Sint-Joost-ten-Node moet op 9 februari opnieuw gaan stemmen
De inwoners van Sint-Joost-ten-Node weten wanneer ze opnieuw naar de stembus moeten: 9 februari 2025. Dat heeft de Brusselse regering beslist. Key Takeaways Wat ging eraan vooraf? Probleem met datum Volgens het Gemeentelijke Kieswetboek is er vervolg
De inwoners van Sint-Joost-ten-Node weten wanneer ze opnieuw naar de stembus moeten: 9 februari 2025. Dat heeft de Brusselse regering beslist.
Key Takeaways
- Door onregelmatigheden met volmachten is de verkiezingsuitslag in de Brusselse gemeente Sint-Joost-ten-Node nietig verklaard.
- Daardoor moet er opnieuw naar de stembus gegaan worden.
- Er is nu beslist om nieuwe verkiezingen te organiseren op 9 februari. Dat is echter in strijd met het Gemeentelijke Kieswetboek dat stelt dat nieuwe verkiezingen ten laatste 50 dagen na de nietigverklaring moeten doorgaan.
Wat ging eraan vooraf?
- Huidig burgemeester Emir Kir haalde op 13 oktober in Sint-Joost-ten-Node met 50,5 procent een absolute meerderheid.
- Volgens Ecolo, PS en Team Fouad Ahidar is er echter geknoeid met volmachten. In twee stembureaus zijn die volledig onvindbaar, terwijl er in totaal bijna één derde van de volmachten fouten bevatten.
- Het rechtscollege van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest opende een onderzoek en vond inderdaad onregelmatigheden. Zij besloten daarom halverwege november om de verkiezingsuitslag nietig te verklaren.
- Emir Kir kon daartegen in beroep gaan bij de Raad van State, maar besloot dat niet te doen. Daardoor moeten de inwoners van Sint-Joost-ten-Node opnieuw stemmen.
Probleem met datum
Volgens het Gemeentelijke Kieswetboek is er vervolgens vijftig dagen de tijd om nieuwe verkiezingen te organiseren. De uiterste deadline lag daardoor op 10 januari. Emir Kir stelde voor om de nieuwe verkiezingen op zondag 10 januari te organiseren.
Omdat dat praktisch niet haalbaar bleek, heeft Brussel Plaatselijke Besturen en de Brusselse regering beslist om op 9 februari een nieuwe stembusgang te organiseren. Volgens Kir is dat echter niet wettelijk.
Fantasiedatum
“De enige reden waarom we niet in beroep zijn gegaan tegen de beslissing van het Rechtscollege, was om een periode van stilstand te vermijden”, stelt hij in Bruzz. “Het is een fantasiedatum, terwijl de wet heel duidelijk is. Ik vraag me dan ook af op welk wettelijk kader ze zich baseerden om uit te komen op 9 februari.”
Als de nieuwe verkiezingen toch doorgaan op 9 februari bestaat het risico dat die achteraf eenvoudig nietig kunnen verklaard worden omdat ze in strijd zijn met het Gemeentelijke Kieswetboek. Alle partijen hebben dan ook al juridisch advies ingewonnen.