Dirigent Mariss Jansons, van 2004 tot 2015 chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest (KCO), is zaterdagavond op 76-jarige leeftijd in zijn
Dirigent Mariss Jansons (76) overleden

Dirigent Mariss Jansons (76) overleden

Dirigent Mariss Jansons (76) overleden

Dirigent Mariss Jansons (76) overleden

Dirigent Mariss Jansons (76) overleden

Dirigent Mariss Jansons (76) overleden
Dirigent Mariss Jansons (76) overleden
  • 2019-12-02 06:35:08 12 dag geleden
  • keer bekeken 4,799
42
gedeelde

Dirigent Mariss Jansons, van 2004 tot 2015 chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest (KCO), is zaterdagavond op 76-jarige leeftijd in zijn woonplaats Sint-Petersburg overleden.

De van oorsprong Letse dirigent stopte destijds bij het Concertgebouworkest om gezondheidsredenen. Zijn laatste concert als vaste dirigent van het KCO in Amsterdam was op 20 maart 2015, in aanwezigheid van koningin Máxima. In 2013 werd Jansons geridderd in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Hij bleef wel dirigeren, onder meer bij het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks in München en bij de Wiener Philharmoniker. Met dat Weense orkest zou hij maandag 2 december een programma spelen met muziek van Bartók, Rachmaninov en Ravel. Ook dirigeerde Jansons een aantal malen het traditionele Nieuwjaarsconcert van de Wiener Philharmoniker, dat wereldwijd wordt uitgezonden. De afgelopen tijd liet Jansons meestal verstek gaan vanwege zijn broze gezondheid.

Mariss Jansons werd in 1943 geboren in het getto van Riga, als zoon van een dirigent en een mezzosopraan. Hij studeerde onder meer bij Hans Swarowsky en de legendarische Herbert von Karajan. Jansons gold als workaholic, die een breed repertoire vertolkte. Fameus was hij wegens zijn interpretatie van de symfonieën van Mahler en Sjostakovitsj, maar zijn grootste liefde was opera.

Jansons leed al lange tijd aan een hartkwaal. Hij leefde met een inwendige defibrillator sinds hij in 1996 in Oslo tijdens de opvoering van Puccini’s opera ”La Bohème” op het podium een hartinfarct kreeg, dat hij maar ternauwernood overleefde.

Het Concertgebouworkest laat weten ontzet te zijn door het overlijden van zijn „geliefde conductor emeritus”, die eind oktober 2017 met Eva-Maria Westbroek zijn laatste gastoptreden in Amsterdam gaf. „De muziekwereld verliest hiermee niet alleen een groot dirigent, maar ook een warm en integer mens”, zo staat op de website. Een woordvoerder meldt dat er wordt nagedacht over een passend eerbetoon van het orkest aan zijn voormalige maestro.

Minister Van Engelshoven (Cultuur) noemt Mariss Jansons „van grote betekenis voor het Concertgebouworkest. Zijn artistieke vakmanschap en enorme gedrevenheid brachten het naar een toonaangevende positie, zoals hij nog vele andere orkesten naar grote hoogte leidde. Ik ben hem daarvoor zeer dankbaar.”

Wat denk je van dit verhaal?
Dirigent Mariss Jansons (76) overleden

Cinzia & Santiago kür op muziek (L niveau )

Cinzia & Santiago kür op muziek (L niveau )

65,8 % Kur op muziek Geografie en muziek zelf in elkaar gezet.
♫ Kerst muziek van alle tijden, Mooie Liedjes ♫ Vrolijke kerst 2020♫•*¨*•☆ ♫♫

♫ Kerst muziek van alle tijden, Mooie Liedjes ♫ Vrolijke kerst 2020♫•*¨*•☆ ♫♫

Kerst muziek van alle tijden, Mooie Liedjes ♫ Vrolijke kerst 2020♫•*¨*•
post your content
ADVERTISING

Easy Branches Met Global Network kunt u uw post in ons netwerk delen op elk continent of elk land in de wereld

Jouw bericht
boatshowchina.com expolifestyle.com
Agency Sign-up Fill in the form and our consultants will contact you as soon as possible in order to give you all the information you need to sale, rent Your real estate, propertyThe Thailand Yacht Show returns to the award-winning Royal Phuket Marina for its fifth edition in January 2020 Officiële website van de Europese UnieNaar de homepage van de nederlandse regering en RijksoverheidSea Yachting Magazine  Discover the Exclusive World of Yacht, Luxury Yachts with Matchless Design, Comforts and Style42 Grondwet), terwijl de Staten-Generaal (het parlement) bestaat uit de ... Het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden geeft regels omtrent het ... Hoewel artikel 81 van de Grondwet bepaalt dat wetten worden vastgesteld door de regeringimmediate for delivery new exclusive sports cars and luxury sports car for sale and purchase Evenementen feesten organisatieGuest post postingPrachtig Bijbels kinder behang, geïnspireerd door de mooiste verhalen.auto handel en sloperij Karel Presher Breda inkoop verkoop auto'svan hoof zonweringen en rolluikenOnze Bio Slager - Dé biologische horeca slagerij in BredaWelkom bij Rommelse Transport National vervoer - International vervoer - Stukgoederen vervoer - container vervoer - ADR - LZV - Paardenwagen verhuur - Chauffeur vacatures