EU persoonlijke geldtransfers stijgen in 2023, waardoor negatief saldo toeneemt
Key takeaways In 2023 bedroegen de inkomende geldtransfers naar de EU 13,9 miljard euro, een stijging van 4 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Deze cijfers hebben betrekking op persoonlijke overdrachten, gedefinieerd als geldbewegingen tus
Key takeaways
- Inwoners van de EU sturen in 2023 50,9 miljard euro naar niet-EU-landen.
- Dit is een stijging van 8 procent ten opzichte van de 47 miljard euro in 2022 aan persoonlijke overdrachten uit de EU.
- Het toenemende negatieve saldo voor de EU ten opzichte van niet-EU-landen bereikte 37 miljard euro in 2023.
In 2023 bedroegen de inkomende geldtransfers naar de EU 13,9 miljard euro, een stijging van 4 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Deze cijfers hebben betrekking op persoonlijke overdrachten, gedefinieerd als geldbewegingen tussen ingezeten en niet-ingezeten huishoudens binnen de EU.
Cyprus, België en Frankrijk hadden de grootste tekorten in persoonlijke geldtransfers naar de rest van de wereld als percentage van hun respectieve BBP, met respectievelijk -1,0 procent , -0,7 procent en -0,6 procent. Dit betekent dat er meer geld het land uit stroomde via persoonlijke overboekingen dan er binnenkwam, relatief aan de grootte van hun economie.
Instroom vs uitstroom
In de afgelopen vijf jaar is de uitstroom van persoonlijke geldtransfers aanzienlijk gegroeid, met 53 procent. De groei van de instroom was echter gematigder, met een toename van slechts 11 procent. Dit verschil heeft geleid tot een toenemend negatief saldo voor de EU in vergelijking met niet-EU-landen, tot 37,0 miljard euro in 2023.
In 2023 hebben negen EU-landen een overschot doordat de instroom groter is dan de uitstroom. Met name Kroatië, Bulgarije, Portugal en Roemenië meldden elk overschotten van meer dan 1 procent van hun bbp: respectievelijk 2,9 procent, 1,5 procent, 1,3 procent en 1,1 procent.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!