Shell verlaagt vooruitzichten LNG-productie, zorgen beleggers nemen toe
Key takeaways Shell heeft zijn vooruitzichten voor de productie van vloeibaar aardgas (LNG) in het vierde kwartaal van 2024 bijgesteld en voorspelt een productie tussen 6,8 en 7,2 miljoen ton, een daling ten opzichte van de eerdere schatting van 6,9
Key takeaways
- Shell heeft zijn LNG-productievooruitzichten bijgesteld naar 6,8-7,2 miljoen ton voor het vierde kwartaal van 2024.
- Geïntegreerde gasbaten worden verwacht tussen 1,2-1,6 miljard dollar en upstreambaten tussen 2,4-3,1 dollar miljard.
- Afschrijvingen van ongeveer 400 miljoen dollar en 300 miljoen dollar worden verwacht met betrekking tot respectievelijk upstream en geïntegreerde gasexploratieputten.
Shell heeft zijn vooruitzichten voor de productie van vloeibaar aardgas (LNG) in het vierde kwartaal van 2024 bijgesteld en voorspelt een productie tussen 6,8 en 7,2 miljoen ton, een daling ten opzichte van de eerdere schatting van 6,9 tot 7,5 miljoen ton. Deze verlaging wordt toegeschreven aan minder vrachtleveringen en een lagere beschikbaarheid van feedgas. De aandelenkoers van Shell daalde na deze aankondiging als gevolg van de bezorgdheid onder beleggers.
Het bedrijf verwacht ook dat de winst uit geïntegreerde gassen in het vierde kwartaal tussen 1,2 miljard dollar en 1,6 miljard dollar (1,16 miljard euro – 1,55 miljard euro) zal liggen, naast de verwachte winst uit upstreamactiviteiten tussen 2,4 miljard dollar (2,33 miljard euro) en 3,1 miljard dollar (3,02 miljard euro). Verder verwacht Shell afboekingen van ongeveer 400 miljoen dollar (389,19 miljoen euro) in verband met upstream exploratiebronnen en ongeveer 300 miljoen dollar (291,79 miljoen euro) voor geïntegreerde gasbronnen.
Reactie industrie
Analisten uit de industrie hebben hun teleurstelling geuit over de herziene vooruitzichten van Shell. Ze wijzen erop dat de LNG-productie een belangrijke onderscheidende factor is voor het bedrijf en dat elke verlaging op dit gebied zorgen baart. In de update wordt ook gewezen op de uitdagingen in de handelsactiviteiten van Shell en de mogelijke druk op de kasstroom als gevolg van betalingen voor emissiecertificaten en accijnzen op vliegtuigbrandstof in Duitsland.
Naast deze uitdagingen heeft Shell onlangs een vertraging aangekondigd in nieuwe offshore-windprojecten te midden van de druk van investeerders om prioriteit te geven aan meer winstgevende olie- en gasactiviteiten. Stijgende rentetarieven hebben de financiering van windenergieprojecten duurder gemaakt, waardoor investeringen verder worden ontmoedigd. Problemen met de toeleveringsketen en hindernissen in de regelgeving binnen de offshore windsector dragen ook bij aan de risico’s in deze sector.
Externe druk
Hoewel Shell gediversifieerde activiteiten ontplooit op het gebied van chemie, olie en gas en duurzame energie en verliezen in de ene divisie verzacht door sterke prestaties in andere divisies, heeft het bedrijf nog steeds te maken met aanzienlijke externe druk. Daartoe behoren fluctuerende olieprijzen, wereldwijde geopolitieke onzekerheden, mogelijke belastingmeevallers en veranderende patronen in de vraag naar energie.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!