Europese woningprijzen stegen in laatste maanden van 2024
Key takeaways In het derde kwartaal van 2024 stegen de huizenprijzen aanzienlijk in zowel de eurozone als de EU. Volgens Eurostat steeg de huizenprijsindex in de eurozone met 2,6 procent en in de EU met 3,8 procent ten opzichte van dezelfde periode v
Key takeaways
- De huizenprijsindex noteerde een stijging van 2,6 procent in de eurozone en een stijging van 3,8 procent in de EU vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.
- Tweeëntwintig EU-lidstaten zagen de huizenprijzen stijgen, terwijl er in vier lidstaten sprake was van een daling. Bulgarije liet met 16,5 procent de grootste groei zien.
- In Finland en Estland daalden de prijzen licht tussen de kwartalen, terwijl Bulgarije, Portugal en Nederland een grotere stijging lieten zien.
In het derde kwartaal van 2024 stegen de huizenprijzen aanzienlijk in zowel de eurozone als de EU. Volgens Eurostat steeg de huizenprijsindex in de eurozone met 2,6 procent en in de EU met 3,8 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Deze groei volgt op een kleinere stijging van 1,4 procent in de eurozone en 3,0 procent in de EU tijdens het tweede kwartaal van 2024.
Regionale verschillen
Als we naar de afzonderlijke EU-lidstaten kijken, zien we een divers beeld. Terwijl in vier landen de huizenprijzen jaarlijks daalden, zagen tweeëntwintig landen de huizenprijzen stijgen. Frankrijk (-3,5 procent), Finland (-2,8 procent) en Luxemburg (-1,7 procent) lieten de grootste dalingen zien. Bulgarije (+16,5 procent), Polen (+14,4 procent), Hongarije (+13,4 procent), Kroatië (+12,3 procent) en Nederland (+10,3 procent) lieten daarentegen de grootste prijsstijgingen zien.
Kwartaalvergelijkingen
Als we de prijzen tussen kwartalen vergelijken, zien we in Finland (-0,6 procent) en Estland (-0,5 procent) een lichte daling, terwijl Bulgarije (+3,9 procent), Portugal (+3,7 procent) en Nederland (+3,6 procent) grotere stijgingen lieten zien.
Het eurogebied (EA20) bestaat uit België, Duitsland, Estland, Ierland, Griekenland, Spanje, Frankrijk, Kroatië, Italië, Cyprus, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Slovenië, Slowakije en Finland. De Europese Unie (EU27) breidt deze lijst uit met Bulgarije, Tsjechië, Denemarken, Hongarije, Malta, Polen, Roemenië, Slovenië, Slowakije en Zweden.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!