Onderhandelaars zitten opnieuw samen; Bart De Wever moet om 16 uur naar de koning
De federale regeringsonderhandelaars zijn dinsdagmorgen om 10 uur opnieuw samengekomen. Het wordt een korte onderhandelingsdag, want formateur Bart De Wever (N-VA) wordt om 16 uur bij de koning verwacht om tussentijds verslag uit te brengen. Daar zal
De federale regeringsonderhandelaars zijn dinsdagmorgen om 10 uur opnieuw samengekomen. Het wordt een korte onderhandelingsdag, want formateur Bart De Wever (N-VA) wordt om 16 uur bij de koning verwacht om tussentijds verslag uit te brengen. Daar zal hij een allerlaatste verlenging van zijn opdracht vragen en meer dan waarschijnlijk ook krijgen.
Key Takeaways
- De onderhandelaars hebben de voorbije dagen vorderingen gemaakt, al blijft een grote doorbraak uit.
- Toch kan formateur Bart De Wever (N-VA) moet goede hoop naar de koning brengen. Daar zal hij om 16 uur een laatste verlenging van zijn opdracht vragen. De bedoeling is om met Arizona eind januari te landen.
- Na de arbeidsmarkt maandag, gaat het vandaag vooral over fiscaliteit. Woensdag zou dan mogelijk doorgeschakeld worden naar pensioenen.
Maandag zal de onderhandelaars van de N-VA, Vooruit, cd&v, MR en Les Engagés twaalf uur lang samen. Een grote doorbraak of een deelakkoord bleef daarbij uit, maar wel klinkt het nog steeds dat er veel vorderingen worden gemaakt. Misschien nog belangrijker is dat er geen grote ruzies waren aan tafel. Dat is ook nodig om de deadline van eind januari te halen.
Bart De Wever zal dus met een relatief optimistische boodschap naar de koning kunnen. Daar moet hij om 16 uur verslag gaan uitbrengen. De koning had bij zijn vorige bezoek aangegeven een doorbraak te verwachten. Die is er nog niet, al lijkt iedereen aan tafel wel te geloven dat een regering deze maand moet lukken.
Fiscaliteit
Maandag zou het vooral gegaan hebben over de arbeidsmarkt en de hervorming daarvan. Vandaag ligt dan weer fiscaliteit op tafel. Dat zorgde de voorbije weken al voor hevige discussies, vooral dan met Georges-Louis Bouchez (MR) en cd&v en Vooruit.
De moeilijkheid bij het thema fiscaliteit is dat iedereen aan tafel wil dat werkenden meer overhouden zodat werken loont. Er mogen dus geen nieuwe of hogere belastingen komen. Daarentegen moet er wel nog steeds 20 miljard euro bespaard worden. Er zal dus moeten geschoven worden en daar knelt bij sommigen het schoentje. Bouchez leek op dat vlak eerder deze week wel een toegeving te doen. Voor het eerst verklaarde hij dat de “sterkste schouders” mogelijk wel meer zullen moeten bijdragen.
Als de onderhandelingen over fiscaliteit goed vorderen, wordt woensdag het onderwerp pensioenen aangesneden.