Poetin staat open voor onderhandelingen over Oekraïne
Key takeaways De Russische president Vladimir Poetin heeft aangegeven open te staan voor onderhandelingen over het conflict in Oekraïne en heeft zich bereid verklaard om in gesprek te gaan met partijen als de gekozen president van de VS, Donald Trump
Key takeaways
- Poetin verklaarde open te staan voor onderhandelingen over het conflict in Oekraïne.
- Hij benadrukte dat eventuele besprekingen niet afhankelijk zouden zijn van voorwaarden vooraf, maar de betrokkenheid van legitieme Oekraïense autoriteiten zouden vereisen.
- De bereidheid van Rusland om te onderhandelen omvat gesprekken met de verkozen president van de VS Donald Trump en de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.
De Russische president Vladimir Poetin heeft aangegeven open te staan voor onderhandelingen over het conflict in Oekraïne en heeft zich bereid verklaard om in gesprek te gaan met partijen als de gekozen president van de VS, Donald Trump. Hij benadrukte dat eventuele besprekingen niet afhankelijk zouden zijn van voorwaarden vooraf, maar de betrokkenheid van legitieme Oekraïense autoriteiten zouden vereisen. Poetin gaf aan dat Rusland bereid is om met verschillende belanghebbenden te onderhandelen, en breidde deze inclusiviteit uit tot de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.
Onderhandelingen en voorwaarden
Tijdens zijn jaarlijkse vraag- en antwoordsessie met Russische burgers op de staatstelevisie ging Poetin in op vragen van een verslaggever van een Amerikaanse nieuwszender over mogelijke gesprekken met Trump. Hij erkende dat de communicatie tussen hen de afgelopen jaren was gestaakt, maar bevestigde zijn bereidheid om elkaar te ontmoeten en het conflict te bespreken. In antwoord op beweringen over de verzwakte positie van Rusland, beweerde Poetin dat het land sterker is geworden sinds de invasie van Oekraïne in 2022.
Vredesakkoord voor de lange termijn
Poetin benadrukte dat Kiev open moet staan voor onderhandelingen, maar onderstreepte ook de noodzaak om compromisbereidheid te tonen. Hij sloot een tijdelijk staakt-het-vuren uit ten gunste van een duurzaam vredesakkoord. Poetin stelde voor dat toekomstige besprekingen zouden voortbouwen op een eerder, nog niet uitgevoerd voorstel uit Istanboel. Dit ontwerpakkoord werd echter bekritiseerd door bepaalde Oekraïense politici, die het als overgave beschouwden.
Russische soevereiniteit en militaire capaciteit
In een gesprek met een verslaggever van de BBC over zijn verantwoordelijkheden tegenover Rusland, verklaarde Poetin dat hij de plicht had vervuld die hem was toevertrouwd door de voormalige president Boris Jeltsin. Hij sprak zijn vertrouwen uit in de positie van Rusland als een onafhankelijke en soevereine natie die in staat is beslissingen te nemen die in overeenstemming zijn met haar belangen. Poetin gaf ook commentaar op de hypersonische raket “Oreshnik“, die Rusland met succes had getest op een Oekraïense militaire faciliteit.
Reactie van Zelensky
Hij gaf aan bereid te zijn om nog een lancering gericht op Oekraïne te organiseren en de effectiviteit van Westerse luchtverdedigingssystemen in het onderscheppen ervan te beoordelen. Zelensky, tijdens een persconferentie op een bijeenkomst van de Europese Raad in Brussel, reageerde sceptisch op Poetins raketsuggestie en trok Poetins geestelijke toestand in twijfel.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!