Verplichte Nederlandse taalcursus in Wallonië tegen 2027?
Key takeaways De invoering van verplichte Nederlandse taalcursussen in Wallonië is al enige tijd onderwerp van discussie. Onlangs verklaarde het kabinet van minister van Onderwijs Valérie Glatigny dat het project voor onbepaalde tijd was uitgesteld.
Key takeaways
- Het kabinet van minister van Onderwijs Valérie Glatigny verklaarde dat het project voor de Nederlandse taalcursus voor onbepaalde tijd is uitgesteld.
- Georges-Louis Bouchez, voorzitter van Glatigny’s politieke partij, sprak deze verklaring tegen en beweerde dat Nederlands tegen 2027 verplicht zou worden in de hele Fédération Wallonie-Bruxelles.
- Minister Glatigny verduidelijkte het standpunt van de regering en verklaarde dat ze haar doel om het leren van een tweede nationale taal in Wallonië verplicht te stellen, niet had opgegeven.
De invoering van verplichte Nederlandse taalcursussen in Wallonië is al enige tijd onderwerp van discussie. Onlangs verklaarde het kabinet van minister van Onderwijs Valérie Glatigny dat het project voor onbepaalde tijd was uitgesteld. Georges-Louis Bouchez, voorzitter van de politieke partij van Glatigny, sprak deze verklaring echter tegen tijdens een interview op RTL Matin. Hij beweerde dat Nederlands verplicht zou worden in de hele Fédération Wallonie-Bruxelles tegen 2027. Dit meldt RTL.
Bouchez erkende de uitdaging om gekwalificeerde leraren te vinden, maar benadrukte dat de doelstelling ongewijzigd bleef. Na de aankondiging van een mogelijk uitstel, verduidelijkte minister Glatigny het standpunt van de regering door te stellen dat ze haar doel om het leren van een tweede nationale taal verplicht te maken in Wallonië niet had opgegeven. Ze benadrukte het belang van het verzekeren van voldoende gekwalificeerde taalleraars alvorens het mandaat uit te voeren, vooral gezien het feit dat er in 2027 geen nieuwe afgestudeerden zouden zijn als gevolg van wijzigingen in de onderwijsvereisten.
Het standpunt van de vorige regering
In 2022 gaf de vorige regering een adviesnota uit waarin verplichte cursussen Nederlands werden voorgesteld. Voormalig minister van Onderwijs Caroline Désir steunde dit voorstel publiekelijk. Het werd echter niet uitgewerkt in een decreet vanwege andere hervormingen, waaronder het Pacte d’excellence en Désirs focus op de sociale aspecten van het akkoord.
Uitdagingen
Désir zinspeelde in januari al op het lerarentekort als mogelijke hindernis. Ze zei dat ondanks het politieke besluit om zowel Nederlands als Duits verplicht te stellen voor jonge leerlingen, de onmiddellijke implementatie voor uitdagingen stond door een gebrek aan taaldocenten.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!