Dankzij dalende rente kunnen Belgen grotere woning kopen dan in 2023
Dankzij een daling van de hypotheekrentes zagen de Belgen het voorbije jaar hun vastgoedkoopkracht toenemen, leert een analyse van het vastgoedplatform Immoweb en de grootbank Belfius. Dat betekent dat ze een grotere woning kunnen kopen dan in 2023.
Dankzij een daling van de hypotheekrentes zagen de Belgen het voorbije jaar hun vastgoedkoopkracht toenemen, leert een analyse van het vastgoedplatform Immoweb en de grootbank Belfius. Dat betekent dat ze een grotere woning kunnen kopen dan in 2023.
Key Takeaways
- De zogenaamde vastgoedkoopkracht van de Belgen is het voorbije jaar met 5 vierkante meter toegenomen.
- Dankzij de renteverlagingen door de Europese Centrale Bank (ECB) kunnen de huizenjagers meer lenen bij de banken.
- De toegenomen vraag geeft de vastgoedmarkt een boost.
In het nieuws: De vastgoedkoopkracht van de Belgische huishoudens is met 5 vierkante meter toegenomen in 2024.
- De Europese Centrale Bank (ECB) is in de zomer van 2024 begonnen met de beleidsrente te verlagen. Sindsdien is die al met 1 procentpunt gezakt. Zo’n beleidswijziging heeft in de eerste plaats een impact op de kortetermijnrente. Al beïnvloedt die versoepeling van het geldbeleid onrechtstreeks ook de langetermijnrente. De kredietgevers baseren zich daarop om het prijskaartje van een woonlening te bepalen.
- “De rente, die sinds 2022 gestaag is gestegen, bereikte in december 2023 een piek van 3,69 procent. Daarna daalde ze geleidelijk tot 2,92 procent in december 2024, een cumulatieve daling van 0,77 procentpunten in één jaar. Deze rentedaling heeft natuurlijk het leenvolume voor vastgoedinvesteringen gestimuleerd.”, verduidelijkt Immoweb.
- Na een periode van gestage daling sinds 2022, stabiliseerde deze volumes begin 2024, om vervolgens in juli 2024 aan een duurzaam herstel te beginnen. Het vastgoedplatform spreekt van een beslissend keerpunt in de marktdynamiek
- Immoweb is er overigens van overtuigd dat de vastgoedkoopkracht van de Belgen deze maand dankzij de automatische loonindexering nog eens met 3 vierkante meter zal toenemen tot 115 vierkante meter.
Mogelijkheid om meer te lenen voor de aankoop van een woning
Details: Cijfers van de grootbank Belfius bevestigen dat de Belgen een grotere woning dan in 2023 kunnen kopen zonder dat ze dieper in hun buidel moeten tasten.
- De staatsbank kende in 2024 kredieten toe van gemiddeld 214.000 euro, tegenover 207.000 euro in 2023. Dat is een toename met 3,4 procent.
- Door de hoge rente van de afgelopen jaren zagen kredietnemers zich genoodzaakt om de terugbetaling van een woonlening te spreiden over een langere periode. Op die manier kunnen ze de maandelijkse aflossing binnen de perken houden. Sommige banken hebben als reactie de maximale looptijden opgetrokken.
- In 2022, voor de stijging van de rente, had 53 procent van de leningen een looptijd van meer dan 20 jaar. Dat percentage steeg tot 62 procent in 2023, een historisch hoogtepunt.
- In 2024 leidde de verbetering van de leencapaciteit, ondersteund door de daling van de rentevoeten, tot een lichte daling van dit aandeel, dat nu 60 procent bedraagt.
Een concreet voorbeeld: Belfius berekende wat de impact is van de lagere rente op de leencapaciteit.
- In december 2023, met een gemiddelde rentevoet van 3,69 procent op een hypotheek met een looptijd van 20 jaar, zou een lener met een maandelijkse betaling van 1.000 euro een lening van 170.419 euro kunnen krijgen.
- In december 2024, dankzij een verlaging van de gemiddelde rente tot 2,92 procent, kan dezelfde lener een lening krijgen van 182.325 euro, wat neerkomt op een toename van 7 procent in leencapaciteit met een maandelijkse aflossing van 1.000 euro.
Stijgende vastgoedprijzen
Ook dit: Dankzij de lagere rentevoeten kunnen meer Belgen een woning kopen, wat de vastgoedprijs een boost geeft.
- Die is met gemiddeld 2 procent gestegen in vergelijking met een jaar eerder.
- “Sinds de rente in 2022 begon te stijgen, is de jaarlijkse prijsgroei aanzienlijk vertraagd. Begin 2023 daalde hij tot onder 2 procent en in juni en juli 2024 bereikte hij zijn laagste punt, met een stijging die beperkt bleef tot slechts 1,1 procent”, verduidelijkt Jonathan Frisch, econoom bij Immoweb. “De tweede helft van 2024 markeert echter een duidelijk keerpunt, met twee opeenvolgende kwartalen met elk een stijging van 0,6 procent. Over die zes maanden bedroeg de stijging dus 1,2 procent. Het herstel van de groeiniveaus blijft weliswaar ver onder de niveaus van voor 2022 blijven”