Veertig topeconomen steunen de beslissing van de Europese Commissie om de fusie tussen Siemens en Alstom te verbieden. Ze waarschuwen voor de misvatt

Europa heeft niets te winnen bij treinfusie tussen Siemens en Alstom

Europa heeft niets te winnen bij treinfusie tussen Siemens en Alstom

Europa heeft niets te winnen bij treinfusie tussen Siemens en Alstom

Europa heeft niets te winnen bij treinfusie tussen Siemens en Alstom

Europa heeft niets te winnen bij treinfusie tussen Siemens en Alstom
Europa heeft niets te winnen bij treinfusie tussen Siemens en Alstom
  • 2019-02-11 06:00:07 9 maanden geleden
  • keer bekeken 3,324
67
gedeelde
Een hogesnelheidstrein nabij een Alstom-vestiging in Belfort, Frankrijk. Foto: Vincent Kessler/reuters

Veertig topeconomen steunen de beslissing van de Europese Commissie om de fusie tussen Siemens en Alstom te verbieden. Ze waarschuwen voor de misvatting dat fusies nodig zijn om Europese kampioenen te creëren.

We hebben met bezorgdheid gekeken naar de politieke druk op de Europese Commissie in het kader van de fusie tussen Siemens en Alstom, en nog meer naar de politieke reacties op de recente verbodsbeschikking. Vooral zorgwekkend is de aankondiging van mogelijke initiatieven door de Franse en Duitse regeringen om het Europese mededingingsbeleid te versoepelen en fusies tussen grote Europese bedrijven te bevorderen. Het mededingingsbeleid moet onafhankelijk zijn van politieke inmenging die een Europees industrieel beleid promoot, en in de plaats daarvan moet het efficiëntieoverwegingen in rekening brengen ter bescherming van het competitieve proces.

Misleidend

Het argument dat het volstaat dat twee bedrijven fuseren en in omvang vergroten om competitiever te worden op de internationale markten is misleidend. Siemens en Alstom zijn nu al leidende bedrijven op de internationale markten, en profiteren dus al van belangrijke schaalvoordelen. We hebben in het publieke debat geen verklaring gevonden waarom hun samengaan tot aanzienlijke efficiëntieverbeteringen zou leiden (en de Europese Commissie verklaart in haar persmededeling dat de bedrijven geen bewijsmateriaal gaven voor mogelijke efficiëntieverbeteringen).

Zonder efficiëntieverbeteringen zal het wegnemen van de concurrentie tussen Siemens en Alstom de winsten weliswaar verhogen, maar het zou het gefuseerde bedrijf minder competitief op internationale markten maken. Dat zou nadelig zijn voor zijn klanten, zoals de spoorwegmaatschappijen en infrastructuurbeheerders, die waarschijnlijk hogere prijzen zullen moeten betalen en minder innovatie en kwaliteit zullen kunnen genieten. Dat zal uiteindelijk ook de gebruikers van treinvervoer schaden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de klanten zich fel tegen de transactie hebben gekeerd (indien Siemens competitiever was geworden na de fusie met Alstom, dan zouden zij de fusie net verwelkomd hebben).

Toegenomen marktmacht

De mededingingsregels verhinderen de vorming van nationale of Europese kampioenen niet, op voorwaarde dat de fusie voldoende sterke synergieën en complementariteiten tot stand brengt. De Europese Commissie verbiedt fusies uiteindelijk alleen in zeldzame gevallen, wanneer de verwachte concurrentiebeperkende effecten voor klanten en consumenten aanzienlijk zijn, en het weinig waarschijnlijk is dat er voldoende compenserende efficiëntiewinsten zijn.

Recente empirische studies documenteren een toegenomen marktmacht en concentratie, en verantwoorden eerder een strengere handhaving van de mededingingsregels, die alleen rekening mogen houden met objectieve efficiëntiecriteria en niet met politiek opportunisme. Europa heeft nood aan efficiënte, competitieve en innovatieve bedrijven. Fusies promoten die de concurrentie verwijderen, zou precies het tegenovergestelde bereiken.

Massimo Motta (ICREA-Universitat Pompeu Fabra and Barcelona GSE)

Martin Peitz (University of Mannheim and MaCCI)

Natalia Fabra (Universidad Carlos III de Madrid)

Chiara Fumagalli (Università Bocconi, Milano)

Amelia Fletcher (University of East Anglia)

Christine Zulehner (University of Vienna)

Thibaud Vergé (ENSAE, Paris)

Thomas Rønde (Copenhagen Business School)

Giancarlo Spagnolo (SITE-Stockholm School of Economics, EIEF and Tor Vergata)

Christos Genakos (University of Cambridge)

Frank Verboven (KU Leuven)

Justus Haucap, (Düsseldorf Institute for Competition Economics -DICE)

Tomaso Duso (DIW Berlin and Technical University Berlin)

Giacinta Cestone (Cass Business School, City, University of London)

Yannis Katsoulacos (Athens University of Economics and Business)

Paul Seabright (Toulouse School of Economics)

Giacomo Calzolari (European University Institute, Florence)

Monika Schnitzer (University of Munich)

Volker Nocke (University of Mannheim and MaCCI)

Markus Reisinger (Frankfurt School of Finance & Management)

Pedro Pita Barros (Universidade Nova de Lisboa)

Juanjo Ganuza (Universitat Pompeu Fabra, Barcelona)

Jacques Crémer (Toulouse School of Economics)

Yossi Spiegel (Tel Aviv University)

Bruce Lyons (Centre for Competition Policy, University of East Anglia)

Gerard Llobet (CEMFI, Madrid)

Konrad Stahl (University of Mannheim and MaCCI)

Klaus Schmidt (University of Munich)

Jose L. Moraga (Vrije Universiteit Amsterdam and Rijksuniversiteit Groningen)

Maarten Pieter Schinkel (University of Amsterdam)

Vincenzo Denicolò (Università di Bologna)

Michele Polo (Università Bocconi, Milano)

Philipp Schmidt-Dengler (University of Vienna)

Rune Stenbacka (Hanken School of Economics and Helsinki GSE)

Philippe Choné (Centre de Recherche en Economie et Statistique, Paris)

Nicolas Schutz (University of Mannheim and MaCCI)

Emanuele Tarantino (University of Mannheim and MaCCI)

Otto Toivanen (Aalto University and Helsinki Graduate School of Economics)

Kai-Uwe Kühn (University of East Anglia)

Luis Cabral (Stern School of Business, New York University)

Eric van Damme (Tilburg University)

Jan Bouckaert (University of Antwerp)

Marc Ivaldi (Toulouse School of Economics).

Wat denk je van dit verhaal?
Europa heeft niets te winnen bij treinfusie tussen Siemens en Alstom

F1 schakelt deze week een versnelling hoger

Lewis Hamilton in de Mercedes F1-bolide van 2018 Foto: Mercedes F1 team
De Formule 1 ontwaakt uit haar winterslaap. Nadat de teams de voorbije maanden druk aan hun F1-bolides voor het nieuwe seizoen gewerkt hebben is het deze week tijd voor de presentaties.

Het Haas F1 team presenteerde vorige week als eerste renstal haar livery voor het nieuw F1-seizoen. Vanaf vandaag schakelt de Formule 1 pas echt een versnelling hoger met maar liefst acht presentaties op vijf dagen tijd.

Het wordt vooral uitkijken naar woensdag en vrijdag. Op woensdag tonen immers Red Bull Racing en wereldkampioen Mercedes hun nieuwe wagen aan het grote publiek. Mercedes wil met de W10 voor de zesde keer op rij wereldkampioen worden.

Ferrari presenteert dan weer aanstaande vrijdag haar nieuwe F1-bolide. De Scuderia willen dit jaar voluit voor de titel gaan en voor het eerst sinds 2008 opnieuw wereldkampioen worden.

Niet geheel toevallig zien we dat de meeste teams hun nieuwe wagendeze week voorstellen. Volgende week gaat immers op 18 februari de eerste wintertest van start. 

De teams hebben slechts acht testdagen om de laatste voorbereidingen voor het F1-seizoen 2019 te doen en eventuele problemen met hun nieuwe wagens op te lossen. De teams proberen dan ook meestal zo lang mogelijk aan hun wagen te werken alvorens deze voor te stellen aan het grote publiek.

Overzicht presentatiedata F1-bolides 2019:
07 feb: Haas F1 team
11 feb: Toro Rosso
11 feb: Williams F1 team
12 feb: Renault F1 Team    
13 feb: Racing Point F1    
13 feb: Red Bull Racing
13 feb: Mercedes F1 team    
14 feb: McLaren F1 Team    
15 feb: Scuderia Ferrari 
18 feb: Alfa Romeo Racing

Meer F1-nieuws op F1journaal.be:

Kevin Borlée wint op meeting in Liévin 400m bij seizoensopener

Foto: Photo News

Kevin Borlée heeft zondag op een atletiekmeeting in het Franse Liévin de 400 meter op zijn naam geschreven. De Belg (46.97) haalde het in zijn eerste race van het seizoen voor de Dominicaan Luguelin Santos (47.44) en de Fransman Muhammed Kounta (47.57). Dylan Borlée eindigde vierde en laatste (47.58).

Ismaël Debjani eindigde op de 1.500 meter als derde met een persoonlijke beste tijd (3:39.91). Tarik Moukrine werd zesde (3:45.68), Pieter-Jan Hannes achtste (3:46.80). De Ethiopiër Samuel Tefera won in 3:36.72.

post your content
ADVERTISING

Easy Branches Met Global Network kunt u uw post in ons netwerk delen op elk continent of elk land in de wereld

Jouw bericht
boatshowchina.com expolifestyle.com
 Officiële website van de Europese UnieNaar de homepage van de nederlandse regering en RijksoverheidSea Yachting Magazine  Discover the Exclusive World of Yacht, Luxury Yachts with Matchless Design, Comforts and Style42 Grondwet), terwijl de Staten-Generaal (het parlement) bestaat uit de ... Het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden geeft regels omtrent het ... Hoewel artikel 81 van de Grondwet bepaalt dat wetten worden vastgesteld door de regeringimmediate for delivery new exclusive sports cars and luxury sports car for sale and purchase Evenementen feesten organisatieGuest post postingPrachtig Bijbels kinder behang, geïnspireerd door de mooiste verhalen.auto handel en sloperij Karel Presher Breda inkoop verkoop auto'svan hoof zonweringen en rolluikenOnze Bio Slager - Dé biologische horeca slagerij in BredaWelkom bij Rommelse Transport National vervoer - International vervoer - Stukgoederen vervoer - container vervoer - ADR - LZV - Paardenwagen verhuur - Chauffeur vacatures