Belgiƫ voert strenge nieuwe tabakswet in 2025 in
Key takeaways In 2025 worden een aantal wetswijzigingen met betrekking tot de verkoop en consumptie van tabak van kracht. De regering wil het contact tussen mensen, vooral jongeren, en tabaksproducten minimaliseren met als doel het bereiken van een &
Key takeaways
- Tabaksproducten moeten uit het zicht worden bewaard in winkels en winkeliers riskeren boetes en gevangenisstraf als ze zich niet aan de regels houden.
- Het verkopen van tabak op tijdelijke verkooppunten zoals festivals en markten wordt verboden.
- Supermarkten met meer dan 400 vierkante meter mogen geen tabaksproducten meer verkopen.
In 2025 worden een aantal wetswijzigingen met betrekking tot de verkoop en consumptie van tabak van kracht. De regering wil het contact tussen mensen, vooral jongeren, en tabaksproducten minimaliseren met als doel het bereiken van een “tabaksvrije generatie”. Deze maatregelen omvatten beperkingen op het uitstallen van tabaksproducten in winkels, een rookverbod bij de ingang van scholen en ziekenhuizen, het verhogen van de accijnzen en het versterken van de leeftijdscontroleprocedures voor kopers. Er zullen sancties en handhavingsmechanismen worden ingevoerd om naleving te garanderen.
Verbod op het uitstallen van tabaksproducten
Vanaf april mogen detailhandelaren zoals tabakswinkels, krantenwinkels, supermarkten, benzinestations en belastingvrije winkels geen tabaksproducten meer uitstallen in de schappen of op de toonbank. In plaats daarvan moeten sigaretten, sigaren, e-sigaretten, filters en vloeipapier uit het zicht worden bewaard in aparte ruimtes, laden of kasten. De gedachte achter dit verbod is om de zichtbaarheid van tabaksproducten te verminderen en roken minder aantrekkelijk te maken, vooral voor jongeren. Eigenaren van winkels die zich niet aan de regels houden, riskeren een gevangenisstraf van een maand tot een jaar en boetes tussen de 2.000 euro en 800.000 euro.
Verbod op de verkoop van tabak op tijdelijke verkooppunten
Verder wordt er een volledig verbod ingevoerd op de verkoop van tabak op tijdelijke verkooppunten zoals festivals en markten. Dit geldt ook voor verkopers die al jaren actief zijn, zoals Olivier, al meer dan 30 jaar verkoper op de markt van Batte in Luik, die ofwel zal moeten sluiten of een permanente winkel zal moeten openen. Deze beperking is bedoeld om de blootstelling van het publiek aan tabaksproducten te beperken, waardoor zowel de aankoop- als de consumptiecijfers zullen dalen.
Vanaf de tweede helft van 2025 (oorspronkelijk gepland voor januari 2028) wordt de verkoop van tabaksproducten verboden in supermarkten van meer dan 400 vierkante meter. De regering heeft besloten deze maatregel te vervroegen vanwege het belang ervan voor het terugdringen van de prevalentie van roken.
Verhoogde accijnzen en leeftijdscontrole
In de begroting van 2024 heeft de regering de belastingen (accijnzen) op tabak verhoogd met 52 euro per 1.000 sigaretten en 42,6 euro per kilogram roltabak, waardoor de prijs van een standaard pakje sigaretten met ongeveer 2 euro is gestegen – een verhoging van 25 procent. Er is ook een nieuwe accijns op e-sigaretten ingevoerd van 0,15 euro per milliliter. Deze maatregelen worden door de regering gerechtvaardigd als een van de meest effectieve strategieën om het aantal rokers te verminderen en te voorkomen dat jongeren beginnen met roken, volgens Kom op tegen Kanker en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
De regering wil een einde maken aan wat zij een “rookgordijn” noemt, de wolk van sigarettenrook die je vaak ziet als je een gebouw binnenkomt. Vanaf 1 januari 2025 wordt roken verboden binnen 10 meter van in- en uitgangen van zorginstellingen, scholen en bibliotheken. Deze aangewezen rookvrije zones zullen duidelijk worden aangegeven zodat het publiek zich er bewust van is.
Aanvullende regelgeving
Daarnaast zullen bestaande regels die roken verbieden in pretparken, dierentuinen en speeltuinen worden uitgebreid naar sportvelden. Rondom de velden kunnen echter rookzones worden ingericht die aan het zicht zijn onttrokken, met een uitzondering voor een horecaterras in de buurt van het sportveld.
Leeftijdscontrole voor tabaksaankopen zal strikt worden gehandhaafd. Hoewel de wettelijke leeftijd 18 jaar blijft, benadrukken de autoriteiten dat dit niet altijd consequent wordt gecontroleerd door verkopers. Vanaf nu moeten verkopers een bewijs van leeftijd vragen aan iedereen die jonger lijkt dan 25 jaar. Er zullen regelmatig controles worden uitgevoerd om naleving te garanderen, waarbij studenten zullen controleren of verkopers zich aan deze regels houden. Bij overtredingen kunnen de autoriteiten boetes opleggen, variërend van een uur tot 30 dagen sluiting van de vestiging.
Deze maatregelen hebben brede steun gekregen van organisaties zoals de Stichting tegen Kanker, die benadrukt dat 24 procent van de Belgische bevolking rookt (waarbij 19 procent dagelijks rookt, gemiddeld 14 sigaretten per dag). Roken blijft de belangrijkste vermijdbare oorzaak van kanker en eist elke dag het leven van 40 mensen in België – een totaal van 14.000 per jaar. Voor wie wil stoppen met roken, zijn er hulpmiddelen beschikbaar via websites zoals tabacstop.be en door te bellen naar 0800/111.00.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!