Het verbod op rookruimtes in de horeca gaat vanaf 1 april 2020 gehandhaafd worden. Dat betekent dat alle rookruimtes in cafés, poppodia en coffeeshop
Verbod rookruimtes horeca gaat 1 april in

Verbod rookruimtes horeca gaat 1 april in

Verbod rookruimtes horeca gaat 1 april in

Verbod rookruimtes horeca gaat 1 april in

Verbod rookruimtes horeca gaat 1 april in

Verbod rookruimtes horeca gaat 1 april in
Verbod rookruimtes horeca gaat 1 april in
  • 2019-11-10 07:35:38 3 maanden geleden
  • keer bekeken 4,844
0
gedeelde

Het verbod op rookruimtes in de horeca gaat vanaf 1 april 2020 gehandhaafd worden. Dat betekent dat alle rookruimtes in cafés, poppodia en coffeeshops in Utrecht vanaf dat moment gesloten moeten zijn.

Rookruimtes in Nederlandse horecaondernemingen zijn sinds september eigenlijk al verboden. Toen besloot de Hoge Raad dat de rookruimtes allemaal dicht moeten. Wel werd duidelijk dat het verbod niet meteen gehandhaafd zou worden.

Nu is bekend geworden dat het verbod vanaf 1 april 2020 gehandhaafd gaat worden. Sommige horecaondernemingen in Utrecht, zoals poppodium De Helling, hebben de rookruimte al verwijderd. In andere zaken staan de ruimtes nog regelmatig blauw door rokende bezoekers.

Critici zijn bang voor extra geluidsoverlast doordat rokers nu op straat moeten staan. De voorstanders zijn blij dat roken verder wordt teruggedrongen.

TivoliVredenburg

Ook TivoliVredenburg heeft nog meerdere ruimtes waar bezoekers samengepakt een sigaretje roken. Er hangen wel al briefjes dat de rookcabines opgeheven gaan worden.

Eva Huisman van TivoliVredenburg vertelt: “We zijn blij dat we nu tot april hebben om ons goed voor te bereiden op het verbod. Alle inpandige rookruimtes gaan we sluiten. Gelukkig hebben we een aantal rookbalkons. We gaan de komende maanden gebruiken om te kijken hoe we de bezoekers zo goed mogelijk naar deze plekken kunnen leiden.”

Want TivoliVredenburg begrijpt dat het ook lastig kan zijn als grote groepen rokers voortaan op straat moeten staan: “Dat willen we natuurlijk voorkomen, dat kan voor overlast zorgen. We gaan uiteraard ook met de gemeente nog in gesprek hoe we dit het beste kunnen vormgeven, maar wij hebben gelukkig de balkons.”

Door het verwijderen van de rookruimtes komt er uiteraard ook weer wat ruimte vrij in het pand. Huisman: “We gaan de komende maanden ook gebruiken om na te denken over wat we met deze ruimtes gaan doen.”

Coffeeshop

Van oudsher wordt er in coffeeshops natuurlijk ook veel gerookt. Ook daar gaat het verbod op rookruimtes gehandhaafd worden. Het gaat echter om een verbod op tabak. De coffeeshops in Utrecht moeten nu gaan bedenken of ze alleen een afhaallocatie worden, of dat ze het roken van tabak gaan verbieden.

Coffeeshop Hii/Lo aan de Croeselaan licht toe: “Wiet kan ook puur gerookt worden, of met takabsvervangers of verdampt worden. Wij gaan de komende tijd onderzoeken hoe we met het verbod om willen gaan.”

Koninklijke Horeca Nederland

DUIC sprak Pieter Honing, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) afdeling Utrecht, al eerder over het verbod. Hij heeft nog steeds dezelfde mening: “Utrechtse rokers worden nu letterlijk op straat gezet. Dit is ook vervelend voor omwonenden en de omgeving. Mensen konden tot nu toe keurig binnen roken maar moeten vanaf 1 april de straat op, daar kan zeker overlast door komen.”

 

Wat denk je van dit verhaal?
Verbod rookruimtes horeca gaat 1 april in

Jette en Jildou drinken koffie bij rose&vanilla

Jette en Jildou drinken koffie bij rose&vanilla

Veel herfstiger kan het niet: diep onder onze capuchons verstopt waaien we natgeregend rose&vanilla binnen. Deze taartenmaker annex koffietent aan het begin van de Amsterdamsestraatweg blijkt op deze gure zondag gelukkig het perfecte toevluchtsoord. 

Rose&vanilla kenden we tot nu toe vooral van de veganistische, gluten- of lactosevrije cakejes en taarten die we in andere koffiezaakjes geproefd hebben. Een slim concept, want niet iedereen heeft de ruimte om zelf dit soort lekkernijen te bakken. Sinds een jaar of twee heeft de bakkerij zelf een plek om het gehele assortiment te proeven: net buiten het centrum, op de hoek tegenover de Ekoplaza op de Amsterdamse Straatweg.

Direct na de deur volgt een toonbank die je alvast het water in de mond doet lopen. De taarten in de vitrine zien er prachtig uit, en we vragen dan ook spontaan een rondleiding. Als we eenmaal onze ogen af kunnen wenden van al dat lekkers, zien we een knus ingericht zaakje dat niet te popperig is. Er staan simpele tafels en stoeltjes, handig neergezet voor maximale capaciteit.

Pittige kost

We nemen plaats bij het raam, uitkijkend op de altijd fascinerende Straatweg, en genieten van het feit dat we even niet één van die doorweekte fietsers zijn die we voorbij zien snellen. We bestellen een cappuccino en een flat white met havermelk. Het valt ons op dat de koffie lekker sterk is. Pittige kost, bij rose&vanilla! De flat white komt zonder het gebruikelijke melkschuim, waardoor het een soort dubbele espresso met een slokje melk wordt. Iets té pittig, naar onze smaak. Ook de cappuccino is stevig van smaak, ware het niet dat het melkschuim juist slap is. Tot slot is ook de americano loeisterk, maar na twee slokken om te wennen, blijkt de smaak prima op orde.

Van het uitgebreide zoete assortiment kiezen we een selectie van vier klassieke cakejes – het bekendste product van rose&vanilla. Daarnaast nemen we een lactosevrije cheesecake met kokos en citroen, spannend! De luchtigheid van boter en melk ontbreekt hier en daar, al wordt dit gemis goed opgevangen door de goed te proeven smaken van kokos en citroen. De cakejes gaan prima samen met de sterke koffie en het blijkt leuk om te bedenken wat het verschil tussen alle varianten is: we proeven kokos, amandel, stukjes chocola, mmm. Leuk, simpel en vooral: niet te droog. Als we niet wisten dat hier geen lactose, gluten of suiker in zat, hadden we het niet geraden.

Mini-worteltaart 

Ondertussen laten we een heerlijk arsenaal aan lekkers liggen, waarbij we nog een bijzondere vermelding willen maken voor de mini-worteltaart. Dit ronde exemplaar van zo’n drie centimeter doorsnee ziet er wel superschattig uit. Daar komen we nog eens voor terug.

Het is leuk om te zien hoe druk het is op deze druilerige zondagmiddag. Maar voor het zaakje blijkt het nog niet genoeg: op de toonbank van Rose & Vanilla staat een trots bordje met de vermelding ‘Crowdfunding 200%!’. Het opgehaalde bedrag zal worden ingezet voor een uitbreiding van de bakkerij, wordt ons verteld. Dat lijkt ons een uitstekend plan, want wat die taartjes betreft zijn wij nog lang niet uitgegeten.

Unique selling point: spannend en prachtig ogend lekkers met aandacht voor allergieën en speciale wensen.

Afknapmomentje: qua melkschuim hebben we betere dagen gekend.

Drie vragen aan Erik de Wit, samen met zijn vrouw Daphne eigenaar van rose&vanilla 

Lekkere taartjes maken zonder gluten en lactose: dat klinkt als een onmogelijke opgave. 

“Het is niet eenvoudig nee. In de klassieke patisserie zijn suiker, room, boter en gluten tarwemeel de belangrijkste elementen: dat gebruiken wij allemaal niet in onze taartjes. We hebben al experimenterend alternatieven gezocht om tóch een lekker taartje bij je koffie te maken, bijvoorbeeld door te werken met amandelmeel en kokosvet. Onze inspiratiebron is onze jongste dochter geweest; ze bleek bij haar geboorte overgevoelig voor lactose en gluten. Daphne wilde iets lekkers voor haar maken, want alle gluten- en lactosevrije baksels in die tijd smaakten nergens naar. In de eerste cake zat rozenwater en vanille; vandaar de naam.”

Hoe zijn jullie van bakken voor jullie dochter naar een professionele bakkerij gegaan? 

“Het begon met de kleine cakejes die nog steeds in ons assortiment zitten. Daphne heeft ze laten proeven aan Ton, eigenaar van de Bakkerswinkel op de Plompetorengracht. Hij was onder de indruk en wilde de cakejes in zijn winkel gaan verkopen. Toen heeft Daphne een grotere keuken gehuurd en is het bedrijf steeds verder gegroeid. Nu hebben we meer dan 150 verkooppunten door het hele land en een taartencafé op de Amsterdamsestraatweg. Twee jaar geleden heb ik mijn baan opgezegd en ben ik ook in het bedrijf gekomen.”

Merk je dat mensen tegenwoordig meer openstaan voor gluten- en lactosevrije baksels? 

“Jazeker. Ik denk dat we aan het begin van een smaakrevolutie staan. Sowieso waren we al in trek bij mensen die een gluten- of lactose-intolerantie hebben en bij ons zonder zorgen een taartje kunnen eten. Maar daarnaast zien we de groep mensen die meer variatie wil en soms veganistisch wil eten groter en groter en worden. Zij weten ons gelukkig óók goed te vinden; daar zijn we heel blij mee.”

Jette en Jildou

Jette en Jildou houden van koffie. Zo erg dat ze in 2013 besloten om tweewekelijks over de beste koffietentjes in Utrecht te gaan schrijven op DUIC.

Profiel
Nieuwe wijn- en eetbar Ruby Rose opent op plek Zussen aan de Korte Jansstraat

Nieuwe wijn- en eetbar Ruby Rose opent op plek Zussen aan de Korte Jansstraat

In het pand waar café Zussen eerder was gevestigd komt een nieuwe wijn- en eetbar genaamd Ruby Rose. Wichert van Rijn, eigenaar van de horecaonderneming, vertelt dat ze druk bezig zijn met de verbouwing en dat de deuren in december open moeten.

“Er komt een grote bar in het midden van het pand en de binnenkant wordt versierd met details van bloemen en luxe stoffen. Het interieur is modern en vernieuwend”, vertelt Wichert. Hij is al een paar maanden hard aan het werk zodat hij het pand voor 2020 kan openen.

Mediterrane gerechten

Op het menu staan voornamelijk mediterrane gerechten die de klanten ‘hopelijk’ met elkaar gaan delen: “Denk bijvoorbeeld aan oesters, escargots, risotto, kazen, pasta’s en kleine pizza’s.” Daarnaast wordt er een brede selectie aan wijn en drank geserveerd.

Van Rijn is ook mede-eigenaar van een aantal andere horecazaken in Utrecht als het naastgelegen Streetfood Club, Rum Club en WT Urban Kitchen.

ADVERTISING
RECLAME WEBSITES - BEZOEKERS

Easy Branches Worldwide Network biedt de mogelijkheid en stelt u in staat om uw gastpost bij te dragen op verschillende websites en talen, gericht op elke stad of land

Place Guest Post
boatshowchina.com expolifestyle.com
immediate for delivery new exclusive hypercars, megacars and supersportcars so as luxury classic sports cars for sale and purchasing
Agency Sign-up Fill in the form and our consultants will contact you as soon as possible in order to give you all the information you need to sale, rent Your real estate, property
 Officiële website van de Europese Unie
Naar de homepage van de nederlandse regering en Rijksoverheid
Sea Yachting Magazine  Discover the Exclusive World of Yacht, Luxury Yachts with Matchless Design, Comforts and Style
42 Grondwet), terwijl de Staten-Generaal (het parlement) bestaat uit de ... Het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden geeft regels omtrent het ... Hoewel artikel 81 van de Grondwet bepaalt dat wetten worden vastgesteld door de regering
immediate for delivery new exclusive sports cars and luxury sports car for sale and purchase
Guest post posting
Prachtig Bijbels kinder behang, geïnspireerd door de mooiste verhalen.
auto handel en sloperij Karel Presher Breda inkoop verkoop auto's
van hoof zonweringen en rolluiken
Onze Bio Slager - Dé biologische horeca slagerij in Breda
Welkom bij Rommelse Transport National vervoer - International vervoer - Stukgoederen vervoer - container vervoer - ADR - LZV - Paardenwagen verhuur - Chauffeur vacatures