Voor het assisenproces tegen drie artsen die euthanasie uitvoerden, zijn drie potentiële juryleden gewraakt door de verdediging en acht door het open
Elf potentiële juryleden gewraakt in eerste euthanasieproces

Elf potentiële juryleden gewraakt in eerste euthanasieproces

Elf potentiële juryleden gewraakt in eerste euthanasieproces

Elf potentiële juryleden gewraakt in eerste euthanasieproces

Elf potentiële juryleden gewraakt in eerste euthanasieproces

Elf potentiële juryleden gewraakt in eerste euthanasieproces
Elf potentiële juryleden gewraakt in eerste euthanasieproces
  • 2020-01-14 17:25:02 9 dag geleden
  • keer bekeken 4,580
30
gedeelde

Voor het assisenproces tegen drie artsen die euthanasie uitvoerden, zijn drie potentiële juryleden gewraakt door de verdediging en acht door het openbaar ministerie. De jury bestaat uiteindelijk uit acht vrouwen en vier mannen.

Het openbaar ministerie en de verdediging kregen elk acht wrakingen. Aanklager Francis Clarysse, advocaat-generaal bij het hof van beroep in Gent, gebruikte alle acht wrakingen tijdens het samenstellen van de effectieve juryleden. De jury zal oordelen of de drie artsen in de beklaagdenbank de wet overtreden hebben, bij de euthanasie van Tine Nys uit Sint-Niklaas in 2010.

Jef Vermassen, die optreedt voor een van de artsen, wraakte als oudste van de advocaten de potentiële juryleden, in overleg met alle andere advocaten van de beschuldigden. Vermassen wraakte drie personen tijdens het bepalen van de twaalf effectieve juryleden, en nog eens drie personen tijdens het aanduiden van de drie plaatsvervangende gezworenen.

Zoals de wet voorschrijft, mochten de advocaten en de aanklager geen reden voor de wraking opgeven. Eén van de mensen die gewraakt is, had op voorhand gezegd dat ze niet in de volksjury geloofde, alleen in het oordeel van experten.

Elk van de opgeroepenen kan bij de voorzitter van het assisenhof redenen inroepen om niet als jurylid te moeten zetelen. Eén vrouw riep als reden in dat ze een landbouwbedrijf met 100 koeien runt, zorg draagt voor haar kleinkind en een echtgenoot heeft die kampt met artritis.

‘Extreem katholiek’

De jury bestaat uit acht vrouwen en vier mannen. De gewraakte kandidaat-juryleden waren allen vrouwen. ‘Er is veel over te doen geweest, maar er is geen reden om verontwaardigd te zijn over een wraking. U mag er ook niets uit afleiden’, zei voorzitter Martin Minnaert voorafgaand aan de loting. Advocaat Walter Van Steenbrugge had aangekondigd dat hij potentiële juryleden zou weren, als blijkt dat ze ‘extreem katholiek’ zijn. Hij was van plan om via sociale media de geloofsovertuiging van juryleden te onderzoeken.

Het proces zelf start op 17 januari om 14 uur. Dan worden de akte van beschuldiging en de aktes van verdediging voorgelezen. Het verhoor van de drie beschuldigden gebeurt op 20 januari. Tot en met 27 januari worden getuigen verhoord, waarna er gepleit zal worden. Het arrest valt eind januari.

Wat denk je van dit verhaal?
Elf potentiële juryleden gewraakt in eerste euthanasieproces

Nasa: ‘Rook Australische branden zal minstens één keer volledige aarde rondgaan’

Nasa: ‘Rook Australische branden zal minstens één keer volledige aarde rondgaan’

De aanhoudende bosbranden in Australië veroorzaken zoveel rook, dat de ruimteorganisatie Nasa verwacht dat de hele planeet de gevolgen zal ondervinden.

Troebele lucht in Zuid-Amerika en bruine gletsjers in Nieuw-Zeeland blijken nog maar enkele van de gevolgen te zijn van de rook die de bosbranden in Australië produceren. De rekenmodellen van ruimtevaartorganisatie Nasa voorspellen namelijk dat de rook ‘minstens één keer de volledige aarde zal rondgaan’.

De oorzaak van de gigantische hoeveelheid hardnekkige rook is begonnen bij de vorming van een ‘ongewoon hoog aantal pyrocumulonimbuswolken’, aldus Nasa. Dat zijn wolken die boven warmtebronnen (zoals bosbranden of vulkaanuitbarstingen) gevormd worden door onder meer brandend materiaal, as en opwaartse luchtstromen. ‘Als dat geheel afkoelt, ontstaan krachtige onweerswolken die op traditionele stormen lijken, maar dan zonder de gewoonlijke neerslag’, schrijft Nasa. Pyrocumulonimbuswolken kunnen hagel, bliksem en soms zelfs tornado’s uitlokken.

Dat proces leidt ertoe dat de rook van de bosbranden naar boven wordt gestuwd, in de stratosfeer van onze planeet. Via die weg wordt de rook duizenden kilometers ver verspreid. De Nasa - die alles nauwlettend in de gaten houdt met gespecialiseerde meetapparatuur op 15 kilometer boven het aardoppervlak - verwacht dan ook dat de rook, die al meer dan driekwart van onze aarde is rondgereisd, over enkele dagen via het westen opnieuw in Australië zal terechtkomen en zelfs (gedeeltelijk) aan een nieuw rondje zal beginnen.

Luchtkwaliteit

Wat de directe gevolgen zijn van de rook in de stratosfeer wordt momenteel ‘intensief onderzocht’, zegt de ruimtevaartorganisatie, die de temperaturen in de stratosfeer en het gedrag van de andere wolken onderzoekt.

Voorlopig is het onduidelijk hoe groot de impact van de ‘rondreizende rook’ precies zal zijn op de wereldwijde luchtkwaliteit. De Sloveense tennisster Dalila Jakupovic moest tijdens een wedstrijd van de Australian Open nog opgeven omdat ze bevangen werd door de rook en zwaar hoestend ging neerzitten. Haar collega-tennisspelers trokken dinsdag aan de alarmbel omdat veel wedstrijden toch doorgaan. ‘Dit is een grap… ongelofelijk', reageerde onder andere Kirsten Flipkens. 'Ik ben sprakeloos.’

Tennisspelers bezorgd over slechte lucht Australian Open: 'Ik ben gechoqueerd'

Tennisspelers bezorgd over slechte lucht Australian Open: 'Ik ben gechoqueerd'

Terwijl Australië gebukt gaat onder grote bosbranden, gaan grote sportwedstrijden zoals de Australian Open gewoon door. Tennisspelers maken zich zorgen, maar een annulering is erg onwaarschijnlijk.

Een week geleden liet de organisatie van de grandslamtoernooi nog weten dat ze voorbereid is op het ‘het onwaarschijnlijke geval van extreme rookomstandigheden’. Bij de eerste kwalificatiewedstrijden ...

post your content
ADVERTISING

Easy Branches Met Global Network kunt u uw post in ons netwerk delen op elk continent of elk land in de wereld

Jouw bericht
boatshowchina.com expolifestyle.com
immediate for delivery new exclusive hypercars, megacars and supersportcars so as luxury classic sports cars for sale and purchasingAgency Sign-up Fill in the form and our consultants will contact you as soon as possible in order to give you all the information you need to sale, rent Your real estate, propertyThe Thailand Yacht Show returns to the award-winning Royal Phuket Marina for its fifth edition in January 2020 Officiële website van de Europese UnieNaar de homepage van de nederlandse regering en RijksoverheidSea Yachting Magazine  Discover the Exclusive World of Yacht, Luxury Yachts with Matchless Design, Comforts and Style42 Grondwet), terwijl de Staten-Generaal (het parlement) bestaat uit de ... Het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden geeft regels omtrent het ... Hoewel artikel 81 van de Grondwet bepaalt dat wetten worden vastgesteld door de regeringimmediate for delivery new exclusive sports cars and luxury sports car for sale and purchase Evenementen feesten organisatieGuest post postingPrachtig Bijbels kinder behang, geïnspireerd door de mooiste verhalen.auto handel en sloperij Karel Presher Breda inkoop verkoop auto'svan hoof zonweringen en rolluikenOnze Bio Slager - Dé biologische horeca slagerij in BredaWelkom bij Rommelse Transport National vervoer - International vervoer - Stukgoederen vervoer - container vervoer - ADR - LZV - Paardenwagen verhuur - Chauffeur vacatures