Op de bovenste verdieping van de ANWB-winkel op de Neude is een speciaal ANWB Café te vinden. Met de zomervakantie voor de deur, leek dit ons een uit
Jette & Jildou drinken koffie in het ANWB Café: ‘Vakantieplannen smeden’

Jette & Jildou drinken koffie in het ANWB Café: ‘Vakantieplannen smeden’

Jette & Jildou drinken koffie in het ANWB Café: ‘Vakantieplannen smeden’

Jette & Jildou drinken koffie in het ANWB Café: ‘Vakantieplannen smeden’

Jette & Jildou drinken koffie in het ANWB Café: ‘Vakantieplannen smeden’

Jette & Jildou drinken koffie in het ANWB Café: ‘Vakantieplannen smeden’
Jette & Jildou drinken koffie in het ANWB Café: ‘Vakantieplannen smeden’
  • 2019-11-10 07:36:45 26 dag geleden
  • keer bekeken 3,865
0
gedeelde

Op de bovenste verdieping van de ANWB-winkel op de Neude is een speciaal ANWB Café te vinden. Met de zomervakantie voor de deur, leek dit ons een uitstekende plek voor een kopje koffie.

We lopen nog maar net tussen de rekken met afritsbroeken en stevige wandelschoenen, of een reclamestem roept zalvend om: “Kom ook eens naar het ANWB Café! U kunt ons vinden op de bovenste etage.” Eenmaal de trap op, vinden we een verdieping die deels winkel is (kaarten, met name) en deels café. Er is ook een klein reisbureau. Utrecht is de enige stad in Nederland waar een ANWB Café gevestigd is, maar het oogt groot en professioneel. Er zijn tafeltjes, kleine hoekjes, loungestoelen die uitkijken op de straatkant, en een lange bank waar je lekker de Neude kunt bespieden. In een afgesloten glazen ruimte worden alvast lezingen over ‘Reizen naar Afrika’ en ‘Koop de beste e-bike’ aangekondigd op het beamerscherm.

ANWB-geel

Het ANWB-geel is aanwezig, maar stijlvol verwerkt in de verdere inrichting van het café. Verder zijn er zuilen waar je de beste reistips kunt prikken. Er liggen al voorgedrukte kaartjes klaar. We krijgen al helemaal zin om vakantieplannen te smeden met een pas aangeschafte reisgids of kaart. Toch kun je hier ook prima bijkletsen, uitpuffen van een winkeldagje, en lijkt het café een goede optie voor een zakelijke afspraak.

We waren even bang voor de door ons gevreesde ‘knopjescappuccino’ – niet een losse espresso met opgeschuimde melk, maar een cappuccino die met één druk op een knop in je kopje belandt – maar die angst bleek gelukkig ongegrond. Een glimmend koffiezetapparaat staat voor ons klaar, en de menukaart is fijn uitgerust met de gebruikelijke koffiekeuzes. We gaan voor een cappuccino en een cortado, die laatste is een kleine versie van de cappuccino. Ze zijn allebei verrassend goed! Stevig melkschuim, proefbare espresso. Op de toonbank staat een grote fles met muntwater, we krijgen een koekje bij de koffie en zijn tevreden.

Water-limonade

Al kletsend over Praag, Philadelphia en andere verre oorden, gaan we zo door onze koffie heen, en bestellen we een zwarte koffie en een huisgemaakte limonade. De koffie is van een prima formaat en wederom erg lekker. De limonade valt wat tegen. We hebben het sterke vermoeden dat dit niet meer is dan muntwater met twee schijfjes citroen erin. Niet helemaal het geld waard.

Het zoete aanbod in het ANWB Café, overigens uitgebaat door het horecabedrijf Vermaat, is best groot, en ligt uitgestald in een vitrine. We gaan voor de carrot cake – onze favoriet – en kiezen daarnaast een spannend uitziende kersentaart, die bestaat uit een zachte bodem, room, kersen en een meringuelaag. Zoet, maar lekker! Helaas zijn we minder te spreken over de carrot cake. Het witte laagje dat normaal bovenop carrot cakes te vinden is, zit hier tussen twee lagen cake in. Dat is origineel, maar de cake is verder hard, taai en lijkt oud, of teveel meel te bevatten. Jammer.

Vergeleken met andere koffietentjes is het ANWB Café misschien niet zo persoonlijk, maar toch vinden we het een geslaagd concept en een verrassende ervaring. De ANWB heeft misschien een wat degelijk imago, maar dit is echt een leuke en frisse plek! We zouden er zo van op vakantie willen gaan.

Unique selling point: de ANWB heeft een mooie manier gevonden om wat ze zijn om te toveren tot een café: we worden er reislustig van.

Afknapmomentje: we hopen dat de limonade eenmalig zo was, anders raden we aan om gewoon het muntwater van de toonbank te drinken.

Drie vragen aan Nicole Lolkema, programmamanager bij het ANWB Café

Het ANWB Café is nu precies een jaar open. Waarom is het destijds opgericht?
“We zijn met meer dan 4,5 miljoen leden de grootste vereniging van Nederland. We wilden een vaste plek creëren waar we in persoonlijk contact kunnen komen met die leden, als een soort clubhuis. We organiseren hier workshops, informatieavonden en ook onze stadswandelingen beginnen hier. Het is tot nu toe onze enige café in Nederland, maar voor de toekomst zou het mooi zijn als er meerdere locaties openen.”

 Hoe loopt het tot nu toe?
“Het wordt langzaam wat bekender. We zitten in de winkel op de tweede verdieping, dus dat loopt al wat minder makkelijk binnen. En de Neude – hoe mooi het in de toekomst ook moet worden – heeft nu nog een wat rommelige uitstraling met al die bouwhekken en containers. Maar veel mensen lezen in de Kampioen over ons café en onze activiteiten zijn standaard volgeboekt. De populairste zijn de reisinspiratiedagen.”

Wij maken natuurlijk een rubriek over koffie; hoe is het daarmee gesteld in het ANWB Café?
“De ANWB doet veel dingen, maar het horeca gedeelte hebben we uitbesteed aan de Vermaat horecagroep. Zij gebruiken de 100% arabica-boon van Pelican Rouge. Ook staan er verschillende koffiespecials op de kaart. Nog geen speciale reiskoffie, nee. Misschien is dat nog een ideetje voor de toekomst!”

Jette en Jildou

Jette en Jildou houden van koffie. Zo erg dat ze in 2013 besloten om tweewekelijks over de beste koffietentjes in Utrecht te gaan schrijven op DUIC.

Profiel

Wat denk je van dit verhaal?
Jette & Jildou drinken koffie in het ANWB Café: ‘Vakantieplannen smeden’

Op bezoek bij Café de Binnenstad: ‘Iedereen is hier welkom’

Op bezoek bij Café de Binnenstad: ‘Iedereen is hier welkom’

Veel bruine cafés in de binnenstad zijn de afgelopen jaren veranderd of gesloten. Maar bij Café de Binnenstad aan Voor Clarenburg is nog altijd de sfeer die kenmerkend is voor de ouderwetse bruine kroeg. De Binnenstad, vroeger bekend als Meesters, wordt al achttien jaar gerund door Peter van Dijk en Berry de Bruijn.

Als je het café binnenkomt, stap je ook gelijk terug in de tijd met aan de muur oude foto’s Utrecht. Door de stereo klinkt zachtjes Nederlandse muziek. De goedlachse eigenaar Peter van Dijk staat vrolijk achter de bar. Hij wijst naar een shirt van het Nederlands elftal. “Ook dat brengt iedereen samen en geeft een speciaal gevoel.” Wedstrijden van Oranje – mannen of vrouwen – worden dan ook altijd gekeken in het café. Het past bij de gezelligheid van deze bruine kroeg.

Van Dijk begon als vijftienjarige jongen in de spoelkeuken bij Hordijk, wat gevestigd was aan de Mariaplaats.  “Dat was echt een jongensdroom van mij om daar te mogen werken. Al snel begon ik daar achter de bar en vanaf dag één voelde ik mij er als een vis in het water. Ik was niet meer weg te slaan uit de horeca. Ik had het idee om uiteindelijk een eigen zaak in Spanje te beginnen. Maar toen Meesters te koop stond hebben Berry en ik samen besloten om dat café over te nemen. Een eigen zaak in Spanje is er dus nooit van gekomen, want nu ben ik hier niet meer weg te denken”, glimlacht Van Dijk.

Tien jaar geleden zagen de twee eigenaars zich gedwongen het café een andere naam geven. Een klant dealde drugs voor de deur van de zaak. Ondanks dat de kroeg niks met het drugsincident te maken had associeerden velen de zaak met het schandaal. Het café moest de naam veranderen en kreeg de naam ‘Café de Binnenstad’. “Heel logisch, want wij zitten ook echt precies in het midden van de binnenstad”, legt Van DIjk uit. Toch heet het café voor veel klanten nog steeds Meesters. Hij grijnst: “Soms betrap ik mijzelf er nog weleens op dat ik het nog steeds Meesters noem.”

Iedereen is welkom

In het café komen allerlei verschillende mensen. Door de centrale ligging komen steeds meer toeristen om een hapje te eten of van de zon te genieten op het terras. Maar ook klanten die naar een musical in het Beatrix Theater gaan, lopen graag even om naar het café. Toch draait de zaak vooral op de vaste klanten. Elke dag zit er een vast groepje gepensioneerden aan de bar dat rond een uur of vier een borrel komt drinken. Van Dijk: “Het is enorm gezellig met ze, de ene keer neemt er iemand taart mee en de andere keer maken ze iets voor je wat kapot is.”

Op vrijdagavond kun je er dansen en soms komt er een artiest optreden. Avonden als ‘Café de Binnenstad zingt Hazes’ zijn geen zeldzaamheid en huis- en volkszanger Ronnie van Bemmel is er regelmatig te horen. “Het is altijd volle bak bij zulke avonden en er wordt vrolijk meegezongen”, aldus Van Dijk.

Typisch Utrechts

Tien jaar geleden ging het café door een moeilijke periode. Aanleiding voor Peter en Berry om de zaak van de hand te willen doen. De stamgasten hebben toen alles in het werk gesteld om het café overeind te houden. Zij hebben een benefietavond georganiseerd in een restaurant. Een groot deel van de opbrengst daarvan was bestemd voor de Binnenstad. Er kwamen bijna 500 man op af. “Dat was heel bijzonder om mee te maken en ook erg speciaal dat de gasten dat deden voor ons. Uiteindelijk is dat de reden geweest dat wij weer door konden en wilden met de zaak.”

Om de vraag wat het café nou echt een typisch Utrechts café maakt, moet Peter smakelijk lachen. “Dat is toch echt de gezelligheid. Iedereen is hier welkom. Het maakt niet uit waar je vandaan komt, of dat nou hier vandaan is of uit een andere stad. Iedereen wordt meegenomen door de gezelligheid. En niet te vergeten natuurlijk het personeel. Wij hebben geen last van een tekort aan personeel. Iedereen bij ons werkt hier al een lange tijd, zij bouwen relaties op met de gasten en daardoor blijven veel klanten terugkomen.”

Horecawisseling: Don Kounosuke neemt plaats in van HOOI op Burgemeester Reigerstraat

Horecawisseling: Don Kounosuke neemt plaats in van HOOI op Burgemeester Reigerstraat

Ontbijt- en lunchzaak HOOI aan de Burgemeester Reigerstraat gaat sluiten. De eigenaressen beginnen een tijdelijke zaak aan de Burgemeester Fockema Andreaelaan. Don Kounosuke, nu alleen nog aan de Westerkade, opent een tweede vestiging in het pand van HOOI.

In het najaar gaat de tweede vestiging van Don Kounosuke openen, nu is de horecazaak al succesvol met aan de Westerkade.

HOOI was bijna 10 jaar geleden vernieuwend met het concept ‘uit ontbijten’. “Na vele succesvolle jaren, merkte ik dat er steeds meer daghoreca bijkomt in de wijk. De gemeente heeft een nieuwe visie en beleid gemaakt om de enorme horeca drukte in het centrum wat meer te verspreiden over de stad. Een goede en noodzakelijke ontwikkeling, maar daardoor ontstaat er ook behoorlijke concurrentie van met name franchiseketens die flink investeren in ontbijt- en lunchzaken”, aldus Simone Babeliowsky, eigenaresse van HOOI.

Festivalsfeer

Simone en Ella Dröge, voormalig bedrijfsleidster van HOOI, openen op het voormalig KPN-terrein aan de Burgemeester Fockema Andreaelaan een tijdelijk zaak. In het gebied is ontwikkelaar Jebber van start gegaan met de bouw van honderden starters- en studentenwoningen.

De bouw zal enkele jaren duren, in deze periode zullen Ella en Simone uitpakken met het  pop-up horecaconcept ’De Kwekerij Utrecht’. De naam ‘De Kwekerij’ is een verwijzing naar het verleden, toen in dit deel van Utrecht veel tuinderijen waren.

“Ons concept is en ”, aldus Simone en Ella. “We willen een festivalsfeer creëren, met een groot terras, biologische biertjes en gezond eten. Een bruisend stukje groen, midden in de betonnen jungle van Utrecht. We willen een heerlijke plek creëren om met vrienden en je gezin een leuke tijd door te brengen, alsof je op vakantie bent in je eigen stad”, aldus Simone en Ella.

post your content
ADVERTISING

Easy Branches Met Global Network kunt u uw post in ons netwerk delen op elk continent of elk land in de wereld

Jouw bericht
boatshowchina.com expolifestyle.com
Agency Sign-up Fill in the form and our consultants will contact you as soon as possible in order to give you all the information you need to sale, rent Your real estate, propertyThe Thailand Yacht Show returns to the award-winning Royal Phuket Marina for its fifth edition in January 2020 Officiële website van de Europese UnieNaar de homepage van de nederlandse regering en RijksoverheidSea Yachting Magazine  Discover the Exclusive World of Yacht, Luxury Yachts with Matchless Design, Comforts and Style42 Grondwet), terwijl de Staten-Generaal (het parlement) bestaat uit de ... Het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden geeft regels omtrent het ... Hoewel artikel 81 van de Grondwet bepaalt dat wetten worden vastgesteld door de regeringimmediate for delivery new exclusive sports cars and luxury sports car for sale and purchase Evenementen feesten organisatieGuest post postingPrachtig Bijbels kinder behang, geïnspireerd door de mooiste verhalen.auto handel en sloperij Karel Presher Breda inkoop verkoop auto'svan hoof zonweringen en rolluikenOnze Bio Slager - Dé biologische horeca slagerij in BredaWelkom bij Rommelse Transport National vervoer - International vervoer - Stukgoederen vervoer - container vervoer - ADR - LZV - Paardenwagen verhuur - Chauffeur vacatures