2024: Dodelijkste jaar in record voor humanitaire hulpverleners
Key takeaways Het jaar 2024 heeft op tragische wijze eerdere records overtroffen en is het dodelijkste jaar in de geschiedenis geworden voor humanitaire hulpverleners wereldwijd. Vanaf deze week zijn er wereldwijd maar liefst 281 hulpverleners om het
Key takeaways
- 281 hulpverleners zijn wereldwijd om het leven gekomen sinds deze week.
- Het dodental overtreft nu al het record van vorig jaar en we zitten nog steeds binnen 2024.
- 13 van de dodelijke slachtoffers waren internationale medewerkers en 268 waren nationale medewerkers.
Het jaar 2024 heeft op tragische wijze eerdere records overtroffen en is het dodelijkste jaar in de geschiedenis geworden voor humanitaire hulpverleners wereldwijd. Vanaf deze week zijn er wereldwijd maar liefst 281 hulpverleners om het leven gekomen.
Jens Laerke, woordvoerder van het VN-Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Aangelegenheden, benadrukte de ernst van deze grimmige mijlpaal tijdens een VN-briefing in Genève. Hij benadrukte dat dit dodental nu al het record van vorig jaar overtreft en dat we nog in 2024 zijn. Van de dodelijke slachtoffers waren 13 internationale medewerkers en 268 nationale medewerkers.
Oplopend dodental in Gaza
De voortdurende oorlog in Gaza heeft het dodental aanzienlijk doen escaleren. Sinds 7 oktober 2023 zijn er meer dan 320 humanitaire medewerkers omgekomen, voornamelijk UNRWA-medewerkers (VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen) die werden gedood tijdens het leveren van hulp. Laerke citeerde Tom Fletcher, de ondersecretaris-generaal voor humanitaire zaken en noodhulpcoördinator, die benadrukte dat het dringend noodzakelijk is dat staten en partijen die betrokken zijn bij conflicten humanitaire hulpverleners beschermen, het internationaal recht handhaven, de verantwoordelijken vervolgen en een einde maken aan deze cultuur van straffeloosheid.
Toenemend geweld tegen hulpverleners
Laerke wees echter op het zorgwekkende gebrek aan vervolging voor deze aanvallen en noemde het “onaanvaardbaar”. Terwijl Gaza verantwoordelijk is voor een aanzienlijk deel van de dodelijke slachtoffers, zijn bedreigingen tegen hulpverleners verspreid over verschillende andere conflictgebieden wereldwijd. Afghanistan, Soedan, Zuid-Soedan, de Democratische Republiek Congo, Jemen en Oekraïne zijn enkele van de regio’s die melding maken van veel geweld, ontvoeringen, verwondingen, intimidatie en willekeurige opsluiting van humanitair personeel.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!