincie Vlaams-Brabant.

Met de stakingsactie protesteren de vakbonden tegen tal van problemen zoals het personeelstekort, de foutieve planning van chauffeurs en controleurs met onregelmatige werkroosters tot gevolg die ten koste gaan van het sociaal en familiaal leven, de problemen bij het toekennen van verloven, de slecht werkende personeelsadministratie waardoor er fouten opduiken in de berekening van lonen en vergoedingen, de mank lopende organisatie in de technische diensten...

Na urenlange onderhandelingen donderdag ging de directie ervan uit dat er een voorakkoord bereikt was en het werk vrijdag zou hervat worden. De vakbonden ontkenden dit, wezen de voorstellen af en kondigden een voortzetting van de staking aan. Toen de directie vrijdag een nieuwe vergadering wou bijeenroepen daagde alleen de christelijke vakbond op.

Het ACOD kondigde voor woensdag 13 november een algemene staking aan bij De Lijn in heel Vlaanderen, iets waarvan het ACV zich inmiddels distantieerde. Dinsdag is er een verzoeningsvergadering gepland met een sociaal bemiddelaar.

In een mededeling liet De Lijn ondertussen verstaan dat het donderdag bereikte ontwerpakkoord wel degelijk tegemoetkomt aan de eisen van de stakers. Zo is voorzien dat er een analyse wordt uitgevoerd met het oog op een betere afstemming tussen dag- en maandplanning van de chauffeurs, zullen de lokaal gemaakte afspraken met betrekking tot het opnemen van vakantiedagen worden uitgevoerd, komt er overleg over concrete probleemdossiers, worden de afspraken rond aanwervingen uitgevoerd en geëvalueerd en is er ook overleg gepland over de planning en dienstroosters van de Lijncontroleurs.

post your content
ADVERTISING

Easy Branches Met Global Network kunt u uw post in ons netwerk delen op elk continent of elk land in de wereld

Jouw bericht
boatshowchina.com expolifestyle.com
Agency Sign-up Fill in the form and our consultants will contact you as soon as possible in order to give you all the information you need to sale, rent Your real estate, propertyThe Thailand Yacht Show returns to the award-winning Royal Phuket Marina for its fifth edition in January 2020 Officiële website van de Europese UnieNaar de homepage van de nederlandse regering en RijksoverheidSea Yachting Magazine  Discover the Exclusive World of Yacht, Luxury Yachts with Matchless Design, Comforts and Style42 Grondwet), terwijl de Staten-Generaal (het parlement) bestaat uit de ... Het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden geeft regels omtrent het ... Hoewel artikel 81 van de Grondwet bepaalt dat wetten worden vastgesteld door de regeringimmediate for delivery new exclusive sports cars and luxury sports car for sale and purchase Evenementen feesten organisatieGuest post postingPrachtig Bijbels kinder behang, geïnspireerd door de mooiste verhalen.auto handel en sloperij Karel Presher Breda inkoop verkoop auto'svan hoof zonweringen en rolluikenOnze Bio Slager - Dé biologische horeca slagerij in BredaWelkom bij Rommelse Transport National vervoer - International vervoer - Stukgoederen vervoer - container vervoer - ADR - LZV - Paardenwagen verhuur - Chauffeur vacatures