Duitse trend zet zich verder: banenverlies en stijgend aantal faillissementen
Key takeaways De economische situatie in Duitsland verslechtert snel, met verschillende indicatoren die wijzen op een verdieping van de crisis. De Ifo werkgelegenheidsbarometer is gekelderd tot het laagste punt sinds het begin van de COVID-19 pandemi
Key takeaways
- De Ifo werkgelegenheidsbarometer is gekelderd tot het laagste punt sinds 2020.
- Bijna elke industriesector overweegt om banen te schrappen in plaats van het personeelsbestand uit te breiden.
- Officiële statistieken tonen een aanzienlijke stijging van het aantal faillissementen, met een stijging van 12,6 procent in november vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.
De economische situatie in Duitsland verslechtert snel, met verschillende indicatoren die wijzen op een verdieping van de crisis. De Ifo werkgelegenheidsbarometer is gekelderd tot het laagste punt sinds het begin van de COVID-19 pandemie in 2020 en heeft een zorgwekkend niveau bereikt dat in vier jaar niet meer is gezien. Deze daling weerspiegelt een wijdverspreid sentiment onder Duitse bedrijven met betrekking tot de werkgelegenheidsvooruitzichten.
Klaus Wohlrabe, die de leiding heeft over de Ifo-enquêtes, benadrukt de grimmige realiteit: een groeiend aantal bedrijven kiest ervoor om hun personeelsbestand in te krimpen in plaats van uit te breiden. Hij merkt op dat bijna elke industriële sector overweegt om banen te schrappen.
Betrokken industriële sectoren
De autosector en zijn toeleveringsketen zijn bijzonder hard getroffen door deze economische neergang. De uitdagingen reiken echter verder dan de industrie, want ook detailhandelaren plannen personeelsinkrimpingen in plaats van nieuwe werknemers aan te nemen. Terwijl de toeristische sector tekenen van groei laat zien door meer personeel aan te nemen, hebben sectoren als personeelsdiensten en horeca te maken met banenverlies.
Officiële statistieken onthullen sombere trends
Officiële statistieken schetsen ook een somber beeld. Het Federaal Bureau voor de Statistiek meldt dat het aantal faillissementen blijft stijgen, met een aanzienlijke stijging van 12,6 procent in november vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Deze stijgende trend houdt al aan sinds juni 2023, wat duidt op een dieper wordende crisis binnen de Duitse economie.
Vooraanstaande economische experts en overheidsfunctionarissen zijn het erover eens dat Duitsland op weg is naar het tweede achtereenvolgende jaar van economische krimp. Het Bondsministerie van Economische Zaken geeft een somber beeld en stelt dat een duurzaam economisch herstel ongrijpbaar blijft. De situatie wordt nog gecompliceerder door de dreiging van invoerrechten vanuit de Verenigde Staten. De plannen van de verkozen president Donald Trump om aanzienlijke invoerheffingen op te leggen aan import uit Europa en China kunnen aanzienlijke schade toebrengen aan de Duitse economie als ze worden uitgevoerd.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!