Oud-informateur Johan Vande Lanotte ziet in de nieuwjaarstoespraak van Bart De Wever (N-VA) een geste naar de PS, die moet worden uitgetest.
Doet De Wever opening naar PS?

Doet De Wever opening naar PS?

Doet De Wever opening naar PS?

Doet De Wever opening naar PS?

Doet De Wever opening naar PS?

Doet De Wever opening naar PS?
Doet De Wever opening naar PS?
  • 2020-01-12 12:25:07 12 dag geleden
  • keer bekeken 2,859
42
gedeelde

Oud-informateur Johan Vande Lanotte ziet in de nieuwjaarstoespraak van Bart De Wever (N-VA) een geste naar de PS, die moet worden uitgetest.

‘Wij wensen dat de volgende regering eensgezinder en dus nog sterker de ingeslagen weg naar sociaal-economisch herstel zou verder zetten. Want alleen zo krijgen we ruimte voor een sterker sociaal beleid, en dan denk ik prioritair aan de verhoging van de lage pensioenen.’

Op een subtiele manier mengde N-VA-voorzitter Bart De Wever gisteravond een linkse prioriteit in zijn nieuwjaarstoespraak. N-VA-klassiekers, zoals het confederalisme, werden in de toespraak niet uitdrukkelijk genoemd.

Oud-informateur Johan Vande Lanotte (SP.A) zegt in De Zevende Dag dat hij in de verklaring van De Wever een opening naar de PS ziet, die door de huidige informateurs verder uitgetest moet worden.

Een verhoging van de lage pensioenen, met name een minimumpensioen van 1.500 euro netto voor wie een volledige loopbaan kan voorleggen, stond prominent in het eisenbundel van de Franstalige socialisten. In de nota die de informateurs Georges-Louis Bouchez (MR) en Joachim Coens (CD&V) hebben opgesteld, werd het de maatregel aan strikte voorwaarden gekoppeld.

Maar De Wever zegt niet letterlijk dat hij een minimumpensioen van 1.500 euro verdedigt. In de antwoorden voor de Stemtest, die de N-VA voor de verkiezingen invulde, spreekt de partij zich zelfs uit tegen een minimumpensioen van 1.500 euro. Wel wil de N-VA het minimumpensioen voor mensen met een lange loopbaan ‘substantieel verhogen’, in functie van de effectief gewerkte jaren.

Paarsgeel

Als er toch toenadering is tussen en N-VA en PS op dit punt, dat cruciaal is voor de socialisten, is dat goed nieuws voor de voorstanders van paars-geel, zoals CD&V. Maar ook de SP.A, de partij van Vande Lanotte, denkt opnieuw in die richting.

Open VLD zou van zo’n toenadering het slachtoffer zijn. De PS zegt al maanden dat ze zo’n coalitie alleen wil overwegen als die geen doorslagje is van de Zweedse coalitie. Met andere woorden: Open VLD moet uit de coalitie worden gehouden, CD&V erin.

De relatie tussen N-VA en Open VLD is grondig verstoord door het touwtrekken rond een toekomstige coalitie. ‘Wij zijn een partij die nooit in een regering zal stappen louter voor de meerdere eer en glorie van partijtoppers die graag minister of zelfs eerste minister zouden willen worden’, zei De Wever gisteravond nog, een duidelijke sneer naar Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten, die het verwijt krijgt dat ze kiest voor een Vivaldi-coalitie om zelf premier te kunnen worden.

Telefoon

Rutten ontkent intussen dat ze weigert om de telefoon op te nemen voor De Wever, die aandrong op een vergadering van de Vlaamse coalitiepartners om een Vlaams front te vormen. Maar een dergelijk front ziet ze nog altijd niet zitten.

‘Een front maak je tegen iets. Laat ons de hand reiken over de taalgrens heen en dan krijg je een positief project’, zegt Rutten, die vooral vasthoudt aan de samenwerking met de Franstalige liberalen van MR.

Kandidaat-voorzitter Bart Tommelein verzekert in het VTM Nieuws dat Open VLD geen bezwaar heeft tegen de aanwzigheid van N-VA in een federale coalitie. ‘Wij hebben geen veto tegen N-VA’, zegt Tommelein. ‘Maar op een bepaald moment moet er wel een coalitie gekozen worden.’

Duidelijkheid over welke conclusie de informateurs trekken uit dit kluwen, is er nog altijd niet. De MR stuurt aan op een overschakeling nar de preformatie. Voorzitter Georges-Louis Bouchez waarschuwt in Het Laatste Nieuws dat ‘elke coalitie oncomfortabel zal zijn’. Volgens hem hebben de informateurs nog altijd de vaste bedoeling om morgen met een concreet voorstel naar de koning te trekken.

Wat denk je van dit verhaal?
Doet De Wever opening naar PS?

Dortmund evacueert 14.000 inwoners na vondst bommen WOII

Dortmund evacueert 14.000 inwoners na vondst bommen WOII

In de Duitse stad Dortmund zijn zondag ongeveer 14.000 mensen uit hun huizen geëvacueerd na de vondst van bommen uit de Tweede Wereldoorlog. Dat melden Duitse media.

Op twee plaatsen werden vier bommen gevonden. Twee ervan zijn onontplofte explosieven uit WOII. De zones waar de bommen werden ontdekt, zijn hermetisch afgesloten met containers. Er bevinden zich ook twee ziekenhuizen in de zones en die werden volledig ontruimd. Alle patiënten vonden onderdak in andere ziekenhuizen.

Voorts is de hoofdingang van het belangrijkste station afgesloten. Een deel van het treinverkeer wordt zondagmiddag omgeleid. Speciale eenheden gaan de bommen zondagmiddag ontmantelen.

Dodelijk ongeval in Dakarrally: Portugese motorrijder Paulo Gonçalves overlijdt in zevende etappe

Dodelijk ongeval in Dakarrally: Portugese motorrijder Paulo Gonçalves overlijdt in zevende etappe

De Portugese motorrijder Paulo Gonçalves is zondag in de zevende etappe van de Dakarrally overleden. Dat maakte de organisatie bekend.

De Dakar wordt dit jaar voor het eerst gereden in Saoedi-Arabië. De zevende etappe verbindt Riyadh met Wadi Al Dawasir. Gonçalves kwam na 276 km ten val. Hij was buiten bewustzijn toen de medische diensten ter plekke kwamen. Nadat bij de onfortuinlijke motorrijder hartmassage werd toegediend, werd hij met een helikopter weggebracht naar het ziekenhuis. Daar konden de dokters alleen zijn overlijden vaststellen.

Gonçalves werd in 2015 tweede in de Dakar. Hij nam al voor de dertiende keer deel aan de legendarische rallyraid. De Portugees maakte zijn debuut in 2006 en eindigde vier keer in de top tien. In deze editie stond hij na motorproblemen in de derde etappe pas op de 46e plaats.

post your content
ADVERTISING

Easy Branches Met Global Network kunt u uw post in ons netwerk delen op elk continent of elk land in de wereld

Jouw bericht
boatshowchina.com expolifestyle.com
immediate for delivery new exclusive hypercars, megacars and supersportcars so as luxury classic sports cars for sale and purchasingAgency Sign-up Fill in the form and our consultants will contact you as soon as possible in order to give you all the information you need to sale, rent Your real estate, propertyThe Thailand Yacht Show returns to the award-winning Royal Phuket Marina for its fifth edition in January 2020 Officiële website van de Europese UnieNaar de homepage van de nederlandse regering en RijksoverheidSea Yachting Magazine  Discover the Exclusive World of Yacht, Luxury Yachts with Matchless Design, Comforts and Style42 Grondwet), terwijl de Staten-Generaal (het parlement) bestaat uit de ... Het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden geeft regels omtrent het ... Hoewel artikel 81 van de Grondwet bepaalt dat wetten worden vastgesteld door de regeringimmediate for delivery new exclusive sports cars and luxury sports car for sale and purchase Evenementen feesten organisatieGuest post postingPrachtig Bijbels kinder behang, geïnspireerd door de mooiste verhalen.auto handel en sloperij Karel Presher Breda inkoop verkoop auto'svan hoof zonweringen en rolluikenOnze Bio Slager - Dé biologische horeca slagerij in BredaWelkom bij Rommelse Transport National vervoer - International vervoer - Stukgoederen vervoer - container vervoer - ADR - LZV - Paardenwagen verhuur - Chauffeur vacatures