De Nederlandse staat heeft in de jaren 80 miljoenen voor meubelstukken van prinses Juliana betaald terwijl ze al staatseigendom waren. Dat meldt NRC
'Overheid kocht meubels van prinses Juliana die al staatseigendom waren'

'Overheid kocht meubels van prinses Juliana die al staatseigendom waren'

'Overheid kocht meubels van prinses Juliana die al staatseigendom waren'

'Overheid kocht meubels van prinses Juliana die al staatseigendom waren'

'Overheid kocht meubels van prinses Juliana die al staatseigendom waren'

'Overheid kocht meubels van prinses Juliana die al staatseigendom waren'
'Overheid kocht meubels van prinses Juliana die al staatseigendom waren'
  • 2019-09-10 00:05:07 2 maanden geleden
  • keer bekeken 4,257
38
gedeelde

De Nederlandse staat heeft in de jaren 80 miljoenen voor meubelstukken van prinses Juliana betaald terwijl ze al staatseigendom waren. Dat meldt NRC op basis van eigen onderzoek naar de aankoop van vier paleisinventarissen, tussen 1982 en 2009.

Het zou gaan om zeker 300 waardevolle meubelstukken uit de collectie van paleis Het Loo. Ze werden begin 19e eeuw op staatskosten besteld door koning Lodewijk Napoleon, de broer van Napoleon Bonaparte, schrijft NRC. Ook zitten er meubels bij uit de periode van koning Willem I.

De overheid betaalde zo'n 20 miljoen euro voor de inventaris van Het Loo. Voor welk deel precies dubbel is betaald moet "diepgaand archiefonderzoek" worden gedaan.

Hoffunctionarissen zouden in 1969 ten onrechte hebben geconcludeerd dat alle meubels op Het Loo "volledig eigendom van de koninklijke familie" waren. Die conclusie is daarna decennia leidend geweest.

De NRC berichtte gisteren al dat de overheid dubbel betaalt voor het onderhoud van paleismeubels. Premier Rutte zei in een reactie te betwijfelen of dat het geval is. Hij benadrukte dat het "verschrikkelijk ingewikkeld" is de exacte betalingen vast te stellen. De koninklijke familie zou sowieso niets bewust verkeerd hebben gedaan, aldus Rutte.

Wat denk je van dit verhaal?
'Overheid kocht meubels van prinses Juliana die al staatseigendom waren'

Zorgen politiek Noordoostpolder over lachgasgebruik jongeren

Zorgen politiek Noordoostpolder over lachgasgebruik jongeren

Inwoners van Noordoostpolder maken zich zorgen over het groeiend aantal jongeren dat lachgas gebruikt. Dat zeggen gemeenteraadsleden van de Politieke ...
Investeringen nodig om forse klimaatschade te voorkomen

Investeringen nodig om forse klimaatschade te voorkomen

Geschreven door
Heleen Ekker
redacteur Binnenland

Er moet snel meer geld geïnvesteerd worden in het beschermen van landen tegen extreem weer, als gevolg van klimaatverandering. Anders lopen de kosten vanaf nu snel op en kunnen in 2030 meer dan honderd miljoen mensen onder de armoedegrens terecht komen. Dat is de conclusie van een rapport van de Global Commission on Adaptation, een wereldwijde organisatie die sinds vorig jaar in Nederland is gevestigd.

In het rapport staat dat er wereldwijd steeds meer slachtoffers vallen als gevolg van extreem weer, zoals hitte, droogte en wateroverlast. Daarnaast is de jaarlijkse schade door overstromingen 66 miljard euro. Daarom is het belangrijk, volgens de commissie, dat er meer geïnvesteerd wordt in een omgeving en infrastructuur die beter voorbereid zijn op weersextremen.

Elke euro die wordt geïnvesteerd in bijvoorbeeld dijkversterking leidt tot een besparing van tussen de 2 en 10 euro, omdat er minder schade ontstaat door overstromingen. Wereldwijd moet er volgens de Commissie tot 2030 ruim 1600 miljard euro (1,6 biljoen) geïnvesteerd worden in 'klimaatrobuustheid'. Dat levert naar schatting 6,3 biljoen euro aan besparingen op.

Rampen voorkomen

"De belangrijkste conclusie van dit rapport is dat je ziet dat er wereldwijd ontzettend veel geïnvesteerd moet worden, om grotere rampen met nog veel hogere kosten te voorkomen", zegt minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat. Van Nieuwenhuizen is de initiatiefnemer van de Global Commission, de internationale commissie voor 'adaptatie', oftewel aanpassing aan het veranderende klimaat.

In de commissie zitten beroemde mensen als Ban Ki-moon, oud-secretaris-generaal van de VN, Bill Gates en Kristalina Georgieva van de Wereldbank. Het is belangrijk, zegt Van Nieuwenhuizen, dat landen niet alleen hun uitstoot van broeikasgassen aanpakken, maar zich ook beter voorbereiden op de veranderingen die sowieso zullen optreden.

"Het is niet of-of, maar en-en. Want de extreme buien die waren voorspeld voor 2050 vallen nu al. Dus we hebben nu al overlast van water en droogte die we moeten aanpakken, en dat geldt voor de hele wereld", aldus Van Nieuwenhuizen. Niet alleen kunnen andere landen veel van Nederland leren, als het gaat om waterbeheersing, ook ons land kan nog wel wat tips gebruiken.

Robuuste infrastructuur

"Wij moeten juist van andere landen leren om met droogte om te gaan, om water vast te houden. We hebben opnieuw een droge zomer gehad. Je moet daarom zorgen dat de infrastructuur robuust genoeg is. Niet alleen om overstromingen te kunnen weerstaan, maar ook droogte. We hebben wel eens meegemaakt dat een brug niet meer goed open en dicht kon, omdat onderdelen vanwege de hitte uitzetten. Dus wij kunnen ook van andere landen leren."

Een land als Bangladesh heeft al veel aan de kennis uit Nederland gehad, vertelt ze. "Een overstromingsramp leidde daar in de jaren zeventig nog tot 300.000 dodelijke slachtoffers, terwijl er afgelopen jaar tijdens een overstromingsdreiging maar vijf slachtoffers waren."

Klimaattop in Amsterdam

Ook is vandaag bekend geworden dat er volgend jaar in Amsterdam een wereldwijde klimaattop wordt gehouden. "Op 22 oktober 2020 halen we zo'n 500 tot duizend wereldleiders en deskundigen uit de hele wereld bij elkaar en dan willen we praktische voorbeelden laten zien."

"We gaan allerlei projecten wereldwijd inventariseren hoe je je kunt aanpassen aan het klimaat en wat daarvoor nodig is. En die kennis en kunde willen we beschikbaar maken voor de hele wereld."

post your content
ADVERTISING

Easy Branches Met Global Network kunt u uw post in ons netwerk delen op elk continent of elk land in de wereld

Jouw bericht
boatshowchina.com expolifestyle.com
 Officiële website van de Europese UnieNaar de homepage van de nederlandse regering en RijksoverheidSea Yachting Magazine  Discover the Exclusive World of Yacht, Luxury Yachts with Matchless Design, Comforts and Style42 Grondwet), terwijl de Staten-Generaal (het parlement) bestaat uit de ... Het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden geeft regels omtrent het ... Hoewel artikel 81 van de Grondwet bepaalt dat wetten worden vastgesteld door de regeringimmediate for delivery new exclusive sports cars and luxury sports car for sale and purchase Evenementen feesten organisatieGuest post postingPrachtig Bijbels kinder behang, geïnspireerd door de mooiste verhalen.auto handel en sloperij Karel Presher Breda inkoop verkoop auto'svan hoof zonweringen en rolluikenOnze Bio Slager - Dé biologische horeca slagerij in BredaWelkom bij Rommelse Transport National vervoer - International vervoer - Stukgoederen vervoer - container vervoer - ADR - LZV - Paardenwagen verhuur - Chauffeur vacatures