Moldaviƫ vervangt dollar door euro als referentievaluta vanwege energiecrisis
Key takeaways De president van Moldaviƫ kondigde een verandering aan in de valutastrategie van het land door de dollar te vervangen door de euro als referentievaluta voor wisselkoersen. Dit besluit werd donderdag bekendgemaakt door president Maia San
Key takeaways
- President Maia Sandu heeft de dollar vervangen door de euro als Moldavische referentievaluta voor wisselkoersen.
- De centrale bank van Moldavië verklaarde dat de invoering van de euro de schommelingen in de Moldavische leu en de verschillen tussen koop- en verkoopkoersen zal verminderen.
- Moldavië streeft naar integratie in de Single Euro Payments Area (SEPA) tegen 2025.
De president van Moldavië kondigde een verandering aan in de valutastrategie van het land door de dollar te vervangen door de euro als referentievaluta voor wisselkoersen. Dit besluit werd donderdag bekendgemaakt door president Maia Sandu, die benadrukte dat het in overeenstemming is met de economische realiteit van Moldavië. Ze benadrukte dat meer dan 60 procent van de Moldavische handel en 70 procent van de overschrijvingen in euro’s plaatsvinden. Sandu gelooft dat deze verandering de banden met de Europese Unie zal versterken en zal bijdragen aan meer stabiliteit en voorspelbaarheid binnen Moldavië. De Centrale Bank van Moldavië sloot zich hierbij aan en verklaarde dat het aannemen van de euro als referentievaluta de schommelingen van de Moldavische leu ten opzichte van de euro zal verminderen en de verschillen tussen de aankoop- en verkoopkoersen van de EU-valuta zal verkleinen.
Moldaviës integratie-inspanningen
Moldavië wil verder integreren in de Single Euro Payments Area (SEPA) tegen 2025, volgens berichten van het Poolse Persagentschap (PAP). Deze aankondiging komt midden in een energiecrisis in Moldavië sinds 16 december als gevolg van de stop van de Russische gasleveringen via Oekraïne. Rusland beëindigde de vijfjarige overeenkomst met Kiev over de doorvoer van gas op grond van veiligheidsoverwegingen, waardoor de gasstroom naar Europa via Oekraïne woensdagochtend werd stopgezet.
De gevolgen van de energiecrisis
Terwijl Moldavië jaarlijks ongeveer 2 miljard kubieke meter Russisch gas ontvangt voor de separatistische regio Transnistrië, betrekt de rest van het land zijn gas sinds 2023 van Europese en wereldmarkten. De elektriciteitscentrale Cuciurgan in Transnistrië, die afhankelijk is van Russisch gas, levert echter ongeveer 80 procent van de elektriciteit aan de rest van Moldavië.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!